Perutanje kože: izbegavajte stres i promenite ishranu

Šta sve može biti uzrok seboreičnog dermatitisa i kako se ova bolest leči

by | 09.07.2022
seboreični dermatitis

Uobičajenu frazu da sve bolesti ”idu” iz glave potvrdila nam je i čitateljka Ljudmila Ivanovna iz Soligorskog. Gospođa nam je ispričala da se kod nje, nakon teškog stresa, na licu pojavio seboreični dermatitis: od nosa do usana, s obe strane, iskočile su ružne crvene fleke praćene perutanjem kože.

Rešenje problema potražili smo kod čuvenog beloruskog stručnjaka za kožna oboljenja dr Vasilija Fjodoroviča Ašomka, dermatologa Gomeljskog regionalnog kliničkog dermatološkog dispanzera i autora niza knjiga o nezi kože.

UZROCI DERMATITISA DIKTIRAJU I LEČENJE

Seboreični dermatitis nije samo problem kože; to multikompleksno oboljenje nema samo jedan uzrok koji se može izdvojiti kao osnovni. Za nastanak bolesti odgovorni su nervni faktor (akutni ili hronični stres) i alergijske komponente (alergija na mirise, prašinu, polen...).

Ne bi trebalo zanemariti ni gljivične infekcije, stanja gastrointestinalnog trakta, endokrinog sistema (posebno štitne žlezde) te urogenitalne probleme kod žena (svaki hormonski disbalans može prouzrokovati seboreični dermatitis). Neophodno je uzeti u obzir i nivo šećera u krvi.

Prvo, mora se ispitati u kakvom su stanju unutrašnji organi. Čovek može i da ne zna da ima gastritis, kolitis, čir na želudcu, upalu žučne kese… Stoga je obavezno otići gastroenterologu, ginekologu i endokrinologu. Od uzroka zavisi i lečenje, a ono treba da bude kompleksno.

Ova bolest ne može se lečiti samo sredstvima za spoljnu lokalnu primenu. Neophodno je normalizovati stanje nervnog sistema pomoću sedativa, propisati antialergijske lekove, a dobar rezultat dobijamo i upotrebom antigljivičnih šampona.

HORMONSKI PREPARATI – DA ILI NE

Lečenje ne može proći bez hormonskih preparata, jer oni daju dobre rezultate. Međutim, mnogi pacijenti sa seboreičnim dermatitisom koriste i hormonske masti, koje ne treba upotrebljavati duže vreme (posebno ne na licu!), jer nije reč o bolesti koja traje pet dana pa da je dovoljno ublažiti simptome.

Prilikom korišćenja hormonskih masti na duže staze mogu nastati i nuspojave; pored već postojećeg oboljenja može se razviti i steroidni dermatitis, koji se veoma teško leči.

DIJETA I LEKOVITO BILJE

Dijeta je obavezna! Ovo oboljenje čvrsto je povezano s ishranom, tako da bi trebalo eliminisati svu masnu i začinjenu hranu, na minimum svesti slatkiše, koji veoma loše utiču na kožu.

S druge trane, preparati od lekovitog bilja mogu biti od velike pomoći. Dokazano je da u slučaju seboreičnog dermatitisa, tokom pranja kose, kosu treba ispirati čajevima od lekovitog bilja koje sadrži fitoestrogene, to jest ženske polne hormone, a to su pre svega kopriva, neven i šišarke hmelja.

Pročitajte i… Dermatitis kod domaćica

 

Foto: Cunaplus_M.Faba / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com