Kad muškatla zameni apoteku

by | 08.05.2018

Ako gajite ovu biljku na prozoru, znajte da često nećete morati da trčite po lek – sve ćete imati u jednoj saksiji, a posebno su blagotvorne muškatle s crvenim cvetom.

Muškatla i zdravlje

Čaj od listova i cvetova ove biljke primenjuje se usled nervne napetosti, kamena u bubregu i čireva na koži, a obloge pomažu u slučaju konjunktivitisa i dermatitisa (Dina Baljasova, fitoterapeut, Moskva)

Ranije je uspravna muškatla (lat. Pelargonium zonale), koju su u narodu zvali sobni geranijum, ukrašavala prozor gotovo svake kuće. Reč je o krupnoj dugogodišnjoj biljci s razgranatom stabljikom prekrivenom okruglim listovima na dugim peteljkama (ne treba je mešati s mirisnom pelargonijom!). Na listovima ima svetle koncentrične krugove, a cvetovi su joj raznih nijansi – posebno je lekovita muškatla s crvenim cvetovima. I listovi i cvetovi ispuštaju specifičan miris.

 

Šta sve leči muškatla

U cilju lečenja koriste se cvetovi, korenje i listovi biljke. Preparati na bazi muškatle obiluju protivgljivičnim, protivupalnim, hemostatičkim, diuretičkim, slabim antihipertenzivnim svojstvima, kao i vezujućim, učvršćujućim, analgetičkim, te onima koja doprinose zaceljivanju rana.
* Povećana nervna napetost: Jednu kašiku isitnjenih svežih listova prelijte čašom vrele vode, držite na tihoj vatri tri do pet minuta, ostavite da se hladi sat vremena pa procedite. Pijte po jednu kašiku tri puta dnevno 15 minuta pre jela. Kura traje pet do sedam dana.
* Dijareja: Tri kašike isitnjenih svežih listova prelijte s pola čaše votke. Ostavite da odstoji 24 sata pa procedite. Uzimajte po 20–25 kapi tinkture razređenih u jednoj kašici vode dva-tri puta dnevno (uz dijetu!). Lečenje traje do prestanka dijareje i još dva-tri dana nakon toga.
* Kamen u bubregu: Dve kašike isitnjenih svežih listova muškatle (s crvenim cvetovima) prelijte čašom vrele vode, ostavite da odstoji poklopljeno dva sata pa procedite. Pijte po četvrtinu čaše dva puta dnevno pola sata pre jela (uz dijetu koju praktikujete u zavisnosti od vrste kamena). Kura traje 10–12 dana, zatim se pravi pauza, a ukoliko je neophodno – može se primenjivati još sedam-osam dana.
* Začepljen nos (vazomotorni rinitis): U svaku nozdrvu nakapajte po jednu-dve kapi soka stabljike ove biljke. Lečenje traje tri-četiri dana.
* Zubobolja: List muškatle stavite na obraz sa strane odakle potiče bol i držite 15–20 minuta. Ponovite ako bol i dalje traje.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com