Zaštitite se od krpelja!

Mnogi se nakon ujeda krpelja ne obrate lekaru, a ovaj mali krvopija sposoban je da organizmu nanese ogromnu štetu

by | 04.06.2022
ujed krpelja

Rusija je lider po broju nastradalih od ujeda krpelja. Ni u Srbiji taj broj nije zanemarljiv. Međutim, alarmantno je to što se mnogi nakon ujeda ovih parazita ne obrate lekaru, misleći da im se ništa neće desiti, a ujed malog krvopije sposoban je da organizmu nanese ogromnu štetu.

OPASNOST OD KRPELJA

Krpelji se iz zimskog sna bude u rano proleće i svoj „lov“ završavaju tek na jesen. Najpovoljniji uslovi za njih jesu temperatura vazduha do +20 stepeni uz vlažnost vazduha od 80%. Paraziti više vole životnu sredinu gde ima trave i grmlja, kao i delove šumskih površina s gustom vegetacijom. Problem je u tome što ptice, domaće i druge toplokrvne životinje prenose mnoga opasna oboljenja. Krpelji se preko njih zaražavaju i ujedom infekciju prenose na čoveka, a napadu inficiranog parazita možete biti izloženi ne samo u šumi nego i u šetnji po gradskom parku ili u sopstvenoj bašti.

KRPELJI ŠIRE BOLESTI

1. Krpeljni encefalitis. Jedno od najopasnijih oboljenja. U početnoj etapi ispoljava se iznenadnom povišenom telesnom temperaturom do 38-39 stepeni, glavoboljom, otvrdlim mišićima vrata, povraćanjem. Dalje dolazi do opšte slabosti, bolova u mišićima leđa, vrata i ruku. Ova bolest uzrokuje ozbiljne neurološke poremećaje, koji dovode skoro do teškog invaliditeta.

2. Lajmska bolest (borelioza). Najraširenija infekcija koju prenose krpelji. Njeni simptomi su visoka temperatura, glavobolja, umor, ukočenost mišića vrata, mučnina, povraćanje, specifičan kožni osip (crvenilo koje se prstenasto širi). Leči se antibioticima, ali ukoliko se na vreme počne s njihovom primenom. Najveće komplikacije nastaju ako bolest zahvati centralni nervni ili kardiovaskularni sistem.

3. Krpeljna groznica. Klinička slika javlja se otprilike dve nedelje posle ujeda. Bolest ima akutni početak: groznica, jake glavobolje, nesanica, slabost. Do trenutka skoka temperature stvara se čvorić boje tamne višnje i različiti oblici osipa.

4. Pegava groznica. Simptomi ove bolesti su: povišena temperatura, sitne mrlje na sluzokoži usta, osip na koži, krvarenje iz nosa, povraćanje s krvlju, grčevi, halucinacije, poremećaji vida i sluha, preterana uzbuđenost. Pogađa krvne sudove i izaziva teške komplikacije kao što su moždani udar i bubrežna insuficijencija.

DOMAĆI REPELENTI

Moguće je efikasno se zaštititi od krpelja korišćenjem domaćih sredstava.

* Etarska ulja. Rastvorite u vodi ulje čajnog drveta, karanfilića, jelovo ili eukaliptusovo (pola kašičice na 100 ml vode). Pred izlazak u šumu istrljajte time otvorene delove tela, a ostatak naprskajte na odeću.

* Jabukovo sirće. Namažite kožu i ivice odeće. Miris i ukus sirćeta teraju parazite.

* Crni i beli luk. Njima možete istrljati dlanove, gležnjeve i vrat.

* Mravi. U apoteci kupite mravlji alkohol i njime tretirajte odeću i otvorene delove tela. U slučaju da ste se opasnosti od krpelja setili tek u šumi, skinite sa sebe gornju odeću i stavite je na 10–15 minuta na mravinjak. Zatim stresite mrave s odeće.

NARODNA MEDICINA

Ovi saveti mogu da vam zatrebaju ukoliko vam je nedostupna stručna medicinska pomoć, ali se prvom prilikom ipak morate obratiti lekaru!

* U stara vremena lekari nisu umeli da leče gnojni encefalitis, ali narod je umeo da se izbori s tom bolešću. Evo kako: tokom tri dana bolesniku su priređivali parno kupatilo i intenzivno ga parili najmanje sat vremena.

* Takođe su mu davali da pije odvar od jasikove kore i jele, a kao baktericidno i antivirusno sredstvo – odvar od izdanaka crne topole. U šoljicu ključale vode stavljali su po kašiku sirovine. Ostavljali bi da to odstoji i uzimali po četiri kašike pre jela.

* Korisno je uzimati i matični mleč: svakodnevno po 30 g pre jela.

* Tinktura od zelenih oraha pomoći će da se uklone otok i crvenilo. Plodove treba isitniti, napuniti njima teglu i preliti ih votkom. Nakon 30 dana dobićete tinkturu koju treba da imate u kućnoj apoteci. Uzima se po kašičica tri puta dnevno pre jela.

 

Pročitajte i… Krpelji su se probudili: Budite oprezni!

 

 

Foto: Smileus / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com