Dnevni režim na TIBETANSKI NAČIN

Kako bi biološki sat radio precizno, rasporedite hranu i aktivnosti u toku dana onako kako preporučuje tibetanska medicina

by | 06.07.2022
Tibet

Kako bi biološki sat radio precizno, rasporedite hranu i aktivnosti u toku dana onako kako preporučuje tibetanska medicina

Irina Šimanska, dijetolog, specijalista za tibetansku medicinu, Moskva

POČETAK DANA NA TIBETANSKI NAČIN

6.00–7.00početak dana, izbacivanje kortizola (hormon stresa). U ovo vreme ustajemo vedri i puni energije. Mnogo je gore buditi se kasnije: tad smo usporeni. Ako vas muči prerano buđenje u četiri sata ujutru, pomoći će vam večernje tople kupke sa solju i vruće prokuvano mleko s kurkumom. Pred spavanje masirajte krupne zglobove (posebno na nogama) toplim biljnim uljem.

7.00–8.00doručak.

Recite da laganim toplim jelima: heljdi, kinoi s povrćem, tofu siru, jajima, tostu, jakim začinima. Petnaest–dvadeset minuta pre doručka popijte dve čaše tople vode s limunom.

Recite ne hladnoj hrani i onoj koja formira sluz u organizmu: sirovom voću, povrću, sokovima, mleku, kašama (na primer, ovsenoj), svinjetini. Pravilan doručak pomoći će vam da prebrodite pospanost, kao i osećaj težine i bola u želucu i nadutosti.

10.00–15.00vreme energije, izražene percepcije i oštrine uma. Najbolji period za fizički i umni rad.

VREME JE ZA RUČAK

12.00–13.00vrhunac „probavne vatre“ i najbolje vreme za obilan ručak.

Recite da mahunarkama, povrću i zdravim mastima ako ste vegetarijanac. Svim belančevinama životinjskog porekla, vlaknima, složenim ugljenim hidratima i uljima ukoliko jedete meso. Crveno meso najbolje se vari za ručak.

Recite ne laganoj hrani koja nije hranljiva (ne daje dovoljno energije), brzoj hrani, alkoholu i oštrim ukusima.

16.00 – užina.

Okrepite se toplim napicima i hranljivom, masnom hranom: mlečnim proizvodima, avokadom ili orašastim plodovima, suvim voćem. Ako za ručak niste imali supu, sada je pravo vreme da pojedete jedan topli bujon.

19.00–20.00večera.

Recite da grilovanom povrću i laganim belančevinama – ribi, morskim plodovima, živinskom mesu, tofu siru, kao i začinima i uljima.

Recite ne prejedanju, teškoj, hladnoj hrani i namirnicama bogatim ugljenim hidratima.

TIBETANCI KAŽU „LAKU NOĆ“

21.00–22.00priprema za spavanje.

Ukoliko se noću znojite, pomoći će vam privremeni prelazak na vegetarijansku ishranu (dovoljno je dva-tri meseca) i primena bilja koje sadrži gorke materije (sedmolist, lat. Aegopodium podagraria; list maslačka; detelina, lat. Trifolium). Preporučljivo je da izbacite alkohol i namirnice oštrog, kiselog i previše slanog ukusa.

BUDITE BOLJI PREMA SEBI NEGO PREMA DRUGIMA!

Foto: southtownboy / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com