6 RAZLOGA DA SPAVATE NA LEVOJ STRANI

by | 01.12.2017

Ranije se smatralo da je spavanje na levoj strani tela štetno zbog pritiska na srce. Međutim, savremena ruska istraživanja utvrdila su da to olakšava rad unutrašnjih organa, poboljšava krvotok i doprinosi dobrom varenju

1. OBEZBEĐUJE SE BOLjA LIMFNA DRENAŽA

Položaj na levoj strani omogućava limfi da brže snabdeva ćelije hranljivim supstancama (glukozom, belančevinama…), a takođe ubrzava izbacivanje produkata metabolizma i toksina iz organizma.
2. POBOLjŠAVA SE RAD SRCA
Kad spavate na levoj strani tela, srcu je lakše da meša krv. Ovaj položaj ipak ne opterećuje aortu i donju šuplju venu koja prenosi vensku krv do srca.
3. SPREČAVA SE GORUŠICA
Spavanje na levoj strani štiti od vrćanja sadržaja želuca nazad u jednjak i samim tim sprečava noćne napade gorušice.
4. DOPRINOSI SE DOBROM VARENjU
Usled pravilnog položaja tela u snu pankreasu je lakše da luči fermente, a želucu želudačni sok.
5. SPREČAVA SE ZATVOR
Tanko i debelo crevo u organizmu spajaju se u specijalnom ventilu, a tokom spavanja na levoj strani otpaci od varenja ukrštaju se u ovoj tački brže i češće, što znači da se i brže izbacuju iz organizma.
6. POBOLjŠAVA SE RAD SLEZINE
Slezina, koja filtrira krv u organizmu, nalazi se s leve strane. Pri pravilnom položaju tela u snu sila teže doprinosi prilivu krvi u nju, što ovom organu omogućava da radi brže i efikasnije.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com