BELA IMELA – drži epilepsiju pod kontrolom

by | 05.07.2017

Rusi ovu čuvenu parazitsku biljku koriste za lečenje svih oboljenja povezanih s krvnim sudovima

KAKO JE PREPOZNATI

Zbog belih bobica imela je nazvana belom, a budući da je zelena i zimi, ova vrsta ubraja se u zimzelene biljke. Po pravilima biljnog carstva, svrstavaju je u parazite jer se hrani simbiozom na mnogim listopadnim drvenastim biljkama. Imela se najčešće skuplja na granama i deblu hrasta, vrbe, lipe, jabuke, topole i šljive, a tek ponekad na boru.

Ovo rastinje ojačano je korenjem u obliku pipaka, koje mu omogućava da zalazi pod koru drveta domaćina. Stablo i grane bele imele mogu biti zelene ili smeđezelene boje, pa je ovu biljku lako uočiti zimi, kad su grane listopadnog drveća gole (vidimo “kugle” što podsećaju na velika gnezda).

Bela imela, koja se raspoređuje po parovima na vrhovima grana, ima debelo kožasto lišće, a cveta od kraja marta do sredine aprila. Iz cvetova krajem oktobra nastaju bele bobice.

PRIKUPLjANjE, PRIPREMA I ČUVANjE

Od bele imele najčešće se koriste grane i lišće, mada za pripremu nekih lekovitih preparata mogu poslužiti i bele bobice, te mladi izdanci. Lekoviti delovi biljke prikupljaju se u ranu jesen, negde krajem septembra. Važno je odlomiti tanje grančice s bobicama, mada je za ovaj postupak mnogo bolje koristiti makaze.

Sakupljene grančice raširite na sloju belog papira i sušite ih u dobro provetrenim prostorijama, ili napolju u hladovini. Osušene grane s bobicama spakujte u kesice i ostavite ih da stoje u mračnoj i suvoj prostoriji – ovako pripremljenu belu imelu možete koristi naredne tri godine

Pišite nam i vi: [email protected]

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com