Kako se osloboditi bradavica

Pre nego što se obratite stručnjaku, pokušaje da se sami oslobodite bradavica. Premažite ih sokom od svežeg maslačka ili trave ruse

by | 27.04.2022
Bradavice

Bradavice predstavljaju dobroćudne izrasline na koži koje izaziva humani papiloma virus (HPV). Detaljnije o tome kako ljudi dobijaju ove nepoželjne „poklone“, kao i kako ih se što pre rešiti, priča dermatolog i kozmetičar Marina Aleksejevna Vitova

KRIV JE VIRUS

Zaraza humanim papiloma virusom (HPV) prenosi se neposredno s jedne osobe na drugu prilikom rukovanja i drugih bliskih kontakata. Pritom, nosilac virusa može i da nema bradavice! (Njegov imunitet je dovoljno jak da im se odupre). Do infekcije može doći i u bazenima, parnim kupatilima i saunama, sportskim salama, kao i putem predmeta široke upotrebe. Latentni period inkubacije posle zaraze može da traje četiri do pet meseci. Često je i samozaražavanje putem češanja, usled čega se pojavljuju nove bradavice (češanjem ih prenosimo s jednog mesta na drugo). Tome doprinose stres i iscrpljivanje snage, pad imuniteta, sklonost znojenju, kao i sitne povrede kože prilikom brijanja, epilacije, pilinga, seksa.

Osim na koži, bradavice se mogu sresti i na sluzokoži usta, nosa, ždrela, bubrežne karlice, mokraćnog kanala, mokraćne bešike, creva, na anusu, na sluzokoži polnih organa i na njima.

Bradavice se dele na obične (ili vulgarne), pljosnate (juvenilne) i genitalne, tj. polne bradavice (kondilome). Obične bradavice predstavljaju okrugle izrasline veličine od glave čiode do graška i neravne rožnate površine. Mogu biti boje kože, sivkaste, mrkožućkaste.

Podvrstu običnih bradavica čine bradavice na stopalu. One se pojavljuju na mestima pritiska obuće, posebno kod onih koji se jako znoje. Veoma debele, rožnate, prljavosive boje, ove bradavice se odlikuju bolom koji ometa hodanje. Bradavice na stopalu komplikovane su za dijagnostikovanje jer je potrebno razlikovati ih od žuljeva.

KAD TREBA HITNO REAGOVATI

Pošto su bradavice virusne prirode, ponekad slične drugim neoplazmama (npr. bazaliomu ili keratomu), koje u tom slučaju imaju nepovoljan tok (recimo, rak kože – melanom), prilikom pojave uznemirujuće bradavice, posebno tamne ili one što brzo raste, potreban je hitan pregled kod dermatologa.

VRSTE BRADAVICA

Pljosnate bradavice viđamo pretežno kod dece i omladine. Nisu velike, sasvim su malo iznad nivoa kože, imaju normalnu boju kože ili su blago žućkaste. Mogu da budu okruglog ili nepravilnog oblika. Za pljosnate bradavice karakterističan je osip, pretežno s gornje strane šake i stopala.

Kondilomi (zovu se još i papilomi) predstavljaju izrasline meke konzistencije, često s tankom nožicom, a njihova boja varira od boje kože do tamnosmeđe. Često se nalaze na vratu, koži kapaka, u mišićnim jamama, na polnim organima, u pazušnom delu i predelu oko analnog otvora, na grudima i ispod mlečnih žlezda. Njihovom razvoju doprinosi duga iritacija kože, npr. pri dodiru s odećom. Pojavu novih kondiloma mogu da izazovu stres, endokrini poremećaji (posebno dijabetes), gojaznost, trudnoća, klimaks. Sve to dovodi do opadanja imuniteta i aktiviranja HPV virusa. Kondilomi često nisu veliki, od jedan do tri milimetra u prečniku, ali takve bradavice sklone su spajanju i širenju u obliku tvorevina nalik kupusu. U zavisnosti od lokalizacije papiloma, to može da ometa defekaciju (velika nužda), mokrenje, polni život, pa čak i jednostavan hod i sedenje.

SAVREMENE METODE OSLOBAĐANJA OD BRADAVICA

Najbolje je da bilo kakve bradavice što pre uklonite, posebno na mestima podložnim trenju: na vratu, rukama, u predelu ispod miške, na preponama – pošto su bradavice koje se često povređuju sklone degeneraciji u maligne tvorevine. Ali, ni druge bradavice nisu ništa manje opasne, budući da je svaka bradavica mesto gomilanja miliona virusa. Prilikom češanja i trljanja lica bradavice takođe mogu da se „presele“ na drugi deo tela.

Bradavice vole da šire osvojene teritorije, te pored jedne bradavice posle nekoliko meseci može da ih se „zacrveni“ desetina.

U današnje vreme postoje tri osnovne metode uklanjanja bradavica: „spaljivanje“ tečnim azotom, uklanjanje laserom i elektrokoagulacija. Svaka od ovih metoda dobra je za postizanje svog cilja. Tako, ukoliko su bradavice male, bolje je koristiti tečni azot. Procedura uopšte nije bolna: osetićete samo hladan dodir i to je sve. Posle toga se na koži stvara mehurić i bradavica se s njim odvaja.

Ukoliko je bradavica na koži odavno, bolje je koristiti laser ili elektrokoagulaciju da bi se papilom garantovano udaljio „s korenom“. Tokom ovih procedura obično se koristi lokalna anestezija, ali čak i bez nje sve se lako može istrpeti.

RUSKA NARODNA SREDSTVA KOJA UKLANJAJU BRADAVICE

Pre nego što se obratite stručnjaku, možete pokušati da se sami oslobodite bradavica. To je posebno lako kad su u pitanju pljosnate bradavice kod dece: nekoliko puta treba ih premazati sokom od sveže ubranog maslačka ili trave ruse (rosopas, lat. Chelidonium) i detetove ruke biće čiste.

Evo još narodnih metoda koje nisu loše, bezbedne su i efikasne:

• Mažite bradavice sokom od kisele jabuke svaki dan dok ne nestanu.

• Pokušajte da na bradavicu stavite povez s izgnječenim listovima kalanhoje. Posle 24 sata povez zamenite svežim. Za nedelju dana bradavice bi morale nestati.

• Na bradavicu stavite lepinjicu napravljenu od rendanog belog luka i sredine hleba (ili brašna), preko toga zalepite flaster i ostavite da deluje dva-tri dana.

• Za uklanjanje bradavica kod dece dva-tri puta dnevno stavljajte led na njih koliko koža može da izdrži. Ali, odraslima ovo neće pomoći.

• Napravite kašicu od ricinusovog ulja i sode bikarbone. Njome redovno mažite bradavice dok ne nestanu. Možete koristiti i samo ricinusovo ulje, bez sode. Mnogima je ovo jednostavno sredstvo pomoglo, ali lečenje može potrajati više nedelja da bi papilom u potpunosti nestao.

• Bradavice se mogu mazati običnom suvom školskom kredom. Posle umivanja ponovo nanesite kredu. Treba da bradavice uvek budu prekrivene njome. Posle nekoliko dana one se obično osuše.

• Lečenje urinom: dvaput dnevno obilno kvasite bradavice sopstvenom mokraćom.

• Čist, najfiniji pepeo od izgorelog drveta razblažite vodom da dobijete konzistenciju guste pavlake. Svakodnevno premazujte bradavice dobijenom kašom. Pustite da se osuši i ostavite ovo sredstvo na koži neko vreme.

• Primenite odvar od gorkog pelena: dve kašike biljke prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji dva sata. Odvarom nakvasite tupfer od vate i trljajte potrebna mesta tri-četiri puta dnevno, dok bradavice ne nestanu. Odvar možete čuvati u frižideru najduže 24 sata.

• Za uklanjanje bradavica na stopalima sipajte u lavor pet litara tople vode, dodajte kašičicu morske soli, dve kapi ulja od čajnog drveta i dobro izmešajte. Kupke za noge praktikujte po 10–15 minuta pred spavanje. Lečenje traje pet do deset dana.

• Na mesta pogođena brdavicama možete staviti zapečenu glavicu luka ili sveže isečen mladi krompir. Ostavite da deluje sat vremena.

• Nekima pomaže autosugestija (mogućnosti čovekove psihe zaista su velike, isto kao sposobnosti organizma za samoregulaciju): sedite, opustite se i zamislite kako bradavica nestaje i koža postaje čista. Što konkretije i osetnije to zamislite i što se više uživite, to će efekat biti jači.

VAŽNO UPOZORENJE

Ovo je, verovatno, najpopularniji i najefikasniji narodni način otklanjanja bradavica, ali tu je i važno upozorenje: naime, ne treba mešati biljku rosopas (rus. čistotel) s ruskim sredstvom pod nazivom “čisto telo”, koje se prodaje u ruskim i našim apotekama za oslobađanje od bradavica. To su obično rastvori kiselina ili baza koji nagrizaju i mogu da izazovu ozbiljne opekotine (nikako ih ne smete primenjivati na licu ili sluzokoži!). Nažalost, bradavice, posebno one stare, i nakon tog tretmana često ostaju na mestu. Sem toga, oko njih mogu da se pojave grubi ožiljci.

 

DA SE BRADAVICE NE VRATE…

Koja je verovatnoća da se posle uklanjanja bradavice neće ponovo pojaviti na istom ili novom mestu? Nažalost, recidivi oboljenja posle tri meseca javljaju se kod 25% obolelih. Zato je, pored lokalnog lečenja, svrsishodno da prilikom uklanjanja bradavica sprovodite opšte jačanje imuniteta: više voća i povrća u ishrani, šetnje na svežem vazduhu, fizička aktivnost, vitaminski preparati itd.

Pročitajte još i ….Srebrna voda staje na put svim vrstama upale

Foto: Dmitry Epov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com