Giht se može pobediti

Potrebno je promeniti ishranu, piti odvare za izbacivanje soli iz organizma i stavljati obloge

by | 20.06.2022
giht zglobovi

Potrebno je promeniti ishranu, piti odvare za izbacivanje soli iz organizma i stavljati obloge od biljaka koje imaju izraženo analgetičko i protivupalno dejstvo. Predlažemo vam sledeće kombinacije trava…

Piše: Vladimir Nikolajevič Višnjev, lekar i fitoterapeut

Kao što je poznato, giht je hronična bolest povezana s nakupljanjem kristala mokraćne kiseline (urata) u zglobovima i drugim organima, što se klinički manifestuje povratnim akutnim artritisom i stvaranjem gihtnih čvorova (tofusa).

Korekcija ishrane

Od gihta najčešće boluju muškarci stariji od 40 godina. Posebno oni koji vole masnu hranu i crno vino. Kao posledica urođenog ili stečenog nedostatka enzima koji reguliše proces upotrebe purina, kristali mokraćne kiseline počinju da se nakupljaju kako u zglobovima, dovodeći do razvitka akutne upale, tako i u bubrezima, što u 15–20 posto slučajeva doprinosi pojavi kamena u bubregu. Kako je faktor ishrane jedan od vodećih u slučaju gihta, onda se pre svega treba pridržavati dijete, stalno ili u dužim kurama.

Trave za izbacivanje soli iz organizma

Takođe treba redovno koristiti lekovite biljke koje doprinose izlučivanju mokraćne kiseline i purinskih baza iz organizma. U tome pomažu troskot (lat. Polygonum aviculare), sitnica (lat. Herniaria), kopriva, ledum (lat. Ledum), bedrenika (lat. Pimpinella saxifraga), brusnica, uva (lat. Arctostaphylos uva-ursi), cvetovi različka i dr.

Od ovih lekovitih biljaka obično se pravi odvar: kašiku isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode. Kuvajte na tihoj vatri u poklopljenoj posudi 15 minuta. Ostavite da odstoji 30 minuta. Pijte po pola čaše četiri puta dnevno nezavisno od jela. Kura traje mesec-dva, pa i više.

Vrlo često u slučaju gihta stradaju i bubrezi, jer se u njima može taložiti uratno kamenje i uzrokovati pojavu kamena u bubregu. Zato su ove lekovite biljke takođe korisne i za preventivu nastanka te za kompleksno lečenje kamena u bubregu.

Pročitajte i… Crni kim leči sve osim smrti

Biljke protiv upale i bola

Prilikom gihta često se upale i oteknu zglobovi, pokreti postanu otežani i bolni. Za smanjenje bola i upale treba iskoristiti lekovite biljke koje imaju izraženo analgetičko i protivupalno dejstvo – koru i listove ive, travu suručice (lat. Filipendula ulmaria), mlade izdanke jasike (lat. Populus tremula), cvetove zove. Od ovih lekovitih biljaka najčešće se pravi odvar: jednu kašiku isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode. Travu, listove i cvetove kuvajte 15 minuta, dok je koru neophodno kuvati pola sata u poklopljenoj posudi na tihoj vatri. Ostavite da odstoji 60 minuta. Pijte po pola čaše tričetiri puta dnevno posle jela u kurama od dvetri nedelje.

Komprese u slučaju pogoršanja gihta

Preporučljivo je primenjivati i obloge od lekovitih biljaka koje imaju izraženo analgetičko i protivupalno dejstvo. Tako se, na primer, od kore jasike ili topole pravi odvar za komprese na sledeći način: četiripet kašika isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode. Kuvajte na tihoj vatri u poklopljenoj posudi 30 minuta. Ostavite da odstoji pola sata. Tople obloge stavljajte na zglobove dva puta dnevno i držite 30–40 minuta.

Recept za čaj protiv gihta

U domaćim uslovima možete pripremiti sledeći biljni čaj. Pomešajte po dve mere troskota, kore ive i islandskog lišaja (lat. Cetraria islandica), po jednu meru brusnice i ivančaja, 0,2 mere kokoca (lat. Melilotus). Kašiku mešavine prelijte s pola litra vode. Kuvajte na tihoj vatri u poklopljenoj posudi 25 minuta. Ostavite da odstoji 50 minuta. Pijte po pola čaše četiripet puta dnevno nezavisno od jela u kurama po dvatri, pa i više meseci.

Sastav ovog biljnog čaja periodično treba menjati. Tako umesto kore ive možete iskoristiti mladu koru jasike ili topole, koren zečjeg trna (lat. Ononis) ili barskog petolista (lat. Comarum), a umesto brusnice uvu, sitnicu, ivanjsko cveće (lat. Galium), zlaticu (lat. Solitago), koprivu, lišće breze.

Pročitajte i… Zeleni lekari: kopriva, orlova paprat, jasmin, sedmolist…

 

 

 

Foto: seb_ra / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com