Pelin – gorak ali lekovit!

by | 13.09.2017
pelin

Narodna medicina tvrdi da u prirodi nema gorče biljke od pelina. Međutim, ovaj korov je jedan od najpoštovanijih i najomiljenijih lekova od davnina. Njegova specifično jaka i opojna aroma budi dušu i uvek asocira na ognjište, što se vidi i po poznatoj ruskoj izreci „U tuđini je i med gorak, a kod kuće je i pelin sladak.“

Savetuje: Andrej Zalomljenkov, farmaceut i fitolog

PREPOZNAJTE PELIN

Ukupno rod pelina obuhvata oko 400 vrsta i možete ih naći po celom svetu. Obični ili divlji ili crni pelin (lat. Artemisia vulgaris) veoma je lako razlikovati jer ima drvenasto i gotovo ljubičasto stablo, koje doseže do čak metar i po visine. Cveta u avgustu, a seme sazreva u septembru. Kao korov raste gotovo svuda: oko stambenih objekata, na zapuštenoj zemlji pored puta, na obalama reka, livadama i u kotlinama. Biljka ima prijatnu začinsku aromu, koja se pojačava kad protrljate list i nije baš tako gorkog ukusa kao što se priča, samo pazite kad ga probate – može izazvati alergijsku reakciju.

KAD SE BERE

Nadzemni deo biljke skuplja se leti u vreme cvetanja. Koren vadite u septembru-oktobru.

LEKOVITA SVOJSTVA PELINA

Crni pelin ima širok spektar lekovitih svojstava. Biljka sadrži karoten, limunsku kiselinu, glikozide, tanine, alkaloide, kumarine (antikoagulantno sredstvo – protiv zgrušavanja krvi). Ali poznata je i po aromatičnim eteričnim uljima – u njoj se nalazi borneol (miris sličan kamforu ili pačuliju), tujon (sličan mentolu), cineol (sličan eukaliptusu). Zbog svih ovih osobina, crni pelin veoma cene i upotrebljavaju u parfemskoj industriji. Nadzemni delovi biljke i koren običnog (divljeg) pelina primenjuju se u lečenju gastritisa, neuroza i neurastenija, nesanice, konvulzija (grčeva mišića usled visoke temperature) i epilepsije, paralize i kamena u bubregu.
Svež ili osušen crni pelin, kao i njegov koren koriste se i kao začini (doduše u malim količinama) za različita masna mesa (pačije, guščije, svinjetinu) jer olakšavaju varenje.
Tinktura od lista crnog pelina stimuliše apetit, poboljšava varenje, smanjuje želudačne i crevne bolove i meteorizam (nadutost).
Vodenim i alkoholnim ekstraktima biljke leče se hipertenzija, otoci, migrena, hipertireoza (povećana funkcija tiroidne žlezde), dijabetes i tuberkuloza.
Crni pelin se koristi i za lečenje ženskih bolesti, i to bolnih menstruacija, amenoreje (izostanka menstruacije), fibromioma materice, raka grlića materice, a semenom ove vrste pelina leči se i impotencija.
Sveže ubrano lišće pelina odlično je za spremanje tinkture koju možete primeniti za lečenje čireva ili rana koje dugo ne zarastaju. A pripremljenim čajem od lista možete ispirati i dezinfikovati i usnu duplju u slučaju stomatitisa (belih afti na sluzokoži usta).
Kupka s koncentrovanim čajem pelina služi za kupanje dece koja su prehlađena ili boluju od rahitisa.
Osim svega navedenog, crni pelin ima i insekticidna svojstva pa odbija buve i komarce.

NAČINI PRIMENE

• Čaj – Kašiku osušenog i izmrvljenog lista stavite u termos i prelijte sa pola litra proključale vrele vode. Zatvorite termos i ostavite da odstoji u toploj prostoriji oko dva sata. Zatim procedite čaj i pijte po četvrtinu šolje tri-četiri puta dnevno 20 minuta pre jela.
• Tinktura – Mlade vrhove crnog pelina odsecite pre cvetanja i osušite. Kako biste napravili tinkturu, pripremite staklenu teglu koju ćete do četvrtine napuniti izmrvljenim izdancima pelina (cvastima), a do samog vrha nalijte votku ili rakiju. Sve to ostavite da odstoji na tamnom toplom mestu oko dve nedelje. Zatim tinkturu procedite. Možete uzimati po 20–30 kapi rastvorenih u četvrtini čaše vode. Pijte tri-četiri puta dnevno 15 minuta pre jela.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Foto: Helin Loik-Tomson / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com