Ko su alfa roditelji?

U poslednje vreme jedna od najpopularnijih metoda vaspitanja dece jeste alfa roditeljstvo. Evo o čemu je reč

by | 20.06.2022
alfa roditelji

U poslednje vreme jedna od najpopularnijih metoda vaspitanja dece jeste alfa roditeljstvo. Evo o čemu je, zapravo, reč.

Piše: Aleksandar Kostin, porodični psihoterapeut

Alfa roditeljstvo – tri glavne činjenice

1. Pravila alfa roditeljstva u korenu se razilaze s tradicionalnim načinima vaspitanja dece.

Čemu se, po savetima stručnjaka, mališani obično prvo uče? Samostalnosti. Pre nego što mu izbije prvi zub, dete se upoznaje s terminom „treba da“ – ono treba da spava samo, treba da jede tačno na vreme, treba da ide na nošu, da sluša mamu…
Zagovornici alfa roditeljstva smatraju da će se deca svemu naučiti kad za to budu spremna. A da bi se to desilo, detetu je potrebno samo jedno – zdrav odnos s roditeljima, odnosno privrženost.

2. Alfa roditelji su oni koji bdiju nad detetom u svakom trenutku.

Ali ne zato što u porodici vlada žestoka disciplina, već zato što roditelji tako mališanu pružaju sve što mu je potrebno: hranu, toplinu, zaštitu, pomoć, ljubav. A dete gleda u njih odozdo zato što su oni garancija za sve. To je njihova privrženost.
Ukoliko je povezanost između deteta i roditelja jaka – njihov odnos će se kvalitetno razvijati i dete će s lakoćom ispunjavati svoje obaveze. Sledbenici ovog sistema tvrde da upravo privrženost čini da se dete lako vaspitava.

3. Potrebu za povezanošću ima svako dete. Ako je nema u porodici, dete će je tražiti sa strane.

Nedostatak povezanosti najčešće se otkriva u starijem uzrastu, kad bi sva deca trebalo da se osamostale. Ukoliko između roditelja i deteta ne postoji ta veza, odrasli se žale da su utrošili mnogo snage u vaspitanje, ali da nisu uspeli odgojiti dete na pravi način.
Ipak, povezanost je stvar koja se može nadoknaditi – ukoliko je nešto izgubljeno, može se vratiti. Istina, što je dete starije, to je teže uraditi.

Pročitajte i… Zašto dete loše jede?

Kako funkcioniše ovaj sistem vaspitanja dece

Navešćemo pet konkretnih situacija i to kako alfa roditelji postupaju:

1. Četvorogodišnjak odjednom traži od mame da ga nahrani kašikom.

Roditelj prvo pomisli: kakva je to glupost? Neka jede sam, već je veliki.
Kako postupa alfa roditelj: bez problema nahrani dete. Ukoliko ono nešto zatraži, znači da postoji razlog zašto mu je to potrebno. Obično se takve faze odrastanja dešavaju kad je detetu potrebno da se uveri u pouzdanost vezivanja. Odazivanje na zahteve učvršćuje odnos. Takav pristup proširuje se na razne situacije: ako dete želi da ga nosite ili hoće u krevet s roditeljima, ukoliko traži da ga obučete i sl. Jedan od principa alfa roditeljstva jeste: ne treba požurivati mališane da odrastu.

2. Detetu niste dali bombonu i ono je počelo da histeriše.

Prva reakcija: potrebna je kazna – neka stane u ćošak da razmisli.
Kako postupa alfa roditelj: uzima dete koje plače i drži ga dok se ne smiri. Kazne poput odlaska u ćošak, zatvaranja u sobu, fizičkog kažnjavanja ili primoravanja deteta da sedi na stolici – opasne su za vezivanje, takav „jaz“ pričinjava detetu emocionalnu bol. A dečjih suza alfa roditelji se ne boje, čak suprotno – smatraju da je to normalan „ventil“.

3. Mama traži od deteta da skupi igračke.

Prva reakcija: potrebno je jednostavno zadati komandu – jasno, glasno i poželjno je tri puta.
Kako postupa alfa roditelj: sedne s detetom, privuče njegovu pažnju (osmehom, gledajući ga u oči i sl.) i tek nakon toga ga zamoli. Naime, zapovedni ton i ponavljanje naredbe neće pomoći – dete će odbiti. U alfa roditeljstvu to nazivaju suprotstavljanjem i smatra se normalnom reakcijom na pritisak.

4. Dete želi da spava s roditeljima.

Prva reakcija: odbiti! Plače? Ništa, navići će se.
Kako postupa alfa roditelj: stavi dete sa sobom u postelju. Najčešće ono tako i spava od rođenja, zato što se zajednički san (a takođe nošenje na rukama, česti zagrljaji i sl.) smatra jednim od važnih momenata formiranja privrženosti u alfa roditeljstvu.

5. Dete je napunilo godinu i po – dve i sada mu je vreme da ide u vrtić.

Na prvi pogled: vreme je za to, jer i mama mora na posao.
Kako postupa alfa roditelj: šalje dete u vrtić samo ukoliko je situacija u porodici beznadežna. Trudi se da to učini što je moguće kasnije, ne pre treće-četvrte godine: teže će mu biti da se privikne, ali će biti manje štete po njegovu psihu.

Pročitajte i… Mobilni telefoni i deca

Foto: evgenyatamanenko / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com