UPALA BEŠIKE nije naivna bolest

by | 27.06.2018

Kako sprečiti upalu bešike i kako se s njom boriti? Na ova pitanja odgovara glavni urolog Severozapadnog federalnog okruga Rusije, profesor doktor Salman H. Al-Šukri

Ko se od nas nije našao u veoma neprijatnoj situaciji – na ulici odjednom strašno poželimo u toalet, muči nas bešika… Reč je o cistitisu iliti zapaljenju mokraćne bešike, čiji su osnovni simptomi čest nagon i peckanje prilikom mokrenja, kao i bol u donjem delu stomaka.

Salmane Hasunoviču, šta je to cistitis?
Cistitis je infektivno-upalni proces u zidu mokraćne bešike, lociran prvenstveno u sluzokoži. Može da bude akutan i hroničan. Ovo oboljenje praćeno je bolnim mokrenjem koje, po pravilu, karakteriše još i peckanje ili oštar bol. Bol se takođe oseti u predelu male karlice, javlja se osećaj nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike, u mokraći se pojavljuju sluz i krv.

Ko češće boluje od cistitisa, muškarci ili žene?
Žene.

Kako se to može objasniti?
Kod žena je uretra (mokraćni kanal) kraća i šira nego kod muškaraca. Zato tu lakše dospeva infekcija, a one se lakše i prehlade. Ali cistitis preti i muškarcima. Može da ga prati infekcija koja se prenosi polnim putem.

BAKTERIJE NAJČEŠĆI UZROČNICI
Po pravilu, cistitis izaziva nespecifična mikrobna flora, ali u njegovoj osnovi mogu da budu i hlamidije, mikoplazme, trihomonade, kandida, anaerobi, virusi, bleda treponema (vrsta spiroheta, uzročnik sifilisa), mikobakterije tuberkuloze i dr. Konkretno, prema statistikama, čak 85% cistitisa uzrokovano je bakterijama koje čine crevnu i vaginalnu floru. U preostalih 15% upalu mogu prouzrokovati virusi, gljivice, alergijske reakcije ili neki lekovi.

Kako se dijagnostikuje cistitis?
Prema analizi urina, u slučaju potrebe, radi se ultrazvuk i endoskopija mokraćne bešike.

Šta je cistoskopija?
Radi dijagnostikovanja oboljenja mokraćne bešike radi se cistoskopija. Ovo ispitivanje obavlja se pomoću cistoskopa, specijalne cevčice s lampicom koja se uvodi u mokraćnu bešiku. Ali ne treba se bojati bola: procedura se sprovodi pod lokalnom ili opštom anestezijom. Pomoću ove metode otkrivaju se tumori, hronični cistitis, kamenje.

Da li se u slučaju upale bešike sprovodi fizioterapija? I kakva?
Lečenje fizioterapijom može se preporučiti obolelima od hroničnog cistitisa, kako u akutnom stadijumu bolesti tako i u periodu remisije. Primenjuje se s ciljem otklanjanja upalnog procesa i poremećenog mokrenja, kao i za nestanak bola i uspostavljanje normalnog oticanja mokraće iz mokraćnih kanala. Ovaj vid dodatnog lečenja ima regenerišući uticaj na organizam jer aktivira proces jačanja imunosistema.

Zahvaljujući tome uspevamo da suštinski smanjimo udeo lekova koji se primenjuju u lečenju pa, prema tome, i rizik od negativnih reakcija unutrašnjih organa na lek (neželjena dejstva lekova). Fizioterapija u slučaju cistitisa praktično nema kontraindikacije, otklanja upalni proces, eliminišući izazivača bolesti. Tokom fizioterapije potrebno je kombinovati terapiju strujom i elektroforezu. Laserska fizioterapija i ultrazvuk koriste se usled latentnog oblika cistitisa u stadijumu remisije.

Pročitajte i… Cistitis: Koje biljke pomažu

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com