Greške u lečenju zglobova

Većina smatra da se artroza ne može izlečiti, a da u težim slučajevima pomaže samo operacija

by | 28.06.2022
zglobovi

Većina smatra da se artroza ne može izlečiti, a da u težim slučajevima pomaže samo operacija. Međutim, bolesni zglobovi dobro reaguju na terapiju i ne treba odustajati. Izuzetak su dva slučaja: kad je oštećenje zgloba preveliko (srećom, to se dešava vrlo retko) i kad u lečenju postoje greške. O njima govorimo

Piše: Pavel Jevdokimenko, reumatolog, član Ruske akademije medicinskotehničkih nauka

POTREBNI PREGLEDI

Nedavno je kod mene na pregledu bila pacijentkinja iz Nemačke koja ima problema s kukom. Operisala ga je, ali onda je počeo da je boli drugi. Ponovo je urađena operacija, nakon nekog vremena čak i na kolenu. Kad ju je zabolelo drugo koleno, obratila se meni. Nakon pregleda zaključio sam da ona uopšte nije imala artrozu (degenerativno oboljenje zglobova praćeno bolom), ali zato je artritis (upala izazvana gihtom) bujao.

Zbog toga podvlačim – važna je pravilna dijagnoza. Neophodno je uraditi opštu analizu krvi, test na prisustvo mokraćne kiseline u krvi, na C reaktivni protein (CRP), na reumatoidni faktor. Obavezno idite na rendgen, a još je bolje da uradite magnetnu rezonancu – informativniji metod. Na tome ne treba štedeti ni vreme ni novac.

LEKOVI KOJI UBRZAVAJU PROPADANJE ZGLOBOVA

Pre svega, to su lekovi za snižavanje pritiska i holesterola. Ova nuspojava uvek je navedena u uputstvu za korišćenje leka. Ako pijete neke medikamente i bole vas zglobovi, obavezno to recite doktoru koji vas leči – moguće je da treba promeniti terapiju. Mora se posmatrati šira slika i preduprediti sve što je u našoj moći. Na ovakve stvari mora da ukaže lekar koji propisuje lek.

Samo 60–70% od ukupnog broja obolelih od artroze žali se na bol u zglobovima. Praktično, nisu ni svesni problema sve do njegove zapuštene faze.

 

TERAPIJSKA GIMNASTIKA

Nikakve tablete, injekcije, sajle ili kuke ne mogu da zamene redovan kompleks vežbi od deset–petnaest minuta dnevno. Ako ovo zanemarite – problem će stići do operacije.

Pročitajte i… Bolni zglobovi: efikasni domaći preparati

PREVIŠE OPTEREĆENI ZGLOBOVI

Energične i oštre vežbe, kao i previše dugo i brzo hodanje, trčanje i skakanje – doprinose oštećenju zglobova. Indikovani su jedino plivanje i spori, kontinuirani pokreti, dok zglob ne počne da reaguje. To je već znak da treba da se odmorite.

HONDROPROTEKTORI

Zglobovima i hrskavici potrebna je podrška. Međutim, lekar treba da vam propiše odgovarajuće lekove, a ne da ih kupite zbog reklame ili komšiničine preporuke.

I POSLEDNJE: Stres pojačava propadanje zglobova. Nažalost, mnogi ne razmišljaju o tome. Lečenje će biti uspešnije ako svoje emocionalno stanje dovedete u red.

Pročitajte i… Orašasti plodovi za zdravije zglobove

 

Foto: Ivan-balvan / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com