5 znakova avitaminoze

by | 21.06.2018

Nedostatak vitamina tokom proleća je česta pojava, jer je količina tih supstanci u voću i povrću, čak i u novim uvoznim kulturama, daleko od potrebne. I najjači i najsnažniji organizam može da poklekne, pa se postavlja pitanje: šta raditi u toj situaciji i kako sebi pomoći.

Znakovi avitaminoze

1. Izuzetna suvoća i perutanje kože
To je prvi znak avitaminoze. Problem mogu rešiti divlje biljke. Na početku svog rasta one sadrže maksimalnu količinu vitamina.

Salata za zdravu kožu
Mlada kopriva (100 g) i maslačak (jedan veliki, pre cvetanja) veoma su bogati karotenom (provitaminom A) i vitaminom E, koji blagotvorno deluju na kožu.
Obe biljke treba da se pripreme. Maslačak izbelite pet–sedam dana pre korišćenja tako što ćete ga staviti u posudu ili teglu koja ne propušta svetlost. Iz njegovih listova tako se izvlači suvišna gorčina, a vitamini postaju dostupniji. Od koprive samo treba iseći vrhove dužine 7–10 cm, vezati ih u snop i pre sečenja spustiti u ključalu vodu na dve-tri sekunde.

Pošto su vitamini A i E rastvorljivi u masti, sitno narezane listove maslačka i koprive poprskajte biljnim uljem. U salatu možete dodati i jedno-dva kuvana žumanceta, koja su takođe bogata mastima i ovim vitaminima.

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Opadanje kose

Još jedan neprijatan simptom. Proveren saveznik u borbi s gubitkom kose jeste podbel. U rano proleće za pripremu odvara mogu se sakupljati cvetovi i pupoljci, a posle toga je dobro koristiti listove, koji se mogu sušiti za kasniju upotrebu.
Odvar protiv opadanja kose
Dve kašike sveže biljke (ili kašiku suve) sipajte u termos i prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji dva sata pa procedite. Posle svakog pranja nanesite ovaj odvar na mokru kosu. Nije potrebno ispirati ga.

SAZNAJTE I… Kako da pomognete kosi da brže raste

Odvar za jačanje kose
Sitno naseckajte tri kašike mladih listova selena, prelijte šoljom ključale vode i 10 minuta kuvajte na srednjoj vatri, pa procedite. Prelijte u posudu s pumpicom i čuvajte u frižideru ne duže od dva do četiri dana. Svako jutro i veče prskajte koren kose. Kura traje sedam dana. Nakon dve nedelje može se ponoviti.

OSTATAK TEKSTA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com