BETONIKA – čelična armatura vašeg zdravlja!

by | 28.12.2017

U današnje vreme zaboravili smo na lekovitu betoniku, ali nekad je ona bila neverovatno popularna. Toliko se verovalo u njenu isceliteljsku moć da kod Rusa čak postoji izreka „Ako se razboliš, prodaj kaput i kupi betoniku“. Odličan je čistač organizma, a ime je dobila po tome što poput čelične armature sve loše vezuje za sebe…

Savetuje A. Zalomljenkov, farmaceut i fitolog

PREPOZNAJTE BILjKU

Rusi je s ponosom zovu i „četrdesetozubom“ zbog sitnih zubaca na krajevima listova, zatim poljskom žalfijom, kao i zlatnikom, poredeći njena isceliteljska svojstva s cenom zlata. Lekovitu betoniku, poznatu i kao bukvica (lat. Stachys officinalis, Betonica officinalis), teško je ne primetiti čak i usred visoke trave. Purpurnorozi dvousneni cvetići okupljeni u gustom, bujnom rastinju vide se izdaleka i podsećaju na sjajne praznične sveće. Biljka dostiže jedan metar visine i na njoj se, jedan naspram drugog, rasprostiru  duguljasti meki listovi čiji su krajevi zašiljeni.

Betonika je vrlo medonosna.

KAKO SE PRIPREMA

U cilju lečenja bere se cveće ili ceo nadzemni deo biljke u fazi cvetanja (jun–avgust). Brzo se suši na hladnom i tamnom mestu uz dobro provetravanje – ne sme se dopustiti da sirovina potamni. Ređe se bere korenje, u septembru ili oktobru.

Rok trajanja sirovine je dve godine.

LEKOVITA SVOJSTVA

U lekovitoj betonici zastupljeni su: alkaloidi, antocijani, eterična ulja, gorke materije, flavonoidi i tanini.

  • Pomoću nje od davnina su se lečili problemi s varenjem, visok krvni pritisak, zastoj žuči, unutrašnja krvarenja.

Betonika leči čitav organizam, jača imunitet, doprinosi oporavku iscrpljenog nervnog sistema, ima umirujuće, analgetičko i antiseptično dejstvo (posebno dobro čisti inficirane rane), te pomaže pri iskašljavanju.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com