Prirodni lekovi za lečenje čukljeva na nogama

by | 12.10.2023
prirodni lekovi za čukljeve na nogama

Čukljevi na stopalima su česta pojava, a podrazumevaju izbočinu koja se stvara pomeranjem palca ka unutra. Srećom, postoje prirodni lekovi za čukljeve na nogama koje možete isprobati kako biste olakšali ove tegobe.

Čukljevi na nogama su popularno ime u narodu koje označava odstupanje palca na stopali. Gornji deo palca ide ka unutra dok se koren kosti pomera ka napolje i stvara izbočinu. U teškim slučajevima, ne samo da palac menja svoj oblik, već se to događa i sa drugim i trećim, nakon čega se javljaju bolne senzacije. Sledeći stepen je upalni proces. Srećom, priroda stiže u pomoć. Postoji nekoliko lekova iz prirode koji mogu olakšati ove tegobe.

[lwptoc]

Prirodni lekovi za čukljeve na nogama: Zašto se pojavljuju?

Postoji nekoliko razloga zašto dolazi do pojave čukljeva. Razlozi mogu biti ravna stopala, genetika, nošenje tesnih cipela i cipela sa visokim potpeticama. Čukljevi mogu nastati i ako je u pitanju prevelik prst i postoji labavost kod kostiju prstiju i pete. Opterećenje se tad prenosi na palac, a kao rezultat telo pokušava da prilagodi kost, povećavajući uporište. Pored toga, uzroci nastanka mogu biti i prekomerna težina, loša ishrana, bolesti štitne žlezde, giht,  dugo stajanje i povrede stopala.

Proces razvoja čukljeva možete sami odrediti kod kuće. Pokušajte prstima da pomerite palac što dalje od srednjeg prsta. Ako možete lako da pomerite prst, onda nemate razlog za brigu. Ako morate da se potrudite kako biste u tome uspeli, onda ste već u početnoj fazi. Ako uopšte ne možete da odmaknete palac,  a uz to se javljaju i česti i stalni bolovi pri hodanju, onda je vreme da razmislite o ozbiljnom lečenju.

Prirodni lekovi za čukljeve na nogama

Tradicionalne metode lečenja čukljeva se zasnivaju na svim vrstama biljnih preparata, trljanja, obloga i proizvodnje raznih krema. Takođe, neophodno je kombinovati ovaj tip lekova sa ishranom koja će omogućiti telu da dobije neophodne vitamine i mikroelemente. Lečenje treba započeti na vreme i neophodno je da budete uporni kako biste videli poboljšanje.

Jaje i svinjska mast

Uzmite najsvežije pileće jaje sa belom ljuskom i stavite ga vertikalno u čašu. Uzmite 70% sirće, prelijte jaje i stavite ga na tamno mesto i ostavite da odstoji dve nedelje. Jaje će se potpuno rastvoriti za to vreme. Potom odbacite ljusku jajeta, a ono što ostane u čaši izmešajte i promućkajte. Otopite jednu punu supenu kašiku svinjske masti i dodajte u smesu. Dodajte i 10g faramaceutskog terpentina. Ponovo sve izmešajte. Nanosite na čukljeve svaki drugi dan, naizmenično podmazivajući čukljeve sa jodom.

Čičak

Čičak u kombinaciji sa farmaceutskim terpentinom je odličan način da umanjite čukljeve. Uzmite dva velika lista čička i lagano premažite zelenu stranu terpentinom. Omotajte ih od kolena do stopala. Potom zavijte stopalo plastičnom kesom i umotajte nogu u toplu vunenu tkaninu. Ponavljajte postupak svakodnevno tokom tri meseca.

Maslačak i jod

Žuti cvetovi maslačka takođe mogu biti koristi za bolne izbočine. Uzmite 100 g cvetova maslačka, iseckajte ih i ostavite da se osuše. Dodajte jod u tolikoj količini da prekrije cvetove i ostavite da odstoji 14 dana.  Stopala temeljno operite u toploj vodi, temeljno ih obrišite i nanesite smesu. Preporučljivo je da ovo radite svake noći tokom dve nedelje.

Limun i jod

Uzmite jedan deo 3% joda i pomešajte sa limunovim sokom. U smešu dodajte dve izmrvljene tablete aspirina. Stavite dobijenu smesu na vatu i nanesite na čukljeve. Potom, bolno mesto dobro pokrijte nečim toplim. Ponavljajte proces 3 dana za redom, a potom napravite pauzu od nedelju dana. Upozorenje: Ne smete koristiti 5% jod jer ćete dobiti opekotine!

Propolis

Na čukljeve možete staviti oblogu od propolisa. Uzmite mali komad, omekšajte ga u ruci, a potom nanesite na čukalj. Stavite obloge natopljene tinkturom propolisa.

Kupus za čukljeve kod dece

List kupusa premažite medom i pospite solju. Naparite kost i na nju stavite oblog.

Čukljevi su postepeni proces, ali ne smete zanemariti prve znake bolesti. Sve gore navedeno može dovesti do neželjenih posledica. Ukoliko bolest ode predaleko, onda je operacija jedino rešenje. Upravo zbog toga su prirodni lekovi za čukljeve na nogama dobro rešenje koje može oporaviti vaša stopala.

Snežana Vranić

andreonegin/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com