Čuvene ruske teglice – banki

Komplet staklenih teglica koristi se u slučaju prehlade, upale pluća, bronhitisa i drugih bolesti

by | 04.08.2022
ruske teglice banki

Mnogi od nas još se sećaju kako su ih u detinjstvu bake lečile okruglim staklenim teglicama, onim koje su vakuumski povlačile kožu na leđima, a skidale se uz karakterističan zvižduk. Iako kod nas u zvaničnoj medicini teglice nisu u modi, Rusi ih i dan-danas koriste u bolnicama, budući da imaju puno poverenje u jedan od najstarijih prirodnih načina lečenja. Staklene teglice, takozvane ruske banki mogu potpuno zameniti antibiotike!

KOJE BOLESTI LEČE TEGLICE

Smatra se da je lečenje teglicama veoma efikasno u slučaju prehlade, akutnog bronhitisa, akutne faze hroničnog bronhitisa, akutne i hronične upale pluća, bronhijalne astme...

Međutim, ruski stručnjaci tvrde da je spisak još duži. Naime, oni smatraju da svaki delić kože predstavlja projekciju nekog od unutrašnjih organa. Kad se utiče na takve zone, nadražaj se duž nervnih vlakana prenosi na bubreg, jetru, srce ili pluća, čiji se rad pritom aktivira, što doprinosi izlečenju mnogih bolesti. Podrazumeva se da je neophodno znati tačne zone na koži što predstavljaju projekciju određenog organa na koji želimo da delujemo.

Kad se teglica naslanja na pacijentovo telo, unutar nje se pod dejstvom vakuuma uvlači koža. Samim tim dotiče krv u deo uzdignute kože, stimuliše se cirkulacija, poboljšava se metabolizam i aktiviraju se odbrambene snage organizma. Pristalice metode lečenja teglicama smatraju kako one pomažu da se saniraju i oboljenja kardiovaskularnog sistema, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu…

Teglice se koriste i za ublažavanje bola, u slučaju artritisa kolena, dugog neprolaznog bola prilikom ukočenosti prstiju na rukama, hroničnih bolova u kičmi ili okoštavanja vrata.

PRAVILO

Komplet čini 12 teglica – s obe strane kičme stavlja se po šest.

KAKO DA POSTAVITE TEGLICE

Staklene teglice postavljaju se samo na zdravu kožu, a da bi njihov kontakt s kožom bio što bolji, preporučuje se da se koža prethodno premaže tankim slojem vazelina ili bebi-kreme. Vazduh iz teglice izbacujemo pomoću tanke špatule duge desetak centimetara na čiji je vrh umotano malo vate koju umačemo u alkohol ili kolonjsku vodu. Zatim upalimo vaticu i ubacimo je u teglicu na sekund-dva. Čim iz nje izvadimo zapaljenu špatulu, teglicu odmah postavljamo na telo.

Prvi put teglica ne treba da stoji na koži duže od minut, a drugi put duže od deset–dvadeset minuta. Tokom lečenja pacijent treba da oseća prijatnu toplotu, u protivnom teglice treba odmah skinuti. Da biste to uspeli, lagano pritisnite prstom kožu do ivice teglice kako bi vazduh ušao u nju, a zatim kožu, gde se mogu pojaviti i modrice, obavezno protrljajte alkoholom i namažite vazelinom. Ukoliko postoji potreba za ponovnim lečenjem, nakon pauze od dva-tri dana teglice se postavljaju na nove tačke.

KAD NE BI TREBALO KORISTITI TEGLICE

Pre nego što počnete da se lečite teglicama, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom kako biste isključili moguće kontraindikacije.

Ovaj način lečenja izbegavajte u slučaju gnojnih procesa u plućnoj maramici, bronhijama ili plućima, ali i tuberkuloze (da se ne ubrza bolest). Takođe, ne preporučuju se za lečenje dece mlađe od 12 godina ukoliko im je telesna temperatura viša od 37,5 stepeni. Zbog njihovog lakog traumatskog dejstva na kožu, teglicama ne bi trebalo lečiti pacijente koji imaju oštećenja na koži ili neko kožno oboljenje (npr. psorijazu).

S mnogo opreza trebalo bi stavljati teglice i na kožu starijih ljudi, posebno ako su u pitanju osobe koje pate od visokog krvnog pritiska. Tokom tretmana, zbog vakuuma, mogu se pojaviti modrice, a nije isključeno ni potkožno krvarenje. Iz istih razloga „lečenje teglicama“ ne preporučuje se ni obolelima od hemofilije (sklonost ka krvarenju i poremećaj zgrušavanja krvi).

STAKLENE ILI SILIKONSKE TEGLICE?

U Rusiji se čak i u bolnicama upotrebljavaju ove teglice, ali su najpopularnije u narodnoj medicini. Lečenje uz vakuum praktikovalo se još u davnoj prošlosti, da bi sredinom 19. veka poznati ruski hirurg N. I. Pirogov i naučno pokazao kako funkcioniše metoda staklenih teglica (banki), to jest lečenje uz stvaranje vakuuma. Većinom se danas tokom ove metode ne koristi vatra, kako se to radilo u prošlom veku, pa se tako u ruskim apotekama mogu kupiti teglice napravljene od polimera sa specijalnim glavama samo ih pritisnete i stvorite vakuum.

VAŽNO!

Samo bi lekar trebalo da odluči na koje će se mesto postaviti teglica. Najčešće je to kičma ili grudni deo leđa, ili možda struk (važno je da se ne postavljaju u deo projekcije srca). Teglicu što brže treba postaviti, inače će vazduh ponovo prodreti u unutrašnjost – i nećete imati vakuum.

Foto: alwekelo / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com