Život posle infarkta

Ne robujte bolesti, nastavite da živite nakon srčanog udara!

by | 11.04.2022
život posle infarkta

Mnogi se trude da bolesnika nakon srčanog udara maksimalno sačuvaju od bilo kakvih napora nadajući se da će mu tako pomoći. Međutim, pacijent treba da nastavi s normalnim životom, kaže Anastasija Aleksandrovna Belan, klinički psiholog.

Srčani udar ili operacija menjaju život osobe koja je to preživela, kao i samu sliku o njoj među rođacima i bližnjima. Mnogi se trude da bolesnika maksimalno oslobode bilo kakvih napora i promena pretpostavljajući da će mu tako biti bolje. Da li su u pravu? Razradite jasan plan i obrazac ponašanja tako da težak period ostane iza vas.

Pročitajte i… Kako se infarkt „maskira“

PRVA FAZA POSLE INFARKTA

U prva tri meseca posle infarkta ili operacije, kad je u toku fiziološka regeneracija, treba se strogo pridržavati svih preporuka lekara. U tom periodu važno je da osobu pustite da govori o svojoj bolesti i saslušate je čak i ukoliko ponavlja jedno te isto po dvadeset puta. Međutim, nikako ne smete podržavati infantilnu poziciju „ništa se tu ne može, ja umirem“ ili manipulaciju tipa „jao, upomoć!“. Odgovornost za oporavak treba da prebacite na bolesnika, sugerišući mu da sam sebe može da izleči. Što je osobi konkretnije i jasnije objašnjeno šta i kojim redosledom treba da radi, to će se ona brže trgnuti i početi da deluje. Niko ne kaže da treba da je ostavite samu, ali ne smete činiti stvari da izgleda kao da se njen život zaustavio. To je loše i ne vodi do ozdravljenja i oporavka.

Najvažnije je – ne paničiti! Infarkt je povod za preispitivanje životnih vrednosti uopšte. Pokušajte da do bolesnika dopre misao o tome da se pojavila divna mogućnost da život započne iznova!

DRUGA FAZA POSLE INFARKTA

Posle tri meseca zauzmite aktivnu poziciju: šetajte zajedno po parku i darujte joj prave poklone podstičući je na zdrav život. Ukoliko postanete talac njene bolesti i budete isticali bespomoćnost kod osobe, i sami ćete zaraditi probleme sa zdravljem. Zato, kontrolišite uznemirenost, noćne more i preterano negiranje problema, ali i aktivno insistirajte na pomoći psihoterapeuta.

Pročitajte i… 10 saveta da vam srce radi kao sat

 

 

Foto: LightFieldStudios / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com