Bubrežna hipertenzija

by | 19.06.2018

Obično u slučaju povišenog pritiska krivca tražimo u disfunkciji kardiovaskularnog sistema, ali veoma često je on izazvan poremećajem u radu bubrega. Kako se manifestuje bubrežna hipertenzija i zašto je opasna, objašnjava lekar Elizabeta Stepanovna Vasjuta iz Kijevske oblasti,

Šta je bubrežna hipertenzija?

Bubrežna hipertenzija (povišen krvni pritisak usled nepravilnog rada bubrega) javlja se kad su bubrežne arterije iz nekog razloga sužene. Pritom se primećuje stalan rast dijastolnog (donjeg) pritiska, koji je teško regulisati antihipertenzivnim lekovima.

Ponekad je u slučaju povišenog pritiska razlika između gornjih i donjih pokazatelja beznačajna. Pritom čoveka muči glavobolja, naročito u predelu potiljka, vrtoglavica, mučnina, ponekad naglo pogoršanje vida. Ovo stanje zahteva neodložnu medicinsku pomoć. Takođe, u slučaju bubrežne hipertenzije primećen je povećan umor, učestalo mokrenje, otoci, nelagodnost ili bol u predelu krsta.

PROČITAJTE I… Kamen u bibregu- opasan bol, ali izlečiv

Uzroci i posledice bubrežne hipertenzije

Bubrežnu hipertenziju izazivaju kamen u bubregu, pijelonefritis (infekcija gornjeg dela urinarnog trakta), glomerulonefritis (nebakterijsko zapaljenje bubrega), suženje bubrežnih arterija kao rezultat ateroskleroze ili patologije razvoja i dr. Ova bolest ponekad brzo napreduje. Ne dovodi samo do oštećenja ovih organa već oštećuje i mozak, srčani mišić, mrežnjaču, što može uzrokovati moždani i srčani udar, pogoršanje pa čak i gubitak vida.
Lečenje treba da bude kompleksno
Bubrežnu hipertenziju ne smete lečiti sami! Ukoliko sumnjate na ovo oboljenje, obratite se lekaru ili specijalisti nefrologu. Kao dopuna lekovima mogu se koristiti narodni preparati za poboljšanje rada bubrega, širenje i jačanje krvnih sudova, snižavanje pritiska itd. Naravno, uz konsultaciju s lekarom.
Važno je rešiti se suvišnih kilograma, izbaciti prženu, kiselu, slanu i začinjenu hranu, jaku kafu i alkohol.

Ali se ne pridržavajte strogih dijeta. Naime, u slučaju visokog pritiska morate unositi dovoljno magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, fosfora, selena, a većina dijeta podrazumeva njihov nedostatak. Potrebna je kvalitetna ishrana, s većom količinom povrća i voća i raznim žitaricama. U ishrani treba da budu zastupljeni riba, nemasno meso i nerafinisano biljno ulje.
Kad izlečite osnovnu bolest, rešićete se povišenog pritiska. I što pre počnete lečenje – veća je verovatnoća ozdravljenja.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com