Čaj od kore krušine: Ovaj napitak je prirodni laksativ i rešava tegobe zatvora

by | 08.03.2024
Čaj od kore krušine: Ovaj napitak je prirodni laksativ i rešava tegobe zatvora

Ova biljka je vekovima poznata po svojim lekovitim svojstvima. Može efikasno ublažiti zatvor. Ali, važno je znati kako se pravilno koristi čaj od kore krušine i koje osobe ne bi smele da ga konzumiraju.

 

Kruševina je mali plodonosni žbun sa peteljkim listovima i crvenkastom korom. Druga imena za ovu biljku su krkavina i pasja leska. Raste duž obala reka, jezera i u močvarnim predelima. Uspešno preživljava na kamenitim tlima.

Čak od kore krušine je prirodni laksativ

Izdanci, listovi i plodovi bokvice sadrže posebna prirodna jedinjenja – derivate antracena. Ima ih dosta u kori biljke, što omogućava da se koristi kao lek.

Kora krušine je poznata kao lek za zatvor. Derivati antracena koje sadrži (drugo ime su antraglikozidi) ulaze u debelo crevo. Tamo se pod uticajem crevne mikroflore pretvaraju u aglikone. Ove supstance iritiraju nervne završetke u crevnoj sluzokoži, što povećava njene kontrakcije. Kao rezultat, lek ima laksativan efekat, odnosno pomaže u otklanjanju zatvora.

Zašto se javlja zatvor?

Zatvor je poremećaj pražnjenja creva u kome se stolica pojavljuje ređe nego obično i menja oblik – postaje tvrđa, u obliku grudvica. Gotovo svaka osoba se susrela sa sličnim problemom. Konstipacija je često povezana sa promenama u načinu života i ishrani, koja se javlja tokom putovanja ili usled stresa. U većini slučajeva, lekovi nisu potrebni za rešavanje ovog problema.

Međutim, u brojnim situacijama može biti potreban poseban pregled i lečenje koje propisuje lekar. Posebno treba biti oprezan ako se konstipacija javlja u dobi od 45-50 godina, kao i ako postoje slučajevi raka debelog creva kod bliskih rođaka. U ovom slučaju ne treba odlagati posetu lekaru.

Kako se koristi čaj od kore krušine?

Kora krušine je jedan od najefikasnijih lekova za lečenje akutnog (kratkoročnog, situacionog) zatvora.

Čaj

Filter vrećicu (6 g) stavite u emajliranu posudu, prelijte ključalom vodom (100 ml) i poklopite. Ostavite 15 minuta.

Da biste efikasnije oslobodili aktivnu supstancu, možete pritisnuti kesu kašikom i iscediti je da biste završili proces. Kada se infuzija ohladi, procedite i pijte.

Efekat leka se ne javlja odmah, već nakon 8 – 12 sati, pošto je potrebno vreme da antraglikozidi uđu u debelo crevo. S obzirom na to, zgodnije je uzimati infuziju kore krušine ujutru ili uveče. Treba napomenuti da se ovaj lek za otklanjanje opstipacije preporučuje uglavnom odraslima, a deci mlađoj od 12 godina zabranjeno je davati.

Kontraindikacije

Kada koristite čaja od kore bokvice, umesto normalizacije stolice, mogu se desiti dijareja i grčevi u stomaku i nadimanje. Ovo je zbog iritativnog dejstva laksativa na crevne zidove.

Pored toga, dijareja ponekad podstiče gubitak hranljivih materija i kalijuma i može biti komplikovana slabošću mišića i srčanim problemima. Ako dođe do teške dijareje, dalju upotrebu ovog čaja treba prekinuti.

Uprkos činjenici da je kora krušine veoma efikasna u borbi protiv zatvora, upotreba biljke u medicinske svrhe ima neka ograničenja. Oni se prvenstveno odnose na vreme uzimanja lekova na bazi bokvice.

Laksativna bolest

Upotreba čaja od krušine duže od 2 nedelje se ne preporučuje zbog razvoja crevne adaptacije na dejstvo leka i verovatnoće razvoja neke vrste zavisnosti od uzimanja iritantnih laksativa – „laksativna bolest“.

U takvom slučaju, čovek ne može da ima normalno pražnjenje creva bez uzimanja laksativa i mora ponovo da pribegne upotrebi droga. Prema tome, prosečan tok lečenja s korom krušine  je 8 – 10 dana.

Nejasna dijagnoza

Čaj od kore krušine ne smeju da konzumiraju osobe čiji uzrok iznenadnog zatvora nije jasan, jer zadržavanje stolice može biti manifestacija opstrukcije creva ili zapaljenskih procesa u trbušnoj duplji (upala slepog creva i druge bolesti).

Da biste razjasnili dijagnozu u takvoj situaciji, potrebno je da se konsultujete sa lekarom i razgovarate sa njim o lečenju.

Krušina u kombinaciji s lekovima

Važno je uzeti u obzir koje druge lekove osoba uzima osim kore krušine. Supstance koje sadrži mogu pojačati neželjene efekte drugih lekova, na primer, hormonalnih (prednizolon, metilprednizolon) i diuretika (hidrohlorotiazid, furosemid).

Takođe, ne treba uzimati infuziju kore krušine zajedno sa lekom protiv aritmije digoksinom, zbog povećanog rizika od neželjenih efekata.

Nije za trudnice i dojilje

Lečenje korom krušine zabranjeno je trudnicama i dojiljama.Moguće je da mogu ući u telo deteta i naneti mu štetu.

Recenzije lekara o kore  krušine

Lekari su odavno upoznati sa korom krušine i široko je koriste u svojoj praksi. Ova grupa lekova je uključena u zvanične preporuke za lečenje opstipacije. Međutim, ne preporučuje se uzimanje kore bokvice bez konsultacije sa specijalistom.

„Prema savremenim kliničkim preporukama, kora krušine može biti lek izbora za otklanjanje akutnog zatvora kod ljudi bez znakova inflamatorne bolesti creva“, kaže ruski gastroenterolog Julija Šulpekova.

Međutim, važno je da koordinirate tretman sa svojim lekarom kako biste izbegli neželjene efekte. Priroda nam je dala mnogo lekovitih biljaka, ali ih treba pametno koristiti.

Evgeniy Andreev / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com