Felinoterapija: Kad se mačka pretvori u doktora

Dokazano je da predenje mačke može proizvesti jače magnetno polje nego najnovija medicinska tehnologija

by | 30.03.2022
terapija mačkama

Felinoterapija (terapija mačkama) sve je popularnija u celom svetu. Dokazano je da predenje može proizvesti jače magnetno polje nego najnovija medicinska tehnologija, a vibracije do kojih tom prilikom dolazi imaju terapeutsko dejstvo na ljude. Masaža kandžama po efektu je slična akupunkturi, a telesna temperatura ovih ljubimaca čini ih najboljim, mekanim i potpuno bezbednim „termoforima“, kaže Olga Listeva, veterinar.

Brinite o „dlakavim lekarima“!

Po pravilu, mačke su u stanju da „doziraju“ količinu negativne energije koju primaju od nas i na vreme napuste bolno mesto kako ne bi preuzele na sebe više nego što mogu da podnesu. Ali čak i odrasle životinje mogu da se „zanesu“ (ili nas previše vole) pa ne naprave pauzu koja im je potrebna. A šta tek da kažemo o mačetu koje je mnogo slabije!

Životinje ozbiljno mogu da stradaju kad pomažu u slučaju teških oboljenja (recimo, onkoloških). Zahvaljujući njima, vlasniku je bolje, ali one rizikuju da teško obole ili čak umru – nažalost, postoje i takvi slučajevi.

Zato sve vlasnike molim da, kad počnu da praktikuju felinoterapiju, brinu o svojim dlakavim lekarima! Ovde, pritom, ne mislim na bolne zglobove i slične probleme, gde maca na bolnom mestu može spavati dugo bez ozbiljnih posledica za nju. Međutim, ukoliko je r o nekom ozbiljnom oboljenju ili jakim bolovima, ne dozvolite malenom pomoćniku da na bolnom mestu provede više od 10–15 minuta. Obavezno napravite pauzu od minimum pola sata, jer bi produžetak vremena mogao biti koban za vašeg ljubimca.

Pročitajte i… Ruski hrt – simbol aristokratije

Sfinks mačke protiv bolesti jetre

Opštepoznato je da sfinks mačke leče probleme jednog od najvažnijih organa – jetre. Pored toga, smatraju se i „lekarima za sve i svašta“. Pomažu u lečenju raznih oboljenja, naročito u prvim fazama bolesti. One mogu da skupe mnogo negativne energije a da sebi ne naškode. Ruski naučnici došli su do zaključka da ćete, ako u kući imate sfinks mačku, živeti deset godina duže. One snižavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanog udara.

Mačke su misteriozna stvorenja

Za mačke je karakteristično da se vraćaju kući gde god da odu. Kako bi to detaljnije objasnio, američki naučnik F. Morel sproveo je istraživanje mozga ove životinje: ugradio im je elektrode koje su bile priključene na radio-predajnike. Elektrode su se nalazile u delu mozga odgovornom za vid. Naučnik je bio zapanjen kad se ispostavilo da čak i kad su mački oči zatvorene – strelice na instrumentima pokazuju impulse u moždanim ćelijama. Istina, u to vreme životinjama su puštani određeni zvučni signali nečujni za ljudsko uho. Pokazalo se da je oko polovina nervnih ćelija mozga odgovornih za vid reagovala i na zvukove. Istraživanje još nije završeno, ali već se može zaključiti da su mačke jedinstvena bića na planeti, s takozvanim „očnim sluhom“.

Pročitajte i… Art-terapija: četkice i boje umesto tableta

 

 

Foto: vladans / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com