Skolioza, kifoza i lordoza: Efikasne vežbe kičmu koje će vam pomoći da imate lepo držanje

by | 25.04.2024
Skolioza, kifoza i lordoza: Efikasne vežbe kičmu koje će vam pomoći da imate lepo držanje

Skolioza, kifoza i lordoza ukazuju na iskrivljenost kičme. Isprobajte ove četiri jednostavne, ali efikasne vežbe koje će vam pomoći na putu ka idealnom telu i lepom držanju.

Zahvaljujući ovim jednostavnim preporukama, moći ćete da započnete put ka oslobađanju od takvih neprijatnih poremećaja kičme kao što su skolioza i kifoza, kao i bolova u leđima.

Skolioza, kifoza i lordoza: Kako pomoći kičmi?

Problemi povezani sa kičmom su česti pratioca kod mngih osoba. Ako provodite mnogo vremena za računarom ili telefonirate po ceo dan, onda će vam vrat i leđa neizbežno „sagnuti do zemlje“. Dakle, postoji nekoliko vrsta zakrivljenosti kičme:

  • Skolioza je zakrivljenost kičme u bočnoj projekciji (desno ili levo).
  • Kifoza je najčešća vrsta zakrivljenosti kičme, u kojoj pršljeni počinju da vire unazad (nagnuti).
  • Lordoza je zakrivljenost kičme, u kojoj pršljenovi u lumbalnoj regiji počinju da vire napred, što dovodi do „pačjeg hoda“ kod osobe.

Ozbiljnost zakrivljenosti kičme određuje se uglom njegovog odstupanja. Međutim, moguće je izlečiti ove patologije zahvaljujući integrisanom medicinskom pristupu.

Skolioza, kifoza, lordoza: Vežbe koje mogu da pomognu

Međutim, čak i mala pognutost, izazvana različitim razlozima, može dovesti ne samo do nelagodnosti u leđima, već i do redovnih glavobolja, napetosti i bolova u celom telu. Stoga, da biste rasteretili kičmu i istegnuli celo telo, savetujemo vam da uradite nekoliko jednostavnih vežbi:

Vežba broj 1: Stavite ruke iza leđa i uhvatite se za laktove, lopatice treba da budu što bliže jedna drugoj. Ispravite leđa i pokušajte da provedete 1 minut u ovom položaju.

Vežba br. 2: Stavite ruke iza leđa, isprepletite prste. Laktovi su ispravljeni. Visina podizanja ruku može biti bilo koja, glavna stvar je da dok izvodite vežbu, pokušajte da spojite lopatice i držite leđa ravnom. Trajanje vežbe je 1 minut.

Vežba 3: Podugnite desnu ruku i savijte je prema leđima. Levom rukom, iza leđa, pokušajte da uhvatite prste desne ruke. Budite u ovoj pozi 1 minut, a potom promenite ruke.

Vežba 4: Zauzmite položaj ležeći na stomaku na strunjači, raširite ruke u stranu i podignite telo od poda dok se ne pojavi blagi luk u donjem delu leđa. Podižite i spuštajte gornji deo tela. Ova vežba traje 1 minut.

Imajte na umu da što više pristupa navedenih vežbi uradite, to će trening biti efikasniji. Međutim, i dalje postoji „obavezni“ minimum: sve vežbe iz selekcije moraju se ponoviti dva puta.

Albina Gavrilovic / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com