Za jake kosti – biljke sedmolist i oman

Sedmolist ispoljava protivupalno dejstvo prilikom oboljenja kostiju i zglobova, a veoma često se u slučaju osteoporoze koristi vino s omanom

by | 19.07.2022
jake kosti

Sedmolist ispoljava protivupalno dejstvo prilikom oboljenja kostiju i zglobova, a veoma često se u slučaju osteoporoze koristi vino s omanom

Posle nekoliko uzastopnih preloma moj otac je prošao ispitivanja i otkrivena mu je osteoporoza. Njegov poznanik, koji je u prošlosti bio vojni lekar, preporučio mu je nekoliko narodnih sredstava koja su mu zaista pomogla. Posle godinu dana lečenja rezultati su pokazali da se gustina kostiju povećala.

Evo njegovih recepata za jače kosti, koje je tata kombinovao.

RECEPTI ZA JAČE KOSTI

* Kašiku praha od korena sedmolista (lat. Aegopodium podagraria) preliti šoljom ključale vode i 15 minuta kuvati na tihoj vatri. Ostaviti da odstoji dva sata pa procediti. Piti po četvrt čaše (50 ml) natašte četiri puta dnevno. Kura traje dva-tri meseca.

* Dve kašike isitnjenog suvog korena omana (lat. Inula) preliti s pola litra suvog crnog vina i držati na tihoj vatri deset minuta. Jednom dnevno piti po 100 ml. Lečenje traje sve dok se dobijeno vino ne potroši.

* Stalan začin u kući postalo nam je ulje od omana. Isitnjeno suvo korenje ove biljke otac bi prelivao biljnim uljem (1 : 10) i ostavljao da odstoji deset dana na sobnoj temperaturi, uz povremeno mućkanje. Šest meseci svakodnevno bi u jelo dodavao po kašičicu dobijenog ulja.

Julija Atrošenko, Minsk

Komentariše fitoterapeut Lidija Mihajlovna Bazlova, Novosibirsk

Što se tiče sedmolista, on ispoljava protivupalno dejstvo, te se primenjuje i prilikom oboljenja kostiju i zglobova.

LEK ZA OSTEOPOROZU

Dalje, vino s omanom veoma često se koristi u slučaju osteoporoze. Uzgred, ono se može pripremiti i na drugačiji način. Pedeset grama isitnjenog korena omana prelijte sa 0,75 l suvog vina pa dovedite skoro do ključanja. Ostavite da dan-dva odstoji u termosu. Uzimajte po kašiku tri-četiri puta dnevno pre jela. Kura traje tri sedmice, pa se ponavlja nakon dvonedeljne pauze.

Prilikom osteoporoze efikasan je i mumio – odlično stimuliše koštano tkivo. Dva puta dnevno 15 minuta pre jela treba uzimati po 0,2 g (veličine glave čiode) rastvoreno u malo vode. Kura traje dve-tri nedelje, pa se pravi pauza od sedam dana. Neophodne su dve-tri ovakve kure.

Lečenju obavezno dodajte bar minimalnu fizičku aktivnost. To aktivira prokrvljenost i metabolizam koštanog tkiva.

Foto: Tharakorn / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com