ANEMIJA: tiha i podmukla

Malokrvnost ne podrazumeva samo „melanholično“ bledilo i snižen nivo hemoglobina

by | 12.05.2022
anemija

Anemija (u narodu poznata kao malokrvnost) ne podrazumeva samo „melanholično“ bledilo i snižen nivo hemoglobina. Ovo oboljenje povezano je sa smanjenom količinom eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) u krvi, a kao posledica toga pati ceo organizam, pošto svi organi počinju da osećaju nedostatak potrebnih supstanci. Evo važnih saveta koje daju ruski stručnjaci – šta s čim jesti, kako poboljšati unos gvožđa i kako napraviti “gvozdene” jabuke.

Piše: Andrej Lincov, docent na Katedri za tradicionalnu medicinu, Sankt Peterburg

U prvoj fazi bolesti anemija se ne ispoljava, osim u vidu izvesne slabosti i zamora, ali posle toga proces teče toliko brzo da lečenje može biti praktično beskorisno. Ranije se anemija uopšte nije dala lečiti i zato se smatrala malignom bolešću. Nažalost, danas se anemija leči samo ukoliko se lekaru obratite na vreme. Međutim, činjenica je da čak i u velikim gradovima, s velikom mogućnošću dijagnostike, ljudi više vole da odugovlače sve dok njihova iznemoglost ne postane nepodnošljiva pa ih pošalju na reanimaciju.

BOLEST S MNOGO LICA

Razlikuje se nekoliko vrsta anemije. Najčešće su mikrocitna anemija (nedostatak gvožđa) i anemija s deficitom vitamina B12. Pored nekvalitetne ishrane, osnovni faktori rizika za razvoj anemije jesu periodi intenzivnog rasta kod dece i omladine, velika krvarenja (uz redovno obilne cikluse, prilikom porođaja i operacija), klimaks, trudnoća. U svim tim situacijama ljudski organizam ima povećanu potrebu za gvožđem. A ukoliko je majka patila od anemije, novorođenče će takođe imati nedostatak hemoglobina u krvi, što se, naravno, nepovoljno odražava na njegovo zdravlje i opšti razvoj. Na jednu trudnoću majčin organizam ukupno potroši oko 600 mg gvožđa. Ako pak žena rodi drugo i treće dete, i to s kratkim pauzama, rezerve gvožđa praktično se iscrpljuju, jer ipak nisu bezgranične.

ANEMIJA REĐE POGAĐA MUŠKARCE

Muškarci imaju više sreće od žena. Oni u proseku gube samo jedan miligram gvožđa dnevno i zato se ređe suočavaju s anemijom, ali ih ona ne zaobilazi. Teški fizički napori, povrede, bolesti, stres, premorenost… dovode do preterane potrošnje gvožđa i izazivaju malokrvnost čak i kod jačeg pola.

KAKO OTKRITI ANEMIJU U RANOM STADIJUMU

Prilikom anemije s deficitom vitamina B12, koja posebno pogađa „čiste“ vegetarijance, osoba izgleda prilično loše: bleda je, njena koža ima žućkastu nijansu, stalno oseća hladnoću, posebno u prstima ruku (pored toga, prsti joj često drhte, a nekad se i ljušte), zatim počinju bolovi u mišićima, grčevi, remete se čulo mirisa i ukusa, jezik joj je kao oprljen. Sem toga, takva anemija po pravilu je praćena oslabljenim imunitetom i čestim prehladama, kao i gastritisom. Posle ove faze, ukoliko se ništa ne preduzme, dolazi do “rupa” u pamćenju, a zatim do njegovog potpunog gubitka, poremećaja orijentacije u prostoru, delimične i totalne paralize, kao i do potpune atrofije mišića.

Sasvim retki oblici anemije – hemolitički – izazvani su uništavanjem eritrocita. Oni mogu biti nasledni i stečeni, npr. prilikom trovanja tetraetil olovom, koje se dodaje u benzin radi povećanja oktanskog broja. Pri uništavanju eritrocita stvara se posebna supstanca bilirubin, koji boji kožu i sluzokožu u žuto. Recimo, kad se zaglavite u saobraćajnoj gužvi, nadišete se izduvnih gasova i osetite slabost i vrtoglavicu, a koža vam zadobije nezdravu žućkastu nijansu. Takve manifestacije hemolitičke anemije, srećom, privremene su.

Ali ipak, najraširenija anemija povezana je s deficitom gvožđa. Ukoliko gubitak gvožđa počinje da preovlađuje nad njegovim dospevanjem u telo, nivo hemoglobina u krvi pada ispod 120 mg/l, što je minimalna granica. Tad i samih eritrocita bude manje nego što je potrebno: 4 x 1.012 po litru kod muškaraca i 3 x 1.012 kod žena. Od toga pate organi i tkiva koji osećaju nedostatak kiseonika, te se njihov rad remeti.

Da biste otkrili deficit ovog važnog mikroelementa, dovoljno je da uradite opštu analizu krvi iz prsta. Međutim, čak ni zadovoljavajući rezultat ne garantuje da nemate latentan deficit gvožđa, prilikom koga analiza krvi deluje kao da je sve u redu, dok su znakovi anemije već primetni. Ukoliko ne obratite pažnju na ovaj problem, uskoro će on sam signalizirati da je tu.

ZNACI DA VAM FALI GVOŽĐA

Simptomi mikrocitne anemije (nedostatak gvožđa) mogu biti bledilo, zamor i česte glavobolje. Kod dece naglo slabi uspeh u školi, loše pamte gradivo, bivaju nervozni i kapriciozni. Odrasli takođe postaju razdražljivi. Pored toga, mirkocitnu anemiju karakterišu lupanje srca i promicanje sitnih „mušica“ ispred očiju. Zatim se javljaju probadajući i oštri bolovi u srcu.

Do anemije često dolazi usled različitih skrivenih krvarenja (na primer, u slučaju čira na želucu).

ŠTA DA RADITE

Ako ste kod sebe ili bližnjih (posebno starijih osoba) otkrili nabrojane simptome, nemojte odugovlačiti s ispitivanjem, nego se odmah obratite svom lekaru kako biste uradili neophodne analize. One mogu biti neophodne za pregled kod hematologa, koji će utvrditi preciznu dijagnozu tako što će odrediti dodatno ispitivanje da bi isključio, npr., leukozu ili leukemiju („obična“ analiza praktično ne razlikuje zapuštenu anemiju od raka krvi). Na pregled kod specijaliste moraćete da čekate između mesec dana i tri meseca, a kad je ovakva tiha i podmukla bolest u pitanju, važne su nedelje, ponekad i dani… Zato, ne gubite vreme!

Pročitajte i… Anemija? Jedite kobasicu od heljde

JEDNOSTAVNO JE BITI ZDRAV!

Ne zaboravite da u preventivne svrhe redovno upotrebljavate proizvode bogate gvožđem i vitaminom B12, kao i vitaminom C, koji je potreban za apsorpciju gvožđa. Ovog poslednjeg posebno mnogo ima u naru, jabukama, heljdi, goveđoj i svinjskoj džigerici, peršunu, mirođiji, celeru, pečurkama, grašku, pasulju, spanaću, kiselici, zelenoj salati. Vitaminom C takođe su bogati i citrusi, slatka paprika, jarebika, brusnica, kupus. A vitamina B12 ima u mesu, posebno u bubrezima, kao i u mlečnim proizvodima. Da biste popunili opasan nedostatak dragocenog minerala gvožđa, lekar će vam propisati lek koji ga sadrži, kao i dodatne preparate koji poboljšavaju njegovu apsorpciju. Pošto se gvožđe najbolje apsorbuje u kiseloj sredini, komplekse koji sadrže gvožđe pijte s kiselim sokom (od grejpfruta, pomorandže, limuna, nara, jabuke), odvarom od šipka, koktelom od brusnice, ali nikad s baznom mineralnom vodom i mlekom. Ovde moramo dati važnu napomenu: ukoliko pijete i antibiotike, vremenski ih odvajajte od unosa gvožđa jer se antibiotici piju baš s vodom.

Takođe, još jedna važna stvar: heljda i ovas bogati su gvožđem, ali ukoliko uz heljdinu kašu budete pili mleko ili s njim pravili ovsenu kašu, korisno gvožđe iz ovih proizvoda neće preći u krv. Pravilo je da gvožđe nikad ne ide s mlečnim proizvodima. Isti efekat daju jaja i jak čaj – naime, tanin, koji ulazi u njegov sastav, koči apsorpciju ovog toliko potrebnog elementa.

KLJUČNA FOLNA KISELINA

Ukoliko preterano konzumirate mesne proizvode i slatkiše i ne posvećujete dovoljno pažnje povrću – možete biti žrtva anemije nastale usled nedostatka folne kiseline. Nje ima u zeleni, zelenom lišću mladog kupusa i drugih biljaka. Međutim, lako je izbeći ovu vrstu malokrvnosti: potrebno je da jedete od svega pomalo, da budete umereni i ničeg se ne odričete. Zapamtite: bilo kakve krajnosti u ishrani ne vode ničemu dobrom!

„GVOZDENE“ JABUKE PO RECEPTU RUSKIH NATUROPATA

Zagrizli ste jabuku i posle nekog vremena ona je potamnela kao da ju je prekrila rđa. To znači da je tzv. dvobazno gvožđe, spojeno s dva atoma kiseonika, prešlo u oksidisan (trobazni) oblik. Rečju, jabuka je oksidirala. A tako se gvožđe mnogo bolje apsorbuje! Da biste aktivirali ovaj proces, ruske naturopate predlažu da iscedite sok od jabuke i ostavite ga u širokoj čaši dva-tri sata, dok ne potamni. Ili pak uveče probodite jabuku viljuškom na mnogo mesta i pojedite je za doručak. Ili možete napraviti pire od svežih rendanih jabuka.

Pročitajte i… Cvekla je lek za sve: Sprečava kancer i anemiju

 

 

Foto: VladimirFLoyd / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com