Mast od koje zarastaju rane

by | 04.05.2018

Svojevremeno sam dva puta morala operisati nogu: prvi put su mi učvrstili prelomljenu kost metalnim ojačanjem, a zatim su mi (za godinu dana) izvadili taj metal.

Prilikom mog prvog boravka u bolnici medicinska sestra mi je dala recept za mast koja je pomogla njenom mužu – posle operacije nije mu zarastao šav i stalno je iz rane izlazio gnoj.

Zacelila se tek nakon primene ove masti. Evo kako sam je, po receptu, vrlo jednostavno napravila: Pomešala sam po 50 g isitnjene borove živice, tj. smole (lat. Pinus) i pčelinjeg voska, meda i propolisa. Zagrevala sam to na vodenoj pari, lagano mešajući sve dok se masa nije sjedinila, a potom prohladila. Mazala sam ranu dva puta dnevno do potpunog zaceljenja. Čuvala sam mast u frižideru. Preporučujem je u slučaju svih rana. (Svjetlana Sladnjeva, Pružani)

Reč fitoterapeuta: Irina Borisovna Jarceva
Ovo je izuzetna mast, u kojoj su sabrani najjači zaceljujući i antimikrobni prirodni proizvodi. Živica je najmoćniji prirodni antiseptik, stimuliše lokalni imunitet, ima zaceljujući i protivupalni efekat. Propolis ubija viruse i bakterije, usporava širenje nekih od njih, ponekad delujući čak jače od antibiotika. Sem toga, detoksikuje rane, doprinoseći izbacivanju mrtvih tkiva, ubrzava proces regeneracije i deluje kao anestetik. Med čisti od patogene mikroflore deo tela koji je pod upalom i podstiče protok krvi ka bolesnom delu, „hraneći“ povređeno tkivo. Voskom su pak još od davnina prekrivali rane.

Ipak, pre korišćenja ovakve masti treba se uveriti da ne postoji alergija na nju ili individualna netolerancija. U tu svrhu možete uraditi test na ručnom zglobu i u toku 24 sata pratiti reakciju. Ukoliko tretirano mesto pocrveni, pojavi se osip ili plikovi – mast ne treba upotrebljavati.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com