Novi broj je u prodaji: Prelistavamo novembarski broj #96

by | 16.11.2023
novembarski broj ruskog doktora

 

U sezoni prehlada i virusa, veoma je važno da vodimo računa o svom zdravlju. Prelistavamo novembarski broj Ruskog doktora, koje će biti na kioscima od 15. novembra do 14. decembra. U tekstu zavirite u 6 rubrika koje smo odabrali za vas, a još mnogo zdravstvenih saveta vas očekuje u samom magazinu.

Anemija – kada zdravlje nije više jako poput gvožđa

Stalna slabost, umor, pospanost, česte glavobolje, bledilo, ispucala kosa, lomljivi nokti… Takve simptome mnogi tumače kako im odgovara: premor, stres, nedostatak vitamina… Čoveku na pamet ne pada da sve nabrojano može da ima jedan sasvim konkretan uzrok: nedostatak gvožđa u organizmu. Kako se to manifestuje i šta treba uraditi kako bi se anemija (malokrvnost) predupredila, u magazinu smo razgovarali sa specijalistom Centra molekularne dijagnostike RF, Margaritom Nikolajevnom Provotorovom.

novembarski broj ruskog doktora

Zašto gubimo sluh i kako to da sprečimo?

Danas je nagluvost jedan od najčešćih invaliditeta u svetu. Sluh može da oslabi usled preteranog unosa antibiotika, kao i nakon nezalečene infekcije gripa ili herpesa. I povišeni pritisak za posledicu može imati smanjenje oštrine sluha. Dakle, polovina svih slučajeva nagluvosti mogla bi se izbeći ukoliko se na vreme obratimo lekaru.

novembarski broj ruskog doktora

Boli vas glava zbog pritiska? Ne mora da bude tako!

Većina ljudi smatra da ih glava boli konkretno usled povišenog krvnog pritiska. Ruski neurolog objašnjava da je stvar obrnuta – pritisak skače zbog bola – i navodi šta je pravi uzrok glavobolje.

novembarski broj ruskog doktora

Pomažemo u borbi sa zastojem žuči

Problemi sa stagnacijom žuči (holestaza) odražavaju se kako kroz bol na desnoj strani, tako i kroz svrab i osip na koži, zatim gorušicu, nadimanje… Uz obaveznu fizičku aktivnost pomaže terapija sokovima, maslačak, kantarion, kopriva…

novembarski broj ruskog doktora piše o žuči

Masna mreža za bolna kolena

Svinjska mast greje i smanjuje bol, a efekat je još bolji kad joj dodate krupnu so. Slana lepinja je pretnja za artrozu, a ovakve procedure aktiviraju proces regeneracije zglobnog tkiva i poboljšavaju cirkulaciju.

novembarski broj ruskog doktora tajnama mladosti bolnim kolenima

10 zapovesti večne mladosti

Naučnici smatraju da je čoveku genetski garantovano najmanje 120 godina radne sposobnosti i srećnog života. Ipak, bolujući, mi živimo znatno kraće. Međunarodna grupa stručnjaka razradila je sistem pravila, s kojima, ukoliko ih bude pratilo, čovečanstvo će uspeti da produži život.

novembarski broj ruskog doktora tajnama mladosti


… i još mnogo toga očekuje vas na svim kioscima!

m-imagephotography/GettyImagesPlus, thodonal/GettyImagesPlus, Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus, monkeybusinessimages/GettyImagesPlus, Domepitipat/GettyImagesPlus, KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com