Jutarnja depresija

Takozvana depresija svanuća povezana je s visokim nivoom hormona stresa (kortizola) nakon buđenja

by | 30.03.2022
jutarnja depresija

Ujutro se budite nervozni i neraspoloženi. Nemate volje da ustanete iz kreveta i latite se posla. A onda, kako dan odmiče, vaše raspoloženje postepeno se popravljaI tako je iz dana u dan. Upoznaćemo vas sa tzv. jutarnjom depresijom, s kojom se suočava veliki broj ljudi.

NIVO HORMONA STRESA

Ovakav vid raspoloženja, sem što se loše odražava na vaš život, znatno utiče i na okolinu, pa tako ljudi koji su vam bliski često pate jer trpe vaš pritisak. Kakav je to problem – jutarnja depresija? Nazivaju je još i depresijom svanuća, a povezana je s visokim nivoom hormona stresa (kortizola) nakon buđenja. Endokrinolozi objašnjavaju da vrhunac koncentracije kortizola nastupa u sedam ujutro. I tako je kod svih ljudi. U toku dana njegov nivo se postepeno snižava, dostižući minimum u ponoć, a oko dva sata noću ponovo počinje da raste.

Nivo jutarnjeg kortizola raste ukoliko se čovek nalazi u stanju hroničnog stresa ili je spavao manje od sedam sati. Kako da se izborite s tim? Svoje obaveze obavljajte jednu po jednu. Postavite sebi više manjih ciljeva. Iako takvi periodi otežavaju i samo ustajanje iz kreveta i tuširanje, ove radnje trebalo bi da vam budu prvi cilj. Sledeći korak neka vam bude izlazak na svež vazduh, uživanje u zdravom obroku, itd.

BORAVAK U PRIRODI

Pronađite zanimaciju (aktivnost) u skladu s vašim senzibilitetom: vežbe, trčanje, ples, biciklizam i slično. Sve će to obezbediti pojačanu proizvodnju hormona sreće, koji će se uspešno boriti s hormonom stresa.

Neka vam pomognu odlasci van grada, na selo ili planinu. Boravak u prirodi bukvalno će vas „iščupatiod lošeg raspoloženja.

Ljudima koji pate od jutarnje depresije dijetolozi savetuju da se oslone na proizvode bogate vitaminom B (proklijala zrna pšenice, mekinje, džigerica, mahunarke, kikiriki, jaja), što može da snizi nivo kortizola.

Pročitajte i… Alergije i stres: postoji veza!

Foto: monkeybusinessimages / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com