Guščija mast kao lek za hemoroide, proširene vene i kašljanje

by | 09.01.2024
Guščija mast kao lek

Guščija mast kao lek je jedno od najpoznatijih sredstava narodne medicine. Međutim, mali broj ljudi zna sva njena svojstva i lekovitost koju nam može pružiti.

Poput svinjske masti, guščija mast je prirodna sirovina koja se dobija topljenjem guščijih iznutrica. Ona je bogata vitaminima, a takođe sadrži retinol, tokoferol, niacin, kao i neke vitamine grupe B. Mast sarži i esencijalne masne kiselina, ali veliku količinu minerala. Zbog njenog sastava ona je veoma korisna za ljudski organizam.

Guščija mast kao lek: Koje su njene prednosti?

Guščija mast se odlikuje mnogim korisnim svojstvima. Kada se koristi iznutra, ali i spolja, ona obezbeđuje obnavljanje ćelija i dermisa nakon posekotina i raznih povreda. Pored toga, ona pomaže u apsorpciji drugih korisnih supstanci, smanjuje rizik od razvoja raka, efikasna je u lečenju respiratornih bolesti, bolesti kože, proširenih vena, hemoroida i tromboflebitisa. Takođe, ona može pomoći kod nedostatka vitamina i normalizacije metabolizma i sistema za varenje. Ona se odavno koristi u narodnoj medicini za razna stanja.

Za čir na želucu

U slučaju akutnih bolesti sistema za varenje, guščija mast u čistom obliku može biti štetna. Međutim, u kombinaciji sa alojom, ona može biti veoma efektna. Tri kašike masti pomešajte sa dva izgnječena lista aloje. Dobijenu smesu ostavite 60 minuta kako bi listovi pustili sok. Potom dodajte tri kašike suvog crnog vina i promešajte. Potom ostavite još sat vremena. Uzimajte gotov proizvod 2 puta dnevno jednu kašiku. Tok lečenja je 3 nedelje.

Crveno vino u malim količinama ima lekovito dejstvo, ali ako se bolovi u stomaku pojačaju, prekinite korišćenje.

Za kašljanje

Guščija mast kao lek deluje umirujuće na prehladu i kašalj. Ovaj sastav pomaže da se izbaci šlajm. Pomešajte 100 g masti sa istom količinom mesa. Dobijeni rastvor razblažite u 100 ml vodke. Sve sastojke dobro izmešajte i stavite 7 dana na hladno i tamno mesto. Nakon toga uzimajte 1 kašiku dnevno dok ne osetite poboljšanje.

Za opekotine

Nezasičene masne kiseline i vitamin E blagotvorno utiču na kožu prilikom opekotina. Rastopite 100 g masti na pari, a zatim pomešajte sa jednom kašikom ulja morske krkavine. dobijeni proizvod nanesite na oštećeni deo kože dva puta dnevno. Možete prekriti ranu zavojem. Međutim, veoma je važno da lečite samo rane koje zarastaju, nikako nemojte stavljati na sveže opekotine!

Guščija mast kao lek za temperaturu

Ukoliko imate visoku telesnu temperaturu, možete koristiti prirodne lekove. Kuvajte jedan limun u jednoj šolji vode 10 minuta. Posle ovoga, iscedite limun i dodajte 3 kašike masti. Koristite rastvor tri puta dnevno.

Za bronhitis

Da biste se rešili dugotrajnog kašlja koji je prouzrokovan bronhitisom, pomešajte izrendani crni luk sa guščjom masti i dobijenu smesu uzimajte jednu kašiku pre obroka.Ovom masom se preporučuje trljanje grudi pre spavanje.

Za psorijazu

Istopite mast i pomešajte sa korenom saponarie u odnosu 3:1. Koristite ovaj sastav za svakodnevno podmazivanje pogođenih delova.

Za zglobove

Guščija mast kao lek za zglobove se mora koristiti uz kamforovo u ulje. Uzmite 50 g masti i istopite na pari, a potom dodajte kašiku kamforovog ulja. Koristite svako veče. Namažite problematična mesta i stavite zavoj.

Guščija mast kao lek za hemoroide

Nezasićene masne kiseline i tokoferol koji sadrži ova mast jača vaskularne zidove, pa je zbog toga veoma korisna kod hemoroida. Uzmite 150 g masti i po 10 g sušene trave žalfije i cvetova kamilice. Sve sastojke temeljno pomešajte.

Koristite mast 3 puta dnevno tokom 7 dana. Vodite računa da treće nanošenje masti bude neposredno pre spavanje. Nakon 7 dana, potrebno je napraviti pauzu u istom broju dana, pa možete ponoviti terapiju.

Za dermatitis

Zbog svojih lekovitih svojstava, guščija mast može pomoći kod dermatitisa. Pomešajte guščiju mast i etarsko ulje jele u razmeri 2:1. Nanesite smesu na zahvaćenu kožu 3-4 puta tokom dana. Ponavljajte tokom 20 dana.

Za proširene vene

Za ovo će vam trebati i kalanhoja. Da biste napravili lekovitu mešavinu, pomešajte mast i kalanhoju u srazmeri 2:1. Pomešajte ih i ostavite na hladno i tamno mesto. Nakon 2-3 dana, lekovita mast je pogodna za korišćenje.

Guščija mast kao lek za upalu prostate

Trebaće vam seckani beli luk, med i mala količina ekstrakta kalanhoje. Pomešajte sve komponente uključujući u guščiju mast. Koristite jednu kašiku gotovog proizvoda dva puta dnevno na prazan stomak. Koristite 30 dana.

Kontraindikacije

Guščija mast kao lek skoro i da nema kontraindikacija i neželjenih efekata, ali ipak postoje neka upozorenja. Upotreba ovog leka se ne preporučuje u slučaju:

  • bolesti jetre
  • dijabetesa
  • problema sa pankreasom
  • visokog nivoa holesterola
  • trudnoće
  • gojaznosti
  • nije preporučljivo za decu mlađu od tri godine
  • ne treba koristiti ukoliko je koža izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Preporučljivo je korišćenje samo uveče i nikako je ne smete stavljati na gnojne rane.

Szakaly/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com