Vi pitate – ruski travari odgovaraju

Vaša pitanja ruskom travaru su: Šta preporučujete od biljaka za anginu pektoris? Koje biljke pomažu da se obnovi krv posle zračenja? Kako ublažiti gorušicu?

by | 29.06.2022
Pitanja travar

Vaša pitanja ruskom travaru su: Šta preporučujete od biljaka za anginu pektoris? Koje biljke pomažu da se obnovi krv posle zračenja? Kako ublažiti gorušicu?

Odgovara: Lidija Nikolajevna Đakonova, farmaceut i travar 

ANGINA PEKTORIS

„Moja mama je hipertenzičar i pati od angine pektoris. Molim vas da mi preporučite trave koje će joj poboljšati zdravstveno stanje.“

Smiljka, Mladenovac

U slučaju angine pektoris i hipertenzije preporučujem smešu koja se sastoji od jednakih delova gloga, imele i matičnjaka. Uveče, pred spavanje dve kašičice ove mešavine prelijte šoljom ključale vode, pa ujutru procedite. Pijte po šolju odvara ujutru i uveče tokom mesec dana.

 

OPORAVAK NAKON ZRAČENJA

„Koje biljke pomažu da se obnovi krv posle zračenja?”

Obren, Zaječar

U trave koje obnavljaju formulu krvi nakon zračenja, kao i posle hemoterapije, spadaju majoran, bajkalska kapica (lat. Scutellaria baicalensis), kleka i zimzelen.

* Kašiku majorana zakuvajte u šolji ključale vode. Možete popiti po dve šolje ovog čaja dnevno – ujutru i uveče.

* Lekoviti plodovi kleke jedu se prema tzv. rastućoj i opadajućoj šemi. Prvog dana pojedu se dve bobice kleke pa se svakodnevno doza povećava za jednu bobicu dok se ne dođe do 15 komada, posle čega se porcija svaki dan smanjuje za jednu bobicu.

* Kašiku zimzelena prelijte šoljom ključale vode pa kratko (pet do deset minuta) kuvajte na tihoj vatri. Ostavite da se ohladi i procedite. Dobijeni odvar je količina leka za ceo dan.

* Bajkalska kapica je najdragocenija biljka. Ne samo da obnavlja formulu krvi nego ima i antimetastatičko dejstvo, snižava povišen arterijski pritisak i poboljšava krvotok u mozgu. Kapica raste samo u Sibiru, ali je možete pronaći u ruskim apotekama i specijalizovanim prodavnicama. Napravite 10-postotnu tinkturu s alkoholom (70%). Uzimajte po 15–20 kapi tinkture dva-tri puta dnevno.

* Želim da istaknem da bugarski travari za regeneraciju krvi primenjuju travu šupljozub (lat. Galeopsis speciosa) zajedno s jagorčevinom.

* Posle hemoterapije i zračenja ljudi osećaju slabost i gubitak životne snage. Biljke adaptogeni povećavaju energiju organizma, jačaju imunitet i daju snagu. Adaptogeni su najmoćnije biljke koje uspešno otklanjaju brojne zdravstvene tegobe, fantastično deluju u borbi protiv stresa, kao i u usporavanju starenja. U slučaju remećenja formule krvi posebno su pogodne šisandra i ženšen. Tinktura od bilo koje od ovih biljaka može se kupiti u apoteci, a uzima se po 15–20 kapi dva puta dnevno – ujutru i preko dana (do 17 sati).

 

GORUŠICA

„Povećana mi je kiselina želudačnog soka i u poslednje vreme je počela da me muči gorušica. Koje trave mogu da je ublaže?“

Radmilo, Prokuplje

* U slučaju gorušice, koja je povezana s povećanom kiselošću želudačnog soka, preporučuje se iđirot, budući da otklanja suvišnu kiselinu. Na jednu šolju vode stavlja se kašičica korena iđirota. Pijte po trećinu čaše odvara tri puta dnevno pre jela. Iđirot možete i da ne kuvate, nego da ga, jednostavno, žvaćete – što je veoma dobro.

* Korisno je i laneno seme, pošto ima svojstvo oblaganja. Potrebno je samo da pravilno napravite odvar: kašiku-dve lanenog semena sipajte u flašicu pa prelijte čašom vode, zatvorite i mućkajte pola sata. Ukoliko vam je to teško, laneno seme možete preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi, uz povremeno mešanje. Uzimajte po trećinu čaše odvara pre jela.

* Lincura (lat. Gentiana) gasi svaku kiselost i odlično pomaže prilikom gorušice. Napravite odvar od ove biljke: kašičicu sirovine prelijte šoljom ključale vode, ostavite da se ohladi, pa procedite. Pijte po trećinu šolje tri puta dnevno pre jela. Međutim, mnogo je bolja tinktura od lincure. Prelijte 50 g sirovine sa 500 ml votke i ostavite da odstoji dve-tri nedelje na tamnom mestu. Uzimajte po 10–15 kapi s malo vode tri puta dnevno pre jela.

Treba reći da se svi lekovi namenjeni za lečenje želuca piju pre obroka.

Pročitajte i druga pitanja sa odgovorima iz naše rubrike VI PITATE – RUSKI TRAVARI ODGOVARAJU.

Foto: KatarzynaBialasiewicz/ iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com