Hmelj – i pekar i lekar

U Rusiji su mladence na svadbi zasipali šišarkama hmelja da bi njihov zajednički život bio zdrav i plodan

by | 12.08.2022
hmelj

Domovinom hmelja smatra se Čuvašija, gde se na bazi hmeljnih konusa (šišarki) i dalje pripremaju prirodni napici po drevnim receptima. Prema starom običaju, u Rusiji su mladence na svadbi zasipali šišarkama hmelja da bi njihov zajednički život bio zdrav i plodan. Mladi izdanci hmelja sadrže mnogo vitamina, te se u Belgiji i Kini široko koriste u kulinarstvu.

Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka

KAKO PREPOZNATI HMELJ

Hmelj je višegodišnja biljka iz porodica konoplje. Ima veliki puzavi rizom i stabljiku u obliku lijane čija dužina može dostići i deset metara. Stabljike su jake i rebraste, s naspramno raspoređenim listovima, najčešće celim, ali postoje i oni s rascepima na tri do pet režnjeva. Hrapavi su i prekriveni grubim dlačicama. Biljke hmelja su dvodome na jednoj se razvijaju samo muški cvetovi, koji liče ne izdužene metlice, a na drugoj samo ženski, koji podsećaju na šišarke. Polen hmelja veoma je lagan i s vetrom može da leti do tri kilometra. Cvetanje traje od sredine do kraja leta, a šišarke sazrevaju u jesen. Hmelj raste na senovitim i vlažnim mestima u šumama, jarugama, uz obale reka i potoka. Svake godine njegove stabljike rastu ponovo, a stare puzavice se suše, stvarajući neprohodne šikare. Zanimljivo je da puzavice (lijane) rastu isključivo u smeru kazaljke na satu.

KAKO PRIPREMITI HMELJ

Šišarke hmelja smatraju se glavnom lekovitom sirovinom. Sakupljaju se kad seme još nije sazrelo šišarke su tada zlatne boje. Ukoliko su zelene, znači da nisu sazrele, a ako su tamne, onda su prezrele. Prezrele šišarke sadrže premalo aktivne supstance lupulina i previše zrelog semena. Sakupljanje šišarki može biti i selektivno, kako sazrevaju. Neophodno ih je iseći s peteljkom, jer se šišarka prilikom sušenja, prosto, raspadne. Suše se tako što se u tankom sloju raspu u specijalnim sušarama. Nemojte ih sušiti u snopovima, jer se tako teško suše, deformišu i raspadaju. Dobro osušena sirovina elastična je na dodir i ima prijatan miris. Možete je čuvati u kutijama, teglama ili papirnim kesama do tri godine.

INDIKACIJE I NAČIN UPOTREBE HMELJA

Hmeljni konusi sadrže organske kiseline, eterična ulja, flavonoide, alkaloide, smolaste supstance, fenole, lupulin i humulon biološki aktivne supstance, kao i vitamine i minerale.

* Hmelj ima analgetsko i sedativno svojstvo.

* Preparati na bazi hmelja otklaljaju grčeve, deluju antikonvulzivno i antiinflamatorno (protivupalno), poboljšavaju varenje i odlično se bore protiv depresije.

* U narodnoj medicini hmelj se primenjuje prilikom gastritisa, bolesti bubrega i žučne kese, za lečenje neuroza i umora.

* Čaj se pije u slučaju hidrokele (nagomilavanje tečnosti u kesi oko testisa), malarije i oslabljenog vida.

* Šišarke se upotrebljavaju za pravljenje masti protiv reumatizma, neuralgije i bolesti zglobova.

* Hmelj se široko koristi u kozmetici, pomaže protiv ćelavosti i problema s kožom.

Odvar protiv nesanice

Kašiku šišarki hmelja u termosu prelijte sa 100 ml ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte dvaput dnevno ili jednom pred spavanje.

Mast za zglobove

Dve kašike šišarki hmelja dobro sameljite u prah i pomešajte s dve kašike guščije masti. Rastopite na vodenoj pari i zagrevajte pet minuta, ali pazite da ne proključa. Nije potrebno da se procedi. Utrljavajte u bolne zglobove jednomdvaput dnevno pa utoplite. Kura traje 14 dana.

U stanju anksioznosti

Kašiku šišarki hmelja prelijte sa 200 ml 40-postotnog alkohola i ostavite da odstoji deset dana. Uzimajte po deset kapi tri puta na dan u toku jedne nedelje.

Čaj protiv cistitisa

Dve kašike šišarki hmelja prelijte u termosu sa 500 ml vrele vode. Ostavite da odstoji dva sata pa procedite. Pijte triput dnevno po 50 ml. Čuvajte u frižideru. Kura traje sedam dana.

Protiv peruti i opadanja kose

Pet kašika šišarki hmelja prelijte sa 500 ml prokuvane vode i pustite da ključa pet minuta, a onda procedite. Poprskajte kosu time nakon pranja, ne ispirajući je posle toga.

Pročitajte i… Terapija pivom

 

 

Foto: jeka1984 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com