Okoštavanje kičme i vrata

Ukoliko vam je pokretljivost kičme ograničena ili imate osećaj stezanja u vratnom delu, praktikujte vežbe naturopate Valentina Dubina i zaustavite okoštavanje

by | 27.03.2022

Ukoliko vam je pokretljivost kičme ograničena ili imate osećaj stezanja u vratnom delu, ne dozvolite da bolest uznapreduje. U ovoj fazi osteohondroza, kako se ovaj poremećaj stručno naziva, ne samo da može da se zaustavi nego i da joj se preokrene tok. Jednostavnim vežbama koje nam otkriva naturopata Valentin Dubin sprečite dalje okoštavanje kičme i vrata

Vodeći stručnjaci moskovskog Instituta za naturopatiju preporučuju dostupne, bezopasne i efikasne metode kućnog lečenja okoštavanja vrata i kičme: samomasaža, vežbe, dijeta i lečenje travama.

Učimo vas samoistezanju svih delova kičme

* U slučaju okoštavanja i skolioze lumbalno-sakralnog (trtični i donji deo kičme) dela istezanje je veoma jednostavno: dve stolice leđima okrenite jednu prema drugoj pa se na njih oslonite dlanovima kako biste opustili leđne mišiće. Stopala savijte tako da nožnim prstima možete dodirnuti pod. Potrudite se da u tom položaju ostanete najmanje pet minuta. Odmorite 30 sekundi, pa ponovite vežbu još tri- četiri puta.

* Samoistezanje torakalnih (srednji deo kičme) i lumbalno-sakralnih delova najbolje se izvodi vešanjem na prečku: na vrata pričvrstite drvenu ili metalnu šipku prečnika 2,5–3 cm i dužine 70–80 cm. Uhvatite se za šipku opuštajući leđne mišiće najmanje minut (počnite s pola minuta). Nakon odmora ponovite vežbu pet-šest puta. Istežite se pet puta u toku dana.

Samomasaža

Osim istezanja, veoma je važna samomasaža. Neophodno je da vam mišići budu maksimalno opušteni, što se postiže ležanjem na stomaku. Prilikom vratne, grudne i lumbalno-sakralne osteohondrze masažu možete raditi i u sedećem položaju lagano se naginjući napred.

* U slučaju okoštavanja vrata masažu započnite laganim milovanjem zadnjeg dela vrata – od temena ka ramenima. Nakon toga, bočnom stranom dlana (sa strane malog prsta) trljajući pređite istu vratnu putanju, prvo desnim a onda levim dlanom. Zatim, tri srednja prsta leve i desne ruke ukrstite i uradite spiralno gnječenje vrata. Posle toga dlanovima pritiskajte rameni deo, a potom ga stiskajte palcem i kažiprstom. Masažu radite odozgo ka dole, prvo desnom pa levom rukom. Završite maženjem. Ponovite svaku tehniku za početak po 20 puta, a zatim taj broj povećajte na 30.

* Samomasaža lumbalno-sakralnog područja radi se na isti način: milovanje, trljanje bočnom stranom dlana (ovog puta sa strane palčeva) i duboko trljanje vrhovima srednjih prstiju desne ruke dok su na njih prislonjeni isti prsti leve ruke. Stavite pesnicu na pesnicu tako da levom pritiskate površinu desne. Trljajte struk odozgo prema dole. Još jedna tehnika pokazala se efikasnom: vrhovima srednjih prstiju pritiskajte predeo kičme oslanjajući se palčevima na struk. Nakon pritiskanja pređite na milovanje. Ova samomasaža odlična je priprema za terapijsku gimnastiku.

Terapijska gimnastika

1. Počnite sa statičnom (izometrijskom) gimnastikom koja razvija unutrašnje mišiće vrata.

* Stavite dlanove ispod brade i pokušajte da spustite glavu, u čemu vas sprečavaju podignuti dlanovi.

* Ruke stavite na teme i pokušajte da podignete glavu, prevazilazeći otpor dlanova. Isto tako, stavljanjem levog dlana na levo uho pokušajte da nagnete glavu ulevo, zatim to uradite s desnim uhom, potiljkom, čelom. Vežbe pomeranja glave ponavljaju se 8 do 12 puta.

2. Zatim pređite na dinamičku gimnasitku, naginjući glavu levo-desno, napred-nazad. Vežbu radite 10 puta.

3. Završite gimnastiku podizanjem glave držeći je dlanovima ispred ušiju (palčevi su iza ušiju). Gurajte prema potiljku opuštajući vratne mišiće. Završite maženjem vrata odozgo prema dole.

4. Pred kraj izvodite vežbe istezanja: naginjanje torza napred- nazad, bočno rotiranje, uvijanje kičme u ležećem položaju, bočno uvijanje nogu savijenih u kolenima itd.

5. Kompleks vežbi možete završtiti trljanjem leđa okruglim masažerom.

Pročitajte i…Testovi na okoštavanje

Foto: Marina Demeshko / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com