UPALA PROSTATE – biljke sprečavaju bolest

Upala prostate je neugodna i ne tako retka bolest. Zahvaljujući čičku, kokocu i uvi bićete bezbrižni, a tegobe će prestati

by | 20.07.2022
upala prostate

Upala prostate je neugodna i ne tako retka bolest, dugo se leči i često vraća. Zahvaljujući čičku, kokocu i uvi bićete bezbrižni, a tegobe će prestati

„Imam preko 50 godina i sve vreme razmišljam o svom zdravlju. Na televiziji se stalno reklamiraju tablete za lečenje i prevenciju prostatitisa, jer kažu da će, ukoliko ne počne da ih uzima, oboleti skoro svaki drugi muškarac. Ne bih hteo da gutam brdo hemijskih sredstava, ali ne želim ni da bolujem. Recite mi, postoje li lekovite biljke koje su dobre u prevenciji prostatitisa? Kako i kad da ih uzimam?“

Dimitrije, Niš

 

Odgovara: Aljevtina Kremnjeva, travarka

BILJKE ZA PREVENCIJU PROSTATITISA

Fitoterapija se preporučuje za prevenciju prostatitisa, pošto lekovite trave ispoljavaju pozitivno dejstvo ne samo na tkiva prostate nego i na druge organe i organizam uopšte. One su blage i ne izazivaju navikavanje, što se ne može reći za mnoge lekove. Za lečenje i sprečavanje prostatitisa primenjuju se trave koje imaju protivupalna, imunostimulišuća i antibakterijska svojstva.

1. Za jačanje imuniteta preporučujem nanu, koren valerijane, koren ženšena i ehinaceu. Jednostavnije je da sve tinkture kupite u apoteci, ali možete ih napraviti i sami.

* Pedeset grama sirovine prelijte s pola litra votke i ostavite da dve nedelje odstoji na tamnom mestu. Uzimajte po 30 kapi jedanput dnevno pre jela. Lečenje traje 30 dana. Godišnje sprovedite dve-tri kure.

2. Za poboljšanje krvotoka (prostatitis je često posledica zastoja krvotoka u predelu karlice usled slabog kretanja) preporučujem kokotac (lat. Melilotus officinalis) i koren čička. Oni obnavljaju prokrvljenost prostate.

* Kašiku isitnjene sirovine prelijte sa 300 ml ključale vode u termosu, ostavite da odstoji sat vremena, pa procedite. Možete dodati kašičicu meda. Dva puta dnevno pijte po 150 ml odvara. Lekovita kura traje dve nedelje.

3. Uroseptički efekat potreban je za olakšanje mokrenja i izbacivanje toksina i patogenih bakterija (one koje izazivaju infekcije) iz organizma. Njega ima lišće uve, kičica (lat. Centaurium erythraea) i ruzmarin.

* Dve kašike sirovine prelijte sa 500 ml ključale vode u termosu, ostavite da odstoji dva sata, pa procedite. Uzimajte tri puta dnevno po 100 ml odvara pola sata pre jela. Lečenje traje 20 dana. Godišnje se mogu sprovesti tri kure.

Foto: MilenaKatzer / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com