Isceliteljska moć betonike

by | 13.11.2017

U današnje vreme zaboravili smo na lekovitu betoniku, ali nekad je ona bila neverovatno popularna. Toliko se verovalo u njenu isceliteljsku moć da kod Rusa čak postoji izreka „Ako se razboliš, prodaj kaput i kupi betoniku“. Odličan je čistač organizma, a ime je dobila po tome što poput čelične armature sve loše vezuje za sebe…

Savetuje A. Zalomljenkov, farmaceut i fitolog

PREPOZNAJTE BILjKU
Rusi je s ponosom zovu i „četrdesetozubom“ zbog sitnih zubaca na krajevima listova, zatim poljskom žalfijom, kao i zlatnikom, poredeći njena isceliteljska svojstva s cenom zlata. Lekovitu betoniku, poznatu i kao bukvica (lat. Stachys officinalis, Betonica officinalis), teško je ne primetiti čak i usred visoke trave. Purpurnorozi dvousneni cvetići okupljeni u gustom, bujnom rastinju vide se izdaleka i podsećaju na sjajne praznične sveće. Biljka dostiže jedan metar visine i na njoj se, jedan naspram drugog, rasprostiru duguljasti meki listovi čiji su krajevi zašiljeni. Betonika je vrlo medonosna.

KAKO SE PRIPREMA
U cilju lečenja bere se cveće ili ceo nadzemni deo biljke u fazi cvetanja (jun–avgust). Brzo se suši na hladnom i tamnom mestu uz dobro provetravanje – ne sme se dopustiti da sirovina potamni. Ređe se bere korenje, u septembru ili oktobru.
Rok trajanja sirovine je dve godine.

LEKOVITA SVOJSTVA
U lekovitoj betonici zastupljeni su: alkaloidi, antocijani, eterična ulja, gorke materije, flavonoidi i tanini.
• Pomoću nje od davnina su se lečili problemi s varenjem, visok krvni pritisak, zastoj žuči, unutrašnja krvarenja.
• Napitak od ove trave dobro razređuje gust šlajm i olakšava iskašljavanje, zbog čega se koristi usled prehlade, bronhitisa, tuberkuloze pluća i astme.
• Esencija i alkoholna tinktura koriste se u lečenju hipertenzije, bolesti jetre i bubrega, usled lošeg krvotoka, mentalnog zamora, bolova u zglobovima izazvanih artritisom, u slučaju gihta i reumatizma.
• U starijem dobu betonika pomaže da se stabilizuje krvni pritisak, poboljša metabolizam i uspori razvoj ateroskleroze cerebrovaskularnog sistema.
• Betonika takođe pomaže u slučaju hroničnog umora, pokazuje pozitivna dejstva usled učestalih bolesti kod dece i zastoja u razvoju.
• U slučaju hroničnog sinusitisa – nekoliko puta dnevno u nos treba ukapati esenciju od cvetova betonike.

! KONTRAINDIKACIJE: trudnoća, anatsidni gastritis, akutna tromboza.

NAČINI PRIMENE
• Esencija: Dve kašike suve isitnjene betonike sipajte u termos bocu i prelijte s pola litra vrele vode, ostavite da odstoji sat i po vremena pa procedite. Uzimajte po četvrtinu čaše (deca do 14 godina po jednu kašičicu) tri do pet puta dnevno 20 minuta pre jela. Kura traje dve-tri nedelje. Ako je potrebno, lečenje ponovite za nedelju dana.
• Tinktura: Suve isitnjene cvetiće stavite u staklenu teglu i do vrha je nalijte votkom. Dve nedelje ostavite na tamnom i toplom mestu, a zatim procedite. Uzimajte 20–30 kapi sa 50 ml vode prilikom uznemirenosti nervnog sistema, povišenog krvnog pritiska, ateroskleroze, nesvestica.
• U slučaju plućnih krvarenja (tuberkuloza, rak pluća): Pomešajte jednake količine betonike, poljskog rastavića (Equisetum arvense) i hajdučke trave (Achillea millefolium). Dve kašike smeše deset minuta poklopljeno kuvajte na tihoj vatri u dve čaše vode s dodatkom 100 ml desertnog crvenog vina, držite u toplom dva sata, pa procedite. Pijte po dve kašike četiri-pet puta u toku dana pre jela.
• Za lokalnu primenu: Tri kašike betonike i tri čaše vode kuvajte pet minuta, ostavite da odstoji sat vremena pa procedite. Koristite za ispiranje rana, za venske ulkuse, kao obloge za artritis i artrozu.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com