Prirodni lekovi za migrenu: Držite je pod kontrolom

by | 16.11.2023
Prirodni lekovi za migrenu

Svi oni koji su bar jednom iskusili migrenu, znaju koliko ovo stanje ume da bude traumatično. Ipak, prirodni lekovi za migrenu mogu ublažiti ove jake glavobolje.

Migrene su veoma neprijatno stanje i mogu biti različitog tipa. Uzroci mogu biti virusna infekcija, menstruacija, suženje ili proširenje krvnih sudova u mozgu, stresne situacije ili alergijska reakcija u sinusima. Međutim, migrena je veoma nepoznata i lekarima današnjice, kao i to šta je izaziva. Ona može biti pokazatelj i nekog ozbiljnijeg stanja, stoga je ne smete zanemariti.

Šta je migrena?

Migrena je napad jake glavobolje na jednoj ili na obe strane glave koje ni na koji način nisu povezani sa povećanjem ili smanjenjm krvnog pritiska. Njih prati akutna osetljivost na jako svetlo, mirise i glasne zvukove, pospanost ili razdražljivost. Napadi mogu trajati od 20 minuta do nekoliko sati, čak i do nekoliko dana. Zbog toga prirodni lekovi za migrenu mogu biti veoma značajni.

Koji su simptomi migrene?

Postoje različiti tipovi migrene, ali klasična migrena ima četiri različite faze koje karakterišu i drugačiji simptomi.

  • Prodromska faza
    Ona se može javiti od jednog sata do dva dana pre nego što počne migrena. Simptomi su umor, promene raspoloženja, žeđ, žudnja za slatkim, zatvor, razdražljivost i često zevanje.
  • Faza aure (vizuelni simptomi)
    Ona se dešava neposredno ili tokom migrene. Simptomi se posepeno razvijaju i traju oko 20 do 60 minuta. Simptomi uključuju ukazivanje svetlih tačaka ili bljeskova svetlosti, gubitak vida ili tamne mrlje, peckanje u ruci ili nozi, problemi sa govorom i zujanje u ušima.
  • Faza napada
    Ova faza uključuje glavobolju koja može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Simptomi su pulsirajući bol na jednoj ili obe strane glave, ekstremna osetljivost na svetlost, zvukove ili mirise, pogošranje bola prilikom fizičke aktivnosti, mučina i povraćanje, vrtoglavica, zamagljen vid i nesvestica.
  • Faza oporavka

Prirodni lekovi za migrenu

Postoji nekoliko načina da na prirodan način pomognete sebi kada imate migrenu.

Topli tretmani

Topla kupka za stopala, tople obloge na glavi i ispijanje toplih napitaka može pomoći kod ublažavanja migrene. Najbolje bi bilo da pokušate da se opustite i da uzimate lekove protiv bolova ili za spavanje.

Prirodni lekovi za migrenu: Ublažavanje crvenila

Ponekad se prilikom napada migrene primećuje crvenilo na jednoj strani glave. Na ovo područje stavite hladan oblog, a stopala stavite u toplu vodi. Ako deo glave bledi, onda to znači da postoji odliv krvi i na ovo područje stavite vrući oblog. Ukoliko nema crvenila i promene boke, možete vezati zagrejani peškir oko glave pokrivajući predeo oko slepoočnice.

Biljna mešavina za jastuk

Prirodni lekovi za migrenu mogu pomoći i kao mešavina u jastuku. Uzmite listove eukaliptusa, smirne, lovora i trešnje. Stavite ih u gusti jastuk i lezite na njega u toku migrene.

Prirodni lekovi za migrenu: Infuzija od nane

Dve kašike nane prelijte sa oko 200 ml vrele vode i poklopite. Držite na pari oko 15 minuta i povremeno mešajte. Potom ostavite još 45 minuta da se ohladi, pa zatim procedite. Na to dodajte 200 ml ključale vode. Infuziju pijte toplu, pola čaše 15 minuta pre obroka, nekoliko puta dnevno. Nemojte čuvati u frižideru duže od dva dana.

Udike

Dve kašike kore udike poparite sa pola litre ključale vode i ostavite na pari da odstoji 30 minuta. Potom skinite sa pare i ostavite da odstoji još 15 minuta. Potom procedite i uzimajte kod napada migrene do četiri puta dnevno. Ovo je naročito korisno kao je uzrok migrene visok krvni pritisak, decokcija će ga sniziti.

Limun i so

Uzmite po pola čaše koncentrovanog soka limuna, razblažite ga sa pola čaše vode i dodajte mu kašičicu soli. Izmešajte i popijte ovu slanu limunadu.

6 namirnica koje ublažavaju glavobolju: Obavezno ih uvrstite u ishranu

 

g-stockstudio/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com