Da li letnje vrućine utiču na krvni pritisak? Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju

by | 07.07.2024
Da li letnje vrućine utiču na krvni pritisak? Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju

Leti se može uživati na otvorenom, ali za određene ljude može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike. Često se postavlja pitanje da li letnje vrućine utiče na krvni pritisak.

Hajde da brzo ponovimo kako krvni pritisak funkcioniše pre nego što istražimo kako letnja vrućina utiče na krvni pritisak. Dok srce pumpa krv po celom telu, krv pritiska zidove arterija, stvarajući krvni pritisak. Merenje od 120/80 mmHg ili manje smatra se normalnim, mada se to može promeniti u zavisnosti od starosti, zdravlja i drugih varijabli.

Kako letnje vrućine utiču na krvni pritisak?

Postoji nekoliko načina na koje letnje vrućine mogu uticati na krvni pritisak:

Dehidracija: Možda se znojite više nego inače kada ste napolju po letnjoj vrućini, što može izazvati dehidraciju. Dehidracija čini krv gušćom i težim za pumpanje, što može povećati krvni pritisak.

Vazodilatacija: Krvni sudovi tela se mogu proširiti ili proširiti kao odgovor na toplotu, što može da snizi krvni pritisak. Iako je obično prolazan, ovaj efekat možda neće biti dovoljno jak da značajno snizi krvni pritisak.

Unos soli: U letnjim mesecima ljudi mogu da konzumiraju više slane hrane, kao što su čips i perece, što može povećati krvni pritisak.

Lekovi: letnje vrućine mogu smanjiti efikasnost nekoliko lekova za krvni pritisak. Diuretici, na primer, koji se često koriste za snižavanje krvnog pritiska, mogu dovesti do neravnoteže elektrolita i dehidracije, što se ubrzava vrućim vremenom.

Visoke temperature utiču na krvni pritisak: Kako da držite stvri pod kontrolom?

Ako imate visok krvni pritisak ili ste zabrinuti zbog uticaja letnje vrućine na vaš krvni pritisak, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste upravljali svojim zdravljem:

  • Hidratacija: Pijte puno vode i izbegavajte slatka ili alkoholna pića, koja mogu dehidrirati telo.
  • Rashlađene prostorije: Što je više moguće, ostanite u klimatizovanim strukturama i ostanite unutra tokom najtoplijih vremena u toku dana.
  • Nosite široku, svetlu odeću: Nošenje svetle odeće može vam pomoći da ostanete hladni odbijajući sunčevu svetlost.
  • Izbegavajte slanu hranu: Pokušajte da ograničite unos slane hrane i umesto toga odlučite se za sveže voće i povrće.
  • Uzmite lekove kako je propisano: Ako uzimate lekove za kontrolu krvnog pritiska, obavezno ih uzimajte prema uputstvima i razgovarajte sa svojim lekarom o svim nedoumicama koje imate.

Letnja vrućina može uticati na krvni pritisak, ali ovi efekti su često mali i mogu se kontrolisati promenom načina života. Tokom leta, morate da održavate zdrav nivo krvnog pritiska tako što ćete ostati hidrirani, hladiti se i izbegavati slane obroke. Razgovarajte sa svojim lekarom ako ste zabrinuti za svoj krvni pritisak.

OJO Images / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com