Jednostavne metode PROTIV NESANICE (II deo)

Kako da izaberete odgovarajuću posteljinu, koji je najbolji položaj za spavanje i još mnogo korisnih saveta kojima se možete boriti protiv nesanice

by | 20.06.2022
nesanica

NOVI RECEPTI RUSKOG NATUROPATE GENADIJA MALAHOVA

Svi lekari se slažu u jednom – nema zdravlja bez redovnog sna. Međutim, nije svaka noć mirna i spokojna, i nije dovoljno samo sklopiti oči da bi se zaspalo. Promene vremena, hronične tegobe, psihička uznemirenost, stres… mnogo je faktora koji noći čine besanim. Budući da je ovaj problem veoma čest, uz pomoć našeg saradnika Malahova napravili smo praktičan vodič kako da što lakše utonete u san a da izbegnete „šaku lekova“… Videćete, dobar san je prava umetnost!

Pravilno izabrano mesto za spavanje

 • I naši preci su znali da je važno spavati na dobrom, zdravom mestu. Zato su prvo u novi dom puštali mačku. Tamo gde bi mačka zaspala – stavljali su krevet. Savremena nauka objašnjava: mačka spava u dobroj zoni, a u lošoj leži s otvorenim očima, puni se negativnom energijom (čisti taj prostor).
 • Uzglavlje kreveta ne treba da bude u zatvorenom, betonskom uglu. Zapamtite, uglovi gutaju energiju. Dobro bi bilo da jedna strana kreveta bude uza zid, to će stvoriti „podršku“ i „zaštitu“.
 • Noću u uzglavlje kreveta stavite čašu vode. Stari Rusi su verovali da za vreme sna čovekova duša leti, putuje, a ujutru se vraća u telo. Ona treba da se vrati u telo čista, opere sa sebe svu „prljavštinu“ u posudi s vodom. Tu vodu ujutru prospite. Probajte taj stari običaj, možda će vam pomoći.

Položaj tela za dobar san

Preporučuje se da se spava ili s glavom prema severu ili prema istoku. Najbolje je na desnom boku, a ispod obraza stavite dlanove. Tako učimo decu da pravilno spavaju, a sami se ne pridržavamo tog pravila. U toj pozi srce i bubrezi nisu pod opterećenjem drugih organa, a skupljeni dlanovi ujednačavaju energiju organizma. Između kolena možete staviti mali jastuk.

Odeća za spavanje

Telo treba da se odmori od odeće. Preporuka je sledeća – što manje odeće tokom noći, to bolje! Spavajte potpuno obnaženi ili u laganoj spavaćici. Pamučna spavaćica upija znoj i ne skuplja statički elektricitet, kao svilena. Naši preci su spavali s kapama i čarapama od vune. To je naročito pogodno za starije ljude koji imaju problema s cirkulacijom.

Vrste podloge i posteljine

 • Tvrda podloga leči kičmu, a meka je krivi. Na tvrdoj podlozi mišići se bolje opuštaju, iako treba vremena da se naviknete.
 • Trudite se da spavate bez jastuka. Ispod vrata stavite tvrdi okrugli jastučić kako bi telo i potiljak bili u istoj ravni.
 • Upravo takav tvrd, okrugao jastučić ispravlja vratne pršljenove, jača kičmu, stimuliše cirkulaciju mozga.
 • Postelja treba da bude dovoljno topla kako bi telo moglo da se opusti. Za kvalitetan san naročito je važno da se zagreju noge i nos. Zato se tokom hladnih dana pokrijte od glave do pete.
 • Tokom toplih dana spavajte na lanenoj posteljini, a zimi na pamučnom i vunenom materijalu.
 • Ruski stručnjaci dokazali su da se bolje spava ispod teškog prekrivača, a poznata je i činjenica da se za noć preporučuje niža temperatura sobe.

JEDNOSTAVNA SREDSTVA PROTIV NESANICE

Zapamtite da uvek veseli treba da odete na spavanje, kako biste i novi dan tako započeli. Ukoliko vas dugo muči nesanica i hoćete brzo da je se rešite, evo nekoliko saveta za njeno efikasno lečenje.

 1. Nabavite psa – tako ćete morati da se prošetate pre spavanja, a to je glavni preduslov za kvalitetan san. Nećete imati izgovor, a steći ćete zdravu naviku.
 2. Primećeno je da kamen ametist pomaže da se brže zaspi. Probajte da pre spavanja na domali prst leve ruke stavite prsten s ovim kamenom.
 3. Šta sam vam rekao za noge i nos? Oni bi trebalo da budu topli ako hoćete da zaspite. Možete uzeti termos ili flašu s toplom vodom da utoplite krevet. Ne zaboravite na vuneni veš, koji će vam pomoći da se zagrejete. Ukoliko je temperatura u sobi niža i ne možete da se opustite, pokušajte sledeće: lezite u krevet, dlanom prekrijte nos i dišite. Topao vazduh koji izlazi iz nosa greje, pa ćete brzo zaspati.
 4. Možete „krenuti“ i drugim putem: skinite se i lezite tako dok se malo ne rashladite. Potom se pokrijte. Čim se zagrejete, zaspaćete. Mnogima pomaže i čaša toplog mleka ili vode s kašičicom meda (on zagreva organizam) popijena pred spavanje.
 5. Pomaže i brojanje ovaca, ali u suprotnom smeru – od 100 do 1. Međutim, najbolje je da zamislite brojeve kredom napisane na tabli i u mislima ih, zatvorenih očiju, brišete sunđerom.

Ove jednostavne tehnike i saveti biće vam od velike koristi: pomoći će vam da poboljšate svoje zdravlje, ojačate telo i duh! Iako možda deluju banalno, zaista su promišljeni. Probajte i sami, vrlo brzo ćete osetiti kako se sa zdravim snom vraća i snaga!

Pročitajte i koja je odgovarajuća ishrana protiv nesanice, kakve vežbe se preporučuju za dobar san…

 

Foto: BrianAJackson / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com