Zaštita od moždanog udara

Lek za prevenciju moždanog udara je jednostavan: praktikujte neku fizičku aktivnost, a pušenje, alkohol i stres ostavite iza sebe

by | 04.04.2022
zaštita od moždanog udara

O simptomima moždanog udara nije dovoljno samo pričati – treba govoriti na sav glas, i to stalno, tako da svako na vreme može da prepozna opasne signale i pozove Hitnu pomoć. Jedno je sigurno: što se pre dijagnostikuje moždani udar i pruži prva pomoć, to oboleli ima više šanse da preživi i oporavi se posle bolesti. O tome kako da izbegnete ovu, bukvalno rečeno katastrofu govori Aleksej Borisov, neurolog.

NAVIKE KOJE VODE DO MOŽDANOG UDARA

Život s malo kretanja

Svakodnevicu su nam znatno olakšali laptopovi, mobilni telefoni, automobili, liftovi i drugi uređaji. Ali ipak, zbog njih se manje krećemo. Vreme je da se setimo da su mehanizmi evolucije jedinstveni za sve, te je slabiji organizam, nažalost, osuđen na odumiranje. A lek za prevenciju je jednostavan – bavljenje sportom, fitnesom ili bar svakodnevna šetnja pred spavanje najmanje 20 minuta.

Pušenje i alkohol

Prema statističkim podacima, svake godine do pet miliona ljudi umre od oboljenja koja izaziva pušenje, uključujući i moždani udar.

Pušenje povećava rizik od ishemijskog moždanog udara dva do četiri puta! (Ishemija je stanje u organizmu izazvano lokalnim prekidom krvotoka, kad pojedina tkiva ne primaju dovoljnu količinu kiseonika iz krvi zbog narušene cirkulacije u krvnim sudovima koji ih opslužuju.)

Alkohol takođe predstavlja faktor rizika od moždanog udara – kako hemoragičkog, koji izaziva izliv krvi u mozak, tako i ishemijskog, uzrokovanog začepljenjem određenog krvnog suda u mozgu.

Emocionalni stres

Ne smete se zadržavati u stresnim situacijama. Poslovna pitanja treba rešavati na poslu, a ne problem nositi kući. Možda ima smisla i da odustanete od gledanja vesti (najvažnije ćete ipak saznati – o tome će govoriti svi), posebno od crne hronike. A porodične probleme blagovremeno treba rešavati otvorenim razgovorom s bliskom osobom ili odlaskom kod psihologa.

Čajevi na bazi valerijane, kantariona, majčine dušice i nane, koje i sami možete napraviti u kućnim uslovima, pomoći će vam da smanjite negativni uticaj stresa.

Kašičicu isitnjene suve sirovine prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 10–15 minuta, pa procedite. Pijte po dve-tri šolje dnevno dok se stanje ne poboljša, ali ne duže od tri nedelje uzastopno. Posle dve nedelje pauze ponovo ih možete piti. Korisno je da ih kombinujete. Kontraindikacija: individualna nepodnošljivost.

 

Pročitajte i… Poboljšajte stanje krvnih sudova

 

Foto: MarcBruxelle / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com