KAKO DA RANE BRŽE ZARASTU (biljni lekovi)

Osim prirodnih obloga, zaceljivanju rana doprinosi i ispijanje odvara od kantariona, bokvice, rastavića, nevena, hajdučke trave i brđanke

by | 05.09.2022
rane - biljna terapija

Osim obloga, zaceljivanju rana doprinosi i ispijanje odvara od kantariona, bokvice, rastavića, nevena, hajdučke trave i brđanke

„…Mojoj mami predstoji operacija, ali ona više nije mlada, čak i manje rane u poslednje vreme kod nje sporo zarastaju. Koje biljke pomažu bržem zarastanju rana i šavova nakon operacije?“

Nadežda, O., Kruševac

Odgovara Lidija Nikolajevna Đakonova, farmaceut, travar i član Društva fitoterapeuta Sankt Peterburga

U prvoj etapi lečimo se iznutra

Nedelju-dve nakon operacije potrebno je piti napitke od biljaka koje doprinose bržem zarastanju rana, jer u početku na šavove ne sme da se stavlja ništa.

Za oralnu primenu obično predlažem kantarion. Pet kašika kantariona prelijte litrom vruće vode i kuvajte pet–deset minuta, zatim ostavite da se ohladi, procedite i pijte.

Osim kantariona, za zarastanje rana odlični su bokvica, rastavić, neven i hajdučka trava. Preporučujem da takođe stavite pet kašika sirovine na litar ključale vode. Sve ove biljke dobro su poznate i dostupne – one se uvek mogu kupiti u apoteci ili ubrati u sezoni. Moram istaći da treba da se pije više tečnosti, jer se tako aktiviraju metabolički procesi.

! Navedene biljke nisu otrovne niti imaju jako dejstvo, zato u toku nedelje redovno pijte ove napitke.

Od malo poznatih biljaka navešću brđanku – jedna od boljih biljaka koje doprinose bržem zarastanju rana. Od davnina se koristila u medicini. Tinkturu od brđanke možete pronaći u homeopatskim apotekama. Preporučujem da se uzima po 15–20 kapi u 30 ml vode dva-tri puta na dan. Za spoljašnju primenu jednu kašiku tinkture brđanke razblažite u pola litra hladne prokuvane vode i od toga napravite obloge.

! Brđanka se takođe primenjuje u slučaju istegnuća, povreda, odlična je protiv modrica, ima analgetsko dejstvo.

Neočekivane biljke za zarastanje rana

Neke od dekorativnih biljaka koje koristimo za ukrašavanje vrtova i bašta mogu se primeniti kao sredstvo za brže zarastanje rana.

! Recimo, za mene je bila novost da rane odlično leči NAPRSTAK (lat. Digitalis purpurea).

Odavno se ova biljka primenjuje kao preparat za srce – u slučaju hronične srčane isuficijencije. Kako mnogi od vas imaju naprstak u svojim baštama, treba da znate da on pomaže i u slučaju posekotina zahvaljujući svojstvu brzog zarastanja rana. Dve kašike usitnjene biljke prelijte litrom ključale vode, ostavite da odstoji i koristite za obloge.

! EHINACEA se takođe može naći u baštama kao dekorativna biljka, a ima i neočekivanu primenu – kao sredstvo za zarastanje rana.

Fitoterapeuti su navikli da ehinaceu koriste kao imunomodulator, ali ova biljka, koja podseća na veliku kamilicu, takođe je odlično sredstvo za lečenje rana. Ukoliko imate ehinaceu, napravite od nje 10-postotnu tinkturu (s votkom) koja se koristi za jačanje imuniteta (uzimajte po 20 kapi tri puta na dan), a u slučaju rana i šavova nakon operacije može se koristiti i spolja za obloge, kao sredstvo za zaceljivanje rana. Za spoljašnju primenu kašičicu tinkture razblažite u čaši vode.

! I GAVEZ, koji ukrašava naša dvorišta, doprinosi bržem zarastanju rana.

Od gaveza se najčešće koristi koren, ali može i stabljika. Ova biljka ima jako dejstvo, pa se oralno primenjuje u kratkim kurama: nakon 10–14 dana obavezno se pravi nedeljna pauza. U slučaju modrica, povreda kostiju i spoljnih čireva gavez je jedan od najboljih preparata. Pravi se vodena infuzija: kašičicu korena ili kašiku trave gaveza prelijte ohlađenom prokuvanom vodom, ostavite dok se skroz ne ohladi, koristite za obloge i pijte u gutljajima u toku dana (do jedne čaše dnevno).

 

Pročitajte još i … Lekovito bilje i čajevi: najvažnija pravila prilikom kupovine

Foto: Rawpixel / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com