Prirodni lekovi za cističnu fibrozu: Ublažite simptome bolesti

by | 15.12.2023
Prirodni lekovi za cističnu fibrozu

Prirodni lekovi za cističnu fibrozu mogu ublažiti neke oblike bolesti, ali je ne mogu izlečiti. Ovo je veoma ozbiljno stanje, pa je veoma važno krenuti sa lečenjem na vreme.

Cistična fibroza je veoma ozbiljno stanje koje ima različite simptome. Najčešće se javlja kod novorođenčadi, kao problemi sa plućima i sistemom za varenje, a može biti i mešovitog tipa. Ukoliko se ne leči, posledice mogu biti fatalne.

Šta je cistična fibroza?

Cistična fibroza je nasledni poremećaj. Karakterišu ga teška oštećenja u pluća, sistema za varenje i drugih organa. Problem se javlja kod transporta hlora kroz ćelijsku membranu koje potom stvaraju probleme u određenom delu tela. Ona se može javiti u plućima, crevima (ozbiljan nedostatak enzima, prolaps creva) i kod novorođenčadi. Bilo koji oblik cistične fibroze može biti fatalan. Zbog toga je neophodno da čim primetite prve simptome posetite lekara i da se i za svaki prirodni lek i metodu, konsultujete sa lekarom! Prirodni lekovi za cističnu fibrozu mogu ublažiti simptome.

Simptomi cistične fibroze mogu biti različiti u zavisnosti od dela organizma gde se javlja problem. Ukoliko je u pitanju bolest pluća, onda se pojavljuje piskanje, ispušta se sputum (sluz,šlajm) i javlja se fibroza. Dolazi do promene oblika grudnog koša i ozbiljne deformacije prstiju. Moguće su i upale pluća i krvarenje.

Cistična fibroza u stomaku se manifestuje bolom u stomaku, nadutošću i gubitkom težine. Pacijent može istovremeno da pati i od čira, upale bubrega i dijabetesa. Moguć je nastanak i hormonske neravnoteže.

Kod novorođenčadi se odmah primećuje nadimanje, bol i teška anksioznost bebe. Nakon par dana beba postaje letargična, povraća žuč i venska mreža na telu postaje vidljivija.

Sa mešovitim oblikom bolesti, veoma je teško razlikovati simptome. Uglavnom bolest počinje stalnim bronhitisom i upalom krajnika, a zatim se krug širi zbog teških komplikacija na crevima.

Prirodni lekovi za cističnu fibrozu

Lečenje cistične fibroze uključuje različite tretmane. Sve je usmereno na održavanje tela i njegovih osnovnih vitalnih funkcija. U ovom slučaju je važno podržati pankreas enzimima i prilikom lečenja se fokusirajte na simptome i pogođena područja.

Postoje i prirodni lekovi za cističnu fibrozu, ali se oni moraju koristiti isključivo uz konsultaciju sa lekarom. Prvenstveno je važno da ojačate imunitet. Takođe, unosite masti i ugljene hidrate. Evo nekoliko saveta koje možete da iskoristite u prirodnom lečenju cistične fibroze.

 • Čaj sa hajdučkom travom i kamilicom
  On stimuliše rad creva i smanjuje broj patogene mikroflore.
 • Proizvodi pčelarstva
  Za brže ublažavanje simptoma bronhitisa i lečenje upale pluća koristite pčelinje proizvode. Ispiranje propolisom, čaj sa medom ili jedenje polena podstiče oporavak organizma.
 • Testo kao oblog
  Brašno, med i puter pomešajte sa pola kašičice senfa. Gusto testo stavite na grudi i prekrijte sa providnom streč folijom, a zatim sa vunenim šalom. Isto uradite i sa predelom na leđima. Ovo je najbolje raditi uveče.
 • Čaj od kruške
  Zgnječite nekoliko mladih izdanaka kruške i prelijte sa litrom vode. Voda treba da proključa, a potom se kuva još nekoliko minuta i onda se ostavi da odstoji.
 • Kontrolišite disanje
  Kvalitet disanja je veoma važan za održavanje pluća u dobroj formi. Pokušajte da dišene neko vreme bez naprezanja trbušnih mišića, što je moguće mirnije i sporije.

Generalno, cistična fibroza je neizlečiva bolest, ali se ranom dijagnozom može blokirati. Moguće je da neće mnogo uticati na kvalitet života ako se medicinska intervencija dogodi u detinjstvu.  Prirodni lekovi za cističnu fibrozu se ne preporučuju kod novorođenčadi. Pre nego što se odlučite na bilo kakav lek van onoga što vam je lekar propisao, obavezna je konsultacija sa njim.

dragana991/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com