PROŠIRENE VENE: 4 ključna pravila

Osećaj težine i napetosti u nogama na kraju dana ili posle dužeg stajanja, svrab kože i bolni grčevi glavni su simptomi proširenih vena

by | 13.06.2022
proširene vene

Osećaj težine i napetosti u nogama na kraju dana ili posle dužeg stajanja, svrab kože i bolni grčevi… Sve ovo možete izbeći ako usvojite ove jednostavne savete

Piše: Jekaterina Aleksandrovič, vaskularni hirurg

1. KOMPRESIVNE ČARAPE ZA PROŠIRENE VENE

Pritiskaju meka tkiva, ne dozvoljavajući tečnom delu krvi da se gomila u njima. Povećavaju unutrašnji pritisak na vene, pa samim tim ubrzavaju krvotok unutar krvnih sudova. Kompresivne čarape možete navući ujutru, dok ste u krevetu, u horizontalnom položaju, a skinuti tek uveče, pre nego što legnete da spavate.

2. GIMNASTIKA ZA OPUŠTANJE

Na kraju dana, kad se vratite s posla, lezite na pod i uprite nogama u zid tako da vam pete budu maksimalno visoko, a noge ispravljene u kolenima. Čim osetite olakšanje u nogama, bez žurbe savijte kolena i skočni zglob nekoliko puta. Ponovite vežbu po deset puta za svaki zglob.

Posle ovoga, dok ležite, pritisnite kolena na grudi i obuhvatite ih rukama. Zatim ispravite noge. Vežbu ponovite deset puta.

U toku dana praktikujte ovakve vežbe:

* premeštajte se s pete na vrhove prstiju dok sedite ili stojite;

* priljubite koleno uz stomak pa ispružite nogu, vukući vrhove prstiju ka sebi. Zatim to isto uradite s drugom nogom.

3. „NE“ ZATVORU I PREKOMERNOJ TEŽINI

I jedno i drugo ograničava dotok krvi u trbušnu duplju, a to uopšte nije potrebno u slučaju proširenih vena.

Za normalizaciju rada creva uključite u ishranu proizvode bogate celulozom, sveže povrće i voće, kefir. Borbi s preteranom težinom treba da pristupite sistematski, ali vredi da počnete bar od izbacivanja prostih ugljenih hidrata (peciva, slatkiša, brze hrane).

4. VIŠE KRETANJA AKO VAS MUČE PROŠIRENE VENE

Jedna od osnovnih pumpi koje teraju vensku krv da se bez zastoja kreće krvnim sudovima jeste fizička aktivnost. I zato, što ste aktivniji, to krv energičnije teče venama.

Foto: Kalinovskiy / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com