Lazarkinja: biljka psihoterapeut

Poznavaoci lekovitog bilja u Rusiji tvrde da ova mirisna trava zlobnog neurastenika pretvara u smirenog čoveka

by | 07.07.2022
lazarkinja

Među mnogim omiljenim lekovitim šumskim biljkama nalazi se i mirisna lazarkinja (lat. Asperula odorata). Zaista, ona ima fascinantan i prepoznatljiv miris jer sadrži dosta kumarina, materije odgovorne za aromatičnu notu sena. Kad je prvi put pomirišete, sigurno ćete poželeti da je probate u nekom jelu, ili pak dodate salati. Listove lazarkinje, bogate vitaminom C, ubacite na pet sekundi u neko ohlađeno voćno piće, kompot ili sok – i obogatićete ih askorbinskom kiselinom. Takođe, možete koristiti prah prosušenih usitnjenih listova, ali znajte da je lazarkinja mnogo cenjenija kao lek nego kao začin.

ŠTA LEČI LAZARKINJA

* Lazarkinja sadrži kvalitetne smole, tanine, eterična ulja, voćne kiseline i veliku količinu vitamina C.

* Čajevi i tinkture pripremljeni od ove biljke poboljšavaju metabolizam i pomažu zarastanje rana.

* Ona će vam pomoći da se izborite s patogenim uzročnicima u organizmu, možete je koristiti kao diuretik, laksativ i antiseptik.

* Lazarkinju preporučuju u slučaju nesanice, tahikardije, kamena u bubregu, kožnih oboljenja povezanih s metaboličkim poremećajima.

* Odvari od ove trave koriste se i spolja kao losioni ili obloge za čireve i rane.

* Rusi je posebno koriste za aromatizaciju raznih vrsta vina, likera, votki… a dodaje se i esencijama, čajnim mešavinama, sirevima i duvanu. Upotrebljavaju je i u proizvodnji piva.

ČAJ ZA SMIRENJE

Preporučuje se u slučaju povećanog broja srčanih otkucaja, neurastenija, angioneuroza i nesanice. Koristite samu biljku ili u kombinaciji s drugim travama. Dve kašike osušenog i izmrvljenog cveta i lista lazarkinje prelijte s dve šolje proključale vode i ostavite da odstoji sat vremena. Procedite i pijte po pola šolje tri-četiri puta dnevno.

ČAJ ZA STOMAK

Pijte ga da biste poboljšali funkcije želuca i creva: kašičicu usitnjenog suvog korena lazarkinje prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte pet dana (po nekoliko gutljaja dnevno). Potom pauzirajte deset dana pa ponovite terapiju.

TINKTURA PROTIV TAHIKARDIJE (LUPANJA SRCA)

Uzmite deset-petnaest suvih delova biljke (i list i cvet), stavite ih u litar slabe votke (pola litra obične votke razredite s pola litra vode) i ostavite da odstoji dva dana. Pijte po kašiku triput dnevno, sat vremena pre jela.

LEK PROTIV OTOKA

Otoci koji se ujutri pojavljuju ispod očiju uglavnom govore o bolesti srca ili bubrega, te je u takvim slučajevima opasno osloniti se samo na kućno lečenje. Uz terapiju koju vam lekar preporuči možete koristiti i tinkturu od mirisne lazarkinje: tri- četiri kašike osušene biljke prelijte sa 400 ml vode i držite u frižideru dva dana. Zatim procedite i dodajte 50 ml veoma kvalitetne votke. Pet puta dnevno pijte po četvrtinu šolje. Za vreme terapije ne jedite slanu hranu.

VAŽNA JE DOZA

Veoma često nailazimo na Hipokratovo upozorenje da se otrov vrlo lako može pretvoriti u lek i obrnuto sve zavisi od doze. Biljne lekove trebalo bi isto kao i one fabričke – strogo dozirati i ne koristiti ih duže nego što se to preporučuje. Kad tako pogledate, i mirođija može biti otrovna ukoliko se upotrebi u ogromnim količinama.

Pročitajte i… Jednogodišnje lekovite biljke

Foto: scisettialfio / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com