UKLANJAMO TAMNE KOLUTOVE OKO OČIJU

Мnogim ženama pojavljuju se izraženi podočnjaci koji im lice čine starijim i umornijim. Nudimo vam rusko rešenje za tamne kolutove oko očiju

by | 11.07.2022
tamni kolutovi oko očiju

Na prelazu godišnjih doba mnogim ženama pojavljuju se izraženi podočnjaci koji im lice čine starijim i umornijim. Rusi imaju rešenje i za to…

Piše: Larisa Ivanova, kozmetolog

ZAŠTO SE POJAVLJUJU TAMNI KOLUTOVI OKO OČIJU

Ruski lekari tvrde da nekoliko faktora uzrokuju pojavu tamnih krugova oko očiju. Kod nekih ljudi podočnjaci se formiraju jer im je koža previše tanka i nežna, pa su im vidljivi krvni sudovi. U nekim slučajevima koža tamni usled problema sa bubrezima, srcem ili endokrinim sistemom (problemi sa štitnom žlezdom) i samo lekar može prepisati terapiju. U ostalim slučajevima, tamni krugovi ispod očiju nastaju kao posledica poremećaja krvotoka u krvnim sudovima ispod očiju. Najčešći razlog je banalan neispavanost. Svi želimo da obavimo što više obaveza tokom dana i čini nam se da su dan i noć sve kraći i kraći. Na kraju sebi uskraćujemo san, što nikako nije dobro jer nedostatak odmora tera krv prema očima, gde je koža tanja. Posledično, to izaziva pojavu takozvanih kesica ispod očiju. Ne samo lekari, nego i kozmetičari preporučuju da se spavamo najmanje sedam do osam sati dnevno i to na jastuku s blago podignutom glavom. Ovo će sprečiti dotok prekomerne tečnosti u lice, što i rezultira pojavom kesica ispod očiju. Tamni podočnjaci pojavaljuju se i posle stresa, psihičke napetosti i prolivenih suza, a često su znak da je organizam nedovoljno snabdeven vitaminom A, beta-karotenom, zatim vitaminom C, K, kao i neurednim stilom života.

(NE)ADEKVATNE KREME ZA LICE

Ponekad se podočnjaci pojavljuju zbog pogrešnog i nesturčnog korišćenja dekorativne kozmetike i higijenskih sredstava. Kao prvo, dekorativnu kozmetiku neizostavno treba skidati s lica pre spavanja. Kao drugo, nužno je noću upotrebljavati noćnu kremu jer ona ima značajnu ulogu u očuvanju mladolikog i zdravog izgleda. Na primer, neke žene i za dan i za noć lice obilno mažu istom kremom, nadajući se da će to pomoći da se koža bolje nahrani i bude glatkija. Nažalost, efekat često bude suprotan. Masne kreme začepljavaju kožu kapaka, ne daju joj da normalno diše i generalno sprečavaju dotok kiseonika. Posebno ih ne treba aplicirati pred spavanje. Kao posledica toga, ispod kože se gomila suvišna tečnost, povećava se opterećenje na krvne sudove i pojavljuju se tamni krugovi ispod očiju. SAVET PLUS: Noćnu kremu trebalo bi nanositi na kožu bar 20 minuta pre spavanja i posle toga nakvasiti kožu papirnom salvetom da bi se skinuo eventualni višak. Još bolje je koristiti specijalne kreme za kapke i rolon gelove koje možete kupiti u apotekama.

ŠTA RUSI SAVETUJU PROTIV PODOČNJAKA

Ključne su tri stvari: treba više da se smejete, dobro da se naspavate i pravilno se hranite. Sveže voće i povrće pomaže da se rešite kesica ispod očiju i neželjenih podočnjaka. Ono je dobro i za unutrašnju i za spoljašnju primenu. Evo nekoliko preporuka ruskih stručnjaka:

* Odličan rezultat daje maska za kapke od lišća prethodno izgnječenog peršuna ili nane. Uzmite šaku lišća, sitno iseckajte i stavite ga na kapke, a odozgo prekrijte oči tamponom od vate ili vlažnom gazom. Za 15 minuta isperite masku hladnom vodom.

* Dobra je smesa od bademovog ulja i meda koju treba staviti svako veče pre spavanja na predeo kapaka. Uočićete primetno poboljšanje već za dve do tri nedelje.

* Kesice od čaja priznato su sredstvo u borbi s tamnim krugovima ispod očiju. Za ovo je potrebno u frižideru ohladiti iskorišćene kesice čaja (najbolje zelenog) i staviti po jednu na svaki kapak na 10-15 minuta.

* Dobro pomaže kompresa od čaja od žalfije koja se pravi pre spavanja. Kašičicu suve žalfije prelijte sa 100 ml vruće vode, poklopite i ostavite da se ohladi 15 minuta. Jedan deo čaja stavite u frižider, a drugi koristite za obloge (dva puta po 10 minuta). Zatim ukloniti tampone od vate s lica i bez ispiranja idite na spavanje. Deo iz frižidera možete upotrebiti ujutro.

BRZO REŠENJE

Otoci će brzo splasnuti sa kapaka i pomoću sirovog krompira, svežeg krastavca ili kockica leda. Samo ih pažljivo držite na kapcima nekoliko minuta.

Pročitajte još i kako alge blagotvorno utiču na vašu kožu.

Foto: triocean / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com