OKOŠTAVANJE: najbolje poze za spavanje

One koji pate od okoštavanja muči nesanica, glavobolja i nelagoda u predelu vrata ujutru. A na to ne utiču samo krevet i jastuk već i poze za spavanje

by | 25.07.2022
okoštavanje - poze za spavanje

One koji pate od osteohondroze (okoštavanje) ne iznenađuju nesanica, glavobolja i nelagoda u predelu vrata ujutru. A na to ne utiču samo krevet i jastuk već i položaj prilikom spavanja. Naime, ukoliko je krivina kičme prirodna, smanjićete opterećenje i sprečiti bolove

Piše: Vladimir Orlov, ortoped-hirurg (Vinica)

Za početak treba da se pozabavite posteljom. Izaberite dušek srednje tvrdoće. Njegova visina treba da bude minimum deset centimetara. Nabavite i ortopedski jastuk u obliku pravougaonika ili polumeseca.

VRATNA OSTEOHONDROZA (OKOŠTAVANJE VRATA)

Najprijatnija poza za spavanje jeste na boku. Pritom je rame naslonjeno na dušek, a glava se nalazi na jastuku – tako se stvara prirodna geometrija koja obezbeđuje normalan krvotok. Možete zauzeti i „pozu embriona“. U tom položaju maksimalno je opušten mišićni aparat kičme.

Takođe je pogodno i spavanje na leđima. Ramena su u ravni s telom, pridignuti su samo glava i vrat (na jastuku), a noge su polusavijene u kolenima. To omogućava anatomski pravilan položaj svih pršljenova, dok ravno ispružene noge stvaraju napor za mišiće lumbalnog dela, što je nepoželjno u slučaju bolesti kičme.

A spavanje na stomaku je opasno. U tom položaju simptomi osteohondroze postaju intenzivniji.

LUMBALNA OSTEOHONDROZA (OKOŠTAVANJE KRSTA)

Najudobnija poza koja odgovara većini ljudi jeste na boku. Pritom je jedna noga ispružena, a druga savijena u kolenu. Ruku na kojoj ćete spavati stavite ispod jastuka, a drugu na zadnjicu ili krevet. U tom položaju povećava se intervertebralni jaz između pršljenova i ne pritiskaju se toliko jako koreni kičmenih nerava.

USTAJTE PRAVILNO

U slučaju okoštavanja ništa manje važno nije ni kako ustajete iz kreveta – da ne biste isprovocirali bol. Možete se okrenuti na bok, saviti noge u kolenima, podignuti telo pomoću ruku, oslanjajući se na krajeve kreveta, i istovremeno spustiti noge s kreveta na pod. Krsta i leđa treba da budu prava.

Pročitajte i … Testovi na okoštavanje

Foto: Liudmila Chernetska / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com