Dermatitis kod domaćica

by | 07.06.2018

Mnoge žene muku muče s kožnim oboljenjima, a posebno s dermatitisom – posle spremanja kuće i pranja sudova. Evo rešenja i za takve slučajeve…

Piše: Irina Nikolajevna Gudajeva, travarka, Moskva

Lečenje dermatitisa

Nekoliko mojih pacijenata rešilo se najjačih oblika dermatitisa tek nakon što su odustali od sintetičkih sredstava za pranje i prešli na prirodna (npr. sapun za ručno pranje). Ako ipak morate da koristite sintetički, onda isključivo – s rukavicama na rukama!

* Mast za zarastanje. Pažljivo izmešajte jednu kašiku pčelinjeg voska istopljenog na pari i 85 ml bilo kog biljnog ulja (idealno je da to bude ulje od grožđa, koštica kajsija ili izdanaka pšenice, ako niste alergični na njih). Tome dodajte i kašiku brezove smole (prodaje se u apoteci). Za dobijanje kvalitetne homogene smese po mogućnosti koristite mikser. Kad se sve ohladi, mast je gotova. Čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Oštećene delove mažite jednom-dvaput dnevno do ozdravljenja.

* Losion za upaljenu kožu. Izmešajte po jednu kašiku suvih isitnjenih cvetića lipe, suručice i islandskog lišaja. Prelijte sa 300 ml hladne vode i ostavite da odstoji dva-tri sata. Zatim pustite da proključa pa odmah skinite s vatre i ostavite da se ohladi pa procedite. Ovim odvarom trljajte upaljenu kožu ili ga koristite za obloge dva-tri puta dnevno dok se stanje kože ne poboljša.

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com