Ginko biloba – drvo mladosti

Obnavlja krv i cirkulaciju, pa se posebno preporučuje starijima protiv demencije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti te za jačanje imuniteta

by | 23.04.2022
ginko biloba

Eksperti se slažu u jednom – zahvaljujući obilju antioksidansa, ginko fantastično usporava proces starenja. Obnavlja krv i cirkulaciju, pa se posebno preporučuje starijima protiv demencije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti te za jačanje imuniteta, kaže Ljudmila Gorošinska, travarka.

Ginko biloba (lat. Ginkgo biloba) ili „kameno drvo“ preživelo je ledeno doba, ono je savremenik dinosaurusa, te ga zato nazivaju i dinosaurusovim drvetom. U eri mezozoika ginko je rastao na svim kontinentima, a naučnici su utvrdili da je u to vreme postojalo oko 50 vrsta. Do našeg doba sačuvala se samo jedna, iako se jedno vreme smatralo da je ginko potpuno izumro. Ipak, 1691. godine nemački putnik Engelbert Kempfer otkrio ga je u Japanu, zatim su ginko primetili u Kini i Koreji. A početkom 1700. godine Kempfer je seme doneo u Evropu…

U lekovite svrhe ovo lišće je počelo da se koristi još 3.000 godina pre nove ere. Danas su ginko i ženšen osnovni elementi tradicionalne kineske medicine. Poslednjih 50 godina uzgajaju ga u mnogim zemljama sveta radi izrade lekovitih preparata.

GINKO BILOBA: KORIST ZA ZDRAVLJE

Vodeći savremeni eksperti za lekovito bilje smatraju ginko “drvetom mladosti” jer njegova antioksidativna svojstva usporavaju proces starenja. Lekovita svojstva zasnovana su na visokoj aktivnosti biohemijskih sastojaka i mogu da normalizuju funkciju svakog tkiva ili organa putem obnavljanja krvotoka u njima.

Preparati na bazi ove biljke pomažu u slučaju staračkog gubitka pamćenja, vrtoglavica, glavobolja, zvonjenja u ušima. Usporavaju napredovanje Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, Rejnodovog sindroma, ublažavaju depresiju, otklanjaju nemir i druge probleme u vezi s mentalnom aktivnošću.

Praktično, ginko je najjači antioksidans. Osnovni uzrok starenja organizma jeste oštećenje ćelija slobodnim radikalima. U organizmu se slobodni radikali stvaraju kao rezultat metabolizma, ili pod dejstvom spoljašnjih faktora (zagađenje životne sredine, pušenje, radijacija, alcohol, stres…). Ako se stvara mnogo slobodnih radikala, onda oni, jednostavno rečeno, gube kontrolu i nanose nepopravljivu štetu, uništavajući ćelije.

Pročitajte i… Lanena kaša – ukusno podmlađivanje

Naučnici pretpostavljaju da su nekontrolisani slobodni radikali uzrok više od 60 oboljenja, uključujući rak, artritis, aterosklerozu, Alchajmerovu bolest i druga teška oboljenja. S druge strane, upravo se antioksidansi suprotstavljaju tim procesima. Preparati ginka povećavaju elastičnost zidova krvnih sudova mozga, doprinose njihovom širenju, obnavljaju sistem krvotoka, umanjuju viskoznost (gustinu) krvi i rastvaraju trombove.

Ovo je jedna od najstarijih vrsta drveća na našoj planeti – pojavila se pre oko 280 miliona godina!

KAKO SE GINKO PRIMENJUJE

Iz rezultata istraživanja vidi se da efekat preparata na bazi ginka nastupa posle sedam do deset dana, a izraženo dejstvo nakon mesečne kure.

Za dobijanje stabilnijih rezultata potrebno je duže lečenje (bar tri meseca). Naučno je dokazano da se supstance koje sadrži ginko ne talože u organizmu i praktično su bezopasne.

ODVAR. Čašu suvih isitnjenih listova prelijte šoljom ključale vode, kuvajte na vodenoj pari 15 minuta, pa ostavite da odstoji 30 minuta. Pijte po trećinu čaše tri puta dnevno pre jela. Lečenje traje mesec dana, sledi pauza od dve nedelje, a zatim se ponavlja. Sprovedite tri-četiri kure.

TINKTURA. Pravite je s votkom u odnosu 1 : 10 (jedan deo suvih listova i deset delova votke), ostavite da odstoji dve nedelje na tamnom i prohladnom mestu, periodično je mućkajući. Nemojte je cediti. Način upotrebe sledi u nastavku teksta.

PRAH. Možete uzimati list u vidu praha, isitnivši suvu sirovinu u mlinu za kafu. Ujutru 30–40 minuta pre jela sažvaćite neprepunjenu kašičicu praha i to zalijte toplom vodom. Dovoljno je jedno uzimanje dnevno. Kura traje mesec dana, posle čega se praktikuje pauza od dve nedelje, pa se lečenje ponavlja. Godišnje sprovedite tri kure. Blagotvorno dejstvo ginka na telo održava se prilikom redovnog uzimanja.

DOZIRANJE U SLUČAJU ODREĐENIH BOLESTI

Usled alergije i radi snižavanja nivoa holesterola u krvi kašiku praha preliti šoljom prokuvale vode, kuvati na vodenoj pari pet–deset minuta, pa procediti. Uzimati po jednu-dve kašike 30 minuta pre jela.

Za poboljšanje impotencije, lečenje starosne impotencije i pomoć starijim ljudima u prevazilaženju emocionalnog umora savetuje se po 15 kapi tinkture na pola čaše vode dva puta dnevno pre jela. Kura traje petšest meseci.

U slučaju hipertenzije, emocionalne preopterećenosti, depresije, ateroskleroze krvnih sudova mozga, utrnulosti i bolova u udovima izazvanih poremećajima periferne cirkulacije – uzimati po kašičicu praha dnevno, kako je gore opisano.

Za usporavanje starenja i jačanje imuniteta starijim ljudima se preporučuje da tri do pet meseci uzimaju po pola kašičice praha ujutru 30–40 minuta pre jela, s toplom vodom. Nakon mesec dana primene treba napraviti pauzu, a zatim ponoviti lečenje.

Pročitajte i… Pelin – gorak ali lekovit!

Foto: Platforma / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com