Cistitis: Koje biljke pomažu

Lekovite trave otklanjaju bol usled upale bešike. Uzimajte ih na smenu, i ne prekidajte terapiju čim osetite olakšanje

by | 05.07.2022
cistitis upala bešike

Lekovite trave mogu otkloniti bol usled upale bešike. Uzimajte ih u kurama, na smenu, i ne prekidajte terapiju, čak i ako ranije osetite olakšanje. Objavljujemo pismo naše čitateljke koja je imala ovaj problem.

„Često bolujem od cistitisa (upala mokraćne bešike), ali bol obično brzo prođe, ponekad je dovoljno samo da popijem čaj od brusnice. Međutim, ovog puta je drugačije – već četiri dana čas mi je dobro, čas loše. Mokraća je uveče svetla, ali osećam bol i češće mokrim. Pijem taj čaj i odvar od šipurka. Molim vas, koje mi još biljke mogu pomoći?“

Tatjana, Niš

 

Odgovara: Aljevtina Kremnjeva, iskusna travarka

Fitoterapija u slučaju cistitisa obično je veoma efikasna.

* Prilikom jakih bolova pomaže laneno seme: pet kašika semena lana prelijte litrom proključale vode, na tihoj vatri kuvajte 15 minuta, prespite u termos i ostavite da odstoji pet sati pa procedite. To je dovoljna dnevna doza. Uzimajte po 70–100 ml odvara na svaki sat.

* Čaj: po jednu kašiku ljubičice, bobica kleke i korena selena usitnite i pažljivo promešajte. Kašiku mešavine prelijte sa 250 ml proključale vode i na tihoj vatri kuvajte deset minuta, ostavite da se ohladi pa procedite. Uzimajte po jednu-dve kašike tri-četiri puta na dan. Lečenje traje dve nedelje.

ODVAR PROTIV UPALE BEŠIKE

* Po tri kašike listova uve i ženske bokvice sipajte u termos pa prelijte litrom proključale vode, ostavite tri sata, a potom procedite. Možete dodati kašiku meda. Popijte sve u prvoj polovini dana. Kura traje pet dana.

* Sledeće odvare pripremite u dva termosa:

1. jednu kašičicu petrovca prelijte sa 150 ml proključale vode;

2. jednu kašičicu troskota prelijte sa 150 ml proključale vode.

Odvare ostavite da odstoje po sat vremena pa procedite. Pijte po 50 ml od svakog tri puta dnevno pre jela. Razmak između njihovog uzimanja treba da bude pet minuta. Kura traje mesec dana.

Pročitajte i… Upala bešike nije naivna bolest

 

Foto: Mintra Kwthijak / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com