KAMEN U ŽUČI: kako živeti s njim (intervju sa ruskim specijalistom)

Ne može se izlečiti - ili vadi zajedno sa žuči ili se naviknemo na njega, uz promenu načina ishrane i navika. Svakako, određena pravila znatno će vam olakšati život

by | 21.06.2022
kamen u žuči

Kamen u žuči jedno je od najrasprostranjenijih oboljenja. Po učestalosti zaostaje samo za bolestima kardiovaskularnog sistema i dijabetesom. Ne može se izlečiti, kamenje se ili vadi zajedno sa žuči ili se naviknemo na njega, uz promenu načina ishrane i navika. Svakako, određena pravila znatno će vam olakšati život

Intervju sa prof. dr Valerijem G. Radčenkom, gastroenterologom (Sankt Peterburg)

Zašto dolazi do zastoja žuči

Valerije Grigorjeviču! Pođimo od definisanja kamena u žuči.

Kamen u žuči je patološki proces praćen stvaranjem konkremenata u žučnoj kesi. U njegovoj osnovi leži poremećaj razmene holesterola i zastoj žuči. Usled toga dolazi do stvaranja grudvica koje se stapaju stvarajući kamenje. Kamen u žuči obično je praćen upalom zida žučne kese.

Da li od ove bolesti češće boluju žene ili muškarci?

Prema statistici, od ove bolesti češće boluju žene.

A kako da razumemo pojam „žučan čovek“ (prgav). Slažete li se s takvom formulacijom?

Da. Postoji mišljenje da se kod osoba koje pate od oboljenja žučnih puteva, usled težine bolesti, menjaju karakterne crte.

Oboleva polovina trudnica

Zašto češće boluju trudnice?

Učestalost kamena u žuči kod žena koje su u godinama kad mogu da rađaju povezana je s hormonskim faktorom: skoro kod polovine budućih majki u periodu trudnoće mogu da se pojave simptomi oštećenja žučnih kanala i žučne kese. Obično su to poremećaji sekrecije i protoka žuči žučnim kanalima. To može da bude i pesak u žučnoj kesi. Mehanizmi razvoja ovih promena uključuju zastoj, promene hormonske osnove, divljanje estrogena i različite stresne situacije povezane s porađanjem. Kod većine žena do kraja trudnoće problem nestaje sam, ali kod otprilike 12,5% njih kamenje ostaje dugo posle porođaja.

A šta kad je reč o naslednom faktoru?

Da, postoji određena genetska sklonost prema ovom oboljenju.

Zašto se pojavljuje kamenje?

Prvo, zbog procesa zastoja u žučnoj kesi. Ima nekoliko razloga koji teraju žuč da zastaje i stvara kamenje. Najvažniji od njih su preterana težina, neredovna ishrana uz korišćenje rafinisanih proizvoda, velika količina masnoća i ugljenih hidrata koji izazivaju promenu sastava žuči i njen zastoj. Dalje sledi nervni stres, usled čega dolazi do spazma žučnih kanala, što otežava oticanje žuči u creva. U značajne faktore rizika od stvaranja kamenja u žučnoj kesi takođe spadaju genetska sklonost, urođene specifičnosti konstrukcije (deformacije poput presavijene žučne kese, prejaka zatezanja, uvrtanja tela i vrata žučne kese, što pokazuje oko 50% nalaza ultrazvuka trbušne duplje). Ovaj poslednji faktor u jednakom stepenu tiče se i muškaraca i žena.

OPIS “ŽRTVE” KAMENA U ŽUČI

Pre nekoliko vekova kamen u žuči smatrao se pretežno ženskom bolešću. Još 1554. godine Fernelijus je dao opis kamena u žuči i pratećih simptoma. A u 19. veku Diver je opisao osobu koja je najviše sklona kamenu u žuči: ženski pol, starost preko 40 godina, svetla ili riđa boja kose, telesna konstrukcija s oblinama („rubensovska“), osoba koja je imala više trudnoća i rađala više puta.

Da li na pojavu kamena utiču neki lekovi?

Često su za pojavu kamena u žuči krivi kontraceptivi i drugi hormonski lekovi, kao i neki antibiotici.

A dešava li se da se ovi znakovi nikad ne ispolje…

Da, i to se zove nošenje kamenja. Bolest se najčešće ispoljava iznenada, u obliku žučne kolike, izuzetno bolnog napada žuči.

Kom lekaru treba da se obratimo?

Gastroenterologu.

Ukoliko imate napad

Šta je to žučna kolika? Kako se ona ispoljava?

Kamenje prekriva žučne kanale. Bol se češće pojavljuje posle obilnog jela, stresa, fizičkih napora, zloupotrebe alkoholnih napitaka.

Kako da pomognemo pacijentu koji pati od kolika?

Smestite ga na krevet. Na stomak obolelog najpre se stavi nešto hladno, dok neki bolesnici bolje podnose blagu toplotu. Obezbedite mu potpuno gladovanje, fizički i psihički mir. Pozovite hitnu pomoć i nemojte se baviti lečenjem na svoju ruku.

Koji su uzroci pojave kolika?

Bol zavisi od strukture unutrašnjih organa i njihovog funkcionisanja. On se pojavljuje kao posledica mehaničke prepreke koja ometa normalan tok žuči žučnim putevima.

A da li neke bolesti mogu da utiču na pojavu kolike?

Na pojavu žučne kolike utiče niz oboljenja: kamen u žuči, diskinezija žučnih kanala (otežano pražnjenje žuči), anomalije u strukturi žučne kese i kanala, akutni oblik ili komplikacije hroničnog holecistitisa (upala žuči), bilijarni pankreatitis, poremećaj rada žučne kese, lamblijaza i drugi žučni paraziti.

Koje je kamenje najopasnije

Kakvo kamenje može da bude? Od čega se ono sastoji?

Sastoji se od holesterola, bilirubina i kalcijumovih soli i može da ima različite razmere. U početnom stadijumu oboljenja reč je o tzv. pesku u žučnoj kesi, a ukoliko su tvorevine krupne, one se smatraju pravim kamenjem (konkrementima). Sreću se veoma čvrsti konkrementi, ali postoje i veoma krhki, koji se raspu nakon jednog dodira.

A kakvi su po obliku?

Konkrementi su različitog oblika – od okruglog ili ovalnog do višegranskog. Površina kamena može biti ravna, bodljikava ili porozna (u pukotinama). Konkrementi u žučnoj kesi mogu da budu i pojedinačni i višestruki. Može ih biti desetine, pa čak i stotine.

Zavisi li njihova štetnost od veličine i količine?

Postojanje čak i jednog konkrementa može da pričini ozbiljnu štetu zdravlju. Pritom su opasne komplikacije često posledica sitnog, a ne krupnog kamenja u žuči.

Zašto žuč zastaje

Zbog čega dolazi do zastoja žuči?

Do mehaničkog zastoja žuči može da dođe usled tumora i priraslica (polipi), presavijenosti žučne kese, povećanja susednih organa ili limfnih čvorova, stvaranja ožiljaka i otoka žučne kese.

Kako se dijagnostikuje kamen u žuči?

Za određivanje ove dijagnoze pacijent treba da uradi opštu i biohemijsku analizu krvi. Radi se i holecistografija, prilikom koje se otkriva kamenje unutar žučne kese.

A šta kad je u pitanju ultrazvuk?

Ultrazvuk abdomena daje najviše informacija u slučaju sumnji na kamen u žuči. Takođe su efikasne kompjuterska tomografija (ce-te) i magnetna rezonanca.

Kako se leči kamen u žuči?

Za početak, to je rastvaranje kamenja u žuči pomoću specijalnih medicinskih preparata – žučnih kiselina. Lečenje traje najmanje godinu dana. U slučaju nepodnošenja lekova, kao i zbog bilirubinskog kamenja, medikamentozno lečenje se ne propisuje. U takvom slučaju bolesniku se operativno uklanja cela žučna kesa.

Ranije su pokušavali da razbijaju kamenje u žučnoj kesi. Sada se od toga odustalo, zašto?

Praksa je pokazala da delovi razbijenog kamena zastaju i komplikuju tok bolesti. U današnje vreme kamenje iz žuči leči se konzervativnom metodom uz korišćenje lekova na bazi žučnih kiselina. U slučaju kontraindikacija za konzervativno lečenje primenjuju se hirurške metode – operativno uklanjanje žučne kese s konkrementima.

Kakve mogu biti operacije?

Operacija trbušne šupljine s običnim rezom, kao i laparoskopija.

 

Simptomi kamena u žuči

Povremeni bolovi u gornjoj desnoj polovini stomaka, poremećena stolica, slabost, može da se povisi temperatura, pojavi se žuta prebojenost kože i sluzokože. Ali, do određenog trenutka bolest teče bez simptoma.

 

 

Simptomi žučne kolike (napada)

* Akutni intenzivni bol u desnom podrebarnom luku koji se prenosi u desno rame, lopaticu, vrat i leđa. Ponekad se bol razliva po celom stomaku.

* Bol se pojačava prilikom udaha i u položaju na levom boku. Zato bolesnik leži na desnom boku, nogu privučenih uz stomak.

* Oseća mučninu i više puta povraća s primesom žuči, ali to mu ne donosi olakšanje.

* Bledilo i vlažnost kože, žutilo kože i beonjača.

* Nadutost stomaka, oštar bol prilikom palpitacije, napetost mišića stomaka u desnom podrebarnom luku.

* Povišena temperatura.

* Tamna mokraća, bleda stolica.

 

Da li svi i uvek mogu da rade laparoskopsku operaciju?

Laparoskopsko uklanjanje konkremenata moguće je samo ukoliko nema komplikacija kamena u žuči. Pored toga, potrebno je uzeti u obzir da starijim osobama s kardiovaskularnim oboljenjima, bolestima bubrega i drugih organa operacija može i da naškodi.

Ali, odakle se preuzima žuč ukoliko se izvadi žučna kesa?

Žuč se stvara u jetri. Žučna kesa predstavlja rezervoar za njeno gomilanje. Prilikom uzimanja hrane žuč iz žučne kese dospeva u creva i učestvuje u procesima varenja. Po uklanjanju žučne kese žuč dospeva u creva neposredno iz jetre.

Kakve posledice može imati ovo oboljenje ukoliko ga ne lečimo?

Pacijentu preti upala žučne kese ili žučnih kanala uz pojavu peritonitisa (upala trbušne maramice), pa čak i fatalan ishod. U slučaju začepljenja žučne kese može da dođe do vodene bolesti (nagomilavanja tečnosti u telesnim šupljinama i tkivima) ili raka žuči.

 

KOJI SE KAMEN MOŽE RASTVORITI

Ukoliko je kamen u žuči duže od godinu dana, na njemu se talože kalcijumove soli, te postaje praktično nerastvorljiv. Kamenje se razbija u ranom stadijumu (do godinu dana), stoga je sasvim moguće rastvoriti pesak. Žučne kiseline rastvaraju samo holesterolsko kamenje.

 

Šta mora da se nađe na stolu

Kakva treba da bude ishrana u slučaju kamena u žuči?

Potrebno je da jedete često – četiri do šest puta dnevno, a male porcije. Hrana ne sme da bude ni hladna ni vruća, nego umereno topla. Treba jesti mlečne proizvode, povrće i voće. Obavezno koristite i pšenične mekinje.

 

Spisak zabranjenih proizvoda:

masno meso i riba
riblja ikra
masni mlečni i kiselomlečni proizvodi
tvrde i slane vrste sira
mahunarke
pržena hrana
konzervisana hrana
pečurke u bilo kom obliku
vruć svež hleb, tost, prženice
pikantno, začinjeno
usoljeno i marinirano
alkohol
slatkiši
kafa, kakao, jak čaj
čokolada

Preporučeni proizvodi:

prepečen hleb od mekog brašna
nemasni sirevi
kuvano, pripremljeno na pari ili zapečeno povrće
sitno iseckan beli kupus (u malim količinama)
kuvano ili zapečeno nemasno meso i riba
najviše 30 ml ulja dnevno (u jelima)
kaše, testenine
džemovi i slatka
slatko voće i bobičasti plodovi
blag čaj
domaći sokovi
musevi
kompot od suvog voća
neobrano mleko
prirodni nemasni jogurti, poželjno je domaći.

Pravilno se hranite i ne naginjite se!

Kako možemo izbeći kamen u žuči?

Izbegavajte faktore rizika. Prvo, neophodna je uravnotežena i kvalitetna ishrana. Zatim fizička aktivnost, kako bi sve funkcije organizma bile na zadovoljavajućem nivou. Takođe je potrebno da održavate normalnu težinu i da jednom godišnje dajete krv na analizu i radite ultrazvuk. U slučaju da se otkriju oboljenja žučnih kanala i žučne kese, treba da se lečite.

A ukoliko smo već doživeli napad žuči?

Treba obavezno da držite dijetu. Pazite na težinu i pijte do litar i po tečnosti dnevno.

Kakvi su poslovi kontraindikovani takvim pacijentima?

Takvi prilikom kojih osoba stalno mora da bude u nagnutom položaju. Ovo treba da uzmu u obzir svi koji često rade u bašti!

 

Kojim vrstama sporta možete, a kojim ne smete da se bavite

Isključite vežbe koje su povezane sa skokovima, udarcima, vibracijom, podizanjem teških predmeta, kao i dugim i napornim treninzima, naglom promenom položaja tela, ljuljanjem trbušne duplje. Treba da radite vežbe ležeći na leđima i stomaku. Ne preporučuje se ni joga. Ne treba da se bavite boksom, rvanjem, sportskom gimnastikom. Umesto toga, dajte prednost pilatesu.

Vežbe lake atletike uspešno možete zameniti istezanjem i vežbama disanja. Takve aktivnosti takođe daju efikasne rezultate u stimulaciji mišića. Trening na traci dozvoljen je smo pri maloj brzini, po 10–15 minuta.

Uopšte, morate se konsultovati sa svojim lekarom prilikom izbora kompleta vežbi, kao i obavestiti trenera o oboljenju. Uzmite u obzir jedno: zabranjeno je bavljenje bilo kojim sportom, uključujući i lekovitu gimnastiku, u slučaju komplikacija i napada žuči!

 

Foto: Tigatelu / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com