Pet navika koje vode do dijabetesa

Internista Alja Koroljeva savetuje kako da izbegnete dijabetes

by | 29.03.2022
dijabetes loše navike

Skidajte kožicu s piletine, sat vremena ispred televizora zamenite šetnjom, slatko jedite samo jednom nedeljno i trudite se da se ne nervirate zbog stvari koje se mogu rešiti… U tom slučaju dijabetes vas neće stići, poručuje internista Alja Koroljeva.

1 BRIGA I STRES ZBOG SITNICA

Hormon kortizol, koji se luči za vreme stresa, negativno utiče na nivo glukoze u krvi, izaziva nesanicu i slabi imunitet, što takođe može uzrokovati dijabetes.

ŠTA RADITI? Svi znamo da uzrok stresa nije uvek lako otkloniti. Ali, da biste minimizirali njegov uticaj, upražnjavajte bilo koje vežbe relaksacije i pijte sredstva za smirenje. Jedno je sigurno – stres možete otkloniti ili ublažiti, a dijabetes traje doživotno.

2 TELEVIZOR UMESTO SNA

Mnogi naučnici epidemiju gojaznosti i dijabetesa u čitavom svetu dovode u vezu s lošim ritmom savremenog života, kad za celonoćni san ne ostaje vremena… Ne samo da nesanica podriva imunitet nego i usporava metabolizam – a kao posledica toga prestaje adekvatno da se reguliše sadržaj šećera u krvi.

ŠTA RADITI? Potrudite se da spavate najmanje sedam sati, ne odvajajte to vreme za posao koji niste uspeli da uradite u toku dana, ili, još gore – na gledanje televizije, surfovanje internetom ili igranje igrica na kompjuteru.

3 LJUBAV PREMA PECIVIMA

Proste ugljene hidrate organizam usvaja odmah, usled čega dolazi do naglog skoka šećera u krvi. A to još dovodi i do viška kilograma, što takođe nije na korist organizmu, naprotiv.

ŠTA RADITI? Odrecite se ili smanjite količinu proizvoda s visokim glikemijskim indeksom: šećer i sve što ga sadrži, pecivo od belog brašna i krompir. Mnogo je prostih ugljenih hidrata i u slatkim plodovima voća, suvom voću, medu… Ovim namirnicama možete se počastiti samo ponekad, jednomdvaput nedeljno, i to u umerenim količinama.

Biće vam korisni:

proizvodi od brašna od celog zrna žitarica;

voće s niskim sadržajem fruktoze (kivi, grejpfrut, kruške);

mekinje;

mahunarke;

povrće (osim krompira);

žitarice (osim pšenice i belog pirinča).

4 AFINITET PREMA MASNOM

Mnogi često uživaju u masnoj hrani, prženim delikatesima i mesnim prerađevinama. Masni proizvodi remete metaboličke procese, podstičući na taj način razvoj dijabetesa.

ŠTA RADITI? Ograničite masti životinjskog porekla: salo, maslac, svinjetinu. Kožu s piletine skidajte u toku pripreme.

5 ŽIVOT NA KAUČU

Malo kretanja – to je direktan put ka gojaznosti i dijabetesu. Fizička aktivnost je potrebna ne samo radi zgodne figure nego i zarad zdravlja. Zahvaljujući njoj, snižava se nivo glukoze u krvi i ćelije je bolje usvajaju.

ŠTA RADITI? Sasvim je nepotrebno pribegavati iscrpljujućim treninzima. Dovoljno je lagano zagrevanje jednom dnevno (na primer, jutarnja gimnastika) i redovne šetnje.

 

Pročitajte i… Šest testova za zdravlje

Foto: Monkey Business Images / Monkey Business / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com