Krpelji su se probudili: Budite oprezni!

by | 30.05.2018

U proleće, kad nas priroda mami da izađemo i provedemo vreme u parkovima, često nismo ni svesni velike opasnosti. Samo jedan nesmotren korak po nepokošenoj travi može da dovede do susreta s krpeljom, prenosiocem smrtno opasnih oboljenja.

Uvreženo je pogrešno mišljenje da krpelji skaču na svoje žrtve s drveća, jer nije tako. Svako jutro, kad rosa padne, krpelj izlazi iz šumskog pokrivača i penje se na travke, gde vreba svoju žrtvu. On je sposoban da bez gubitka parazitskih osobina, bez hrane, proživi godinu dana! U tom slučaju njegov razvoj samo se usporava.
Za najopasnije bolesti koje krpelji prenose smatraju se encefalitis, borelioza, piroplazmoza i različite groznice. Do zaraze dolazi u trenutku ujeda, kad krpelj izbaci deo krvi i apsorbovanih supstanci. A čovek najčešće ne oseća sam ujed, pošto pljuvačka parazita sadrži jak analgetik koji blokira senzitivnost kože.
Stoga je, kad se zaputite u prirodu, nezavisno od toga ima li u šumi zaraženih krpelja, važno da zapamtite da će vam samo kvalitetna prevencija pomoći da izbegnete zaista ozbiljne probleme sa zdravljem.

Ukoliko se krpelj zakačio

Verovatnoća zaražavanja zavisi i od vremena koje je krpelj proveo u pripijenom stanju. Potrebno je ukloniti ga maksimalno brzo.

Krpelja ne smete čupati ili izvlačiti iz kože, ne smete pokušavati da ga istisnete! Nemojte ga prelivati uljem ili alkoholom jer će sadržaj svog želuca izbaciti pravo u krv, te možete dobiti takav koktel infekcija (borelija, bartonela, anaplazma, hlamidija, mikoplazma i dr.) da će biti komplikovano izlečiti ih, a ukoliko se kasno počne s lečenjem – onda i nemoguće!

PROČITAJTE I… Ovako se Rusi štite od krpelja!

Pravilno uklanjanje krpelja sprovodi se pincetom ili specijalnom medicinskom viljuškom, kojima se, rotacionim pokretom, lako vadi krpelj. Pobrinite se da sa sobom ponesete ovaj jednostavan instrument. I nemojte da vas mrzi da stavite krpelja u bočicu i odnesete u laboratoriju na proveru. Ipak od toga zavisi vaše zdravlje, možda čak i život!

KAKO DA SPREČITE UJED KRPELjA

Adekvatna garderoba
Potrebno je da prilikom odlaska u prirodu izaberete zaštitnu odeću, posebno za decu. N primer, specijalno sašiven svetli kombinezon od glatke tkanine. Pantalone treba da budu duge toliko da obuhvate pete i da mogu da se uvuku u obuću ili pak da budu sa širokom gumom. Svetla boja odeće omogućiće vam da odmah vidite krpelja koji mili po njoj i uništite ga. Najbolje je da na glavu vežete maramu. I ne zaboravite da se svakih 15 minuta međusobno pregledate.

Mesta za šetnju
Krpelji su maksimalno aktivni u polutami, u gustoj travi, na temperaturi do +20 stepeni. Najbolje je da šetate po sunčanim mestima s pokošenom travom ili onima koja su prekrivena peskom.

Sredstva za rasterivanje

* Etarsko ulje u sirćetu. Tri kašike 6-procentnog jabukovog sirćeta sipajte u flašicu s raspršivačem, dodajte 15 kapi etarskog ulja čajnog drveta i kašiku soka od aloje. Nanosite na otvorene delove tela, budući da na odeći mogu ostati masne fleke.

* Odvar od vanile. Četvrt litra vode sipajte u šerpicu i u to izdrobite dva štapića vanile. Dovedite do ključanja, skinite s vatre i prohladite. Prespite u flašu s raspršivačem. Nanosite sredstvo na kožu i odeću nekoliko puta tokom šetnje.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com