Šest testova za zdravlje

Ovi testovi pomoći će vam da razumete svoj organizam i ne propustite prve znakove zastoja u njegovom radu

by | 28.03.2022
testovi za zdravlje

Proverite stanje svog zdravlja bez izlaska iz kuće! Ovi jednostavni testovi pomoći će vam da bolje razumete svoj organizam i ne propustite prve znakove zastoja u njegovom radu, savetuje Alja Koroljova, lekar i terapeut.

1. MOŽDANI UDAR I DEMENCIJA

Stojeći, podignite jednu nogu savivši je što više u kolenu. Zabeležite koliko uspevate da se zadržite u tom položaju. Ukoliko je to više od 20 sekundi, najverovatnije nema oštećenja sitnih krvnih sudova velikog mozga. Znači da vam moždani udar i rana demencija ne prete.

2. ANEMIJA

Povucite donji kapak i pogledajte boju unutrašnjeg dela. Bledorozikasta ili žućkasta nijansa mogu da ukažu na anemiju (unutrašnji kapak je kod zdrave osobe jarkoroze boje). Ako ste, pored toga, kod sebe primetili bledilo, zamor, zadihanost – trebalo bi da uradite analizu krvi na gvožđe.

Pročitajte i… Kaljužnica – snažna prolećna isceliteljka

3. BOLESTI PLUĆA I SRCA

Popnite se uz deset stepenika srednjim tempom, razgovarajući telefonom ili pevušeći (najvažnije je da ne ćutite).

Ukoliko vam je pritom zastao dah ili ste se zadihali, onda je to nagoveštaj da pluća i srce ne mogu da se izbore s opterećenjem. Vreme je za ispitivanje!

4. SLUH

Uradite test u tihoj sobi. Zatvorite jedno uho, a pored drugog protrljajte prste jedan o drugi. Čujete li zvuk? Zatim udaljite ruku oko 15 cm od uha. Da li i sada čujete zvuk?

Ukoliko čujete, sluh vam je u redu. Ponovite to s drugim uhom.

5. DIJABETES

Najbolje je da ovaj test radite s pomoćnikom. Neka dodiruje vaše stopalo čas tupim, čas oštrim krajem olovke. Ne gledajući, potrudite se da kažete kojom vas je ivicom dodirnuo. Ako ne možete da razlikujete, to govori o oštećenju nerava usled dijabetesa.

Pročitajte i… Pet navika koje vode do dijabetesa

6. KARPALNI SINDROM

Karpalni tunel nalazi se u ručnom zglobu, kroz njega prolaze nervi i usled prekomernog rada za računarom može da dođe do problema (utrnulost prstiju, gubitak osećaja u šaci…).

Savijte ruke u laktovima i pritisnite ih na grudi s dlanovima ka sebi. Ispružite prste od sebe, prema korenu dlana (izvijte šaku). Zadržite se u tom položaju minut-dva. Ukoliko se javi bol ili probadanje, znači da vam tkiva pritiskaju nervus medijanus, a to ukazuje na sindrom karpalnog kanala. Ako se ne leči blagovremeno, bol će se pojačati, a sitna motorika će se pogoršati.

 

Foto: Ekaterina Budinovskaya / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com