Lekovita strana duvana

Sredstva od duvana uglavnom se primenjuju spolja zbog toga što je ova biljka otrovna

by | 15.06.2022
duvan

Mnogi znaju za duvan samo kao za sirovinu za pravljenje cigareta. Međutim, ova biljka je riznica jedinstvenih hemijskih supstanci. U medicini je popularna više od jednog veka, a tinktura i odvar od nje uspešno se primenjuju u slučaju raznih kožnih oboljenja.

Piše: Tatjana Ščerbakova, travarka

Duvan ima protivupalno i analgetičko svojstvo i zato je efikasan prilikom kožnih bolesti. Trebalo bi da znate da se sredstva od duvana uglavnom primenjuju spolja zbog toga što je ova biljka otrovna. Istraživanja pokazuju da je čak tri puta jača od kukute! Najbolje je, naravno, da kupujete čist duvan. Ili da ga gajite u bašti.

Tinktura duvana

Za pripremu tinkture potreban vam je duvan iz jedne kutije cigara (ne cigareta!) ili 15 g isitnjenih suvih listova. Duvan sipajte u čistu posudu zapremine od 200 ml i do vrha prelijte alkoholom ili votkom. Dobro zatvorite i stavite u frižider da odstoji dve nedelje, uz svakodnevno mućkanje. Nakon tog vremena procedite.

U slučaju tumora na koži vatu nakvašenu tinkturom duvana nekoliko puta dnevno stavljajte na oštećeni deo, blago je fiksirajući odozgo (nemojte stavljati kompresu kako biste izbegli opekotine – koža mora slobodno da diše). Kad se vata osuši, zamenite je svežom. Kako se stanje bude poboljšavalo, smanjujte broj procedura.

Ukoliko imate demodekozu (infekcija uzrokovana grinjom iz roda Demodex), problematična mesta trljajte ovim sredstvom dvaput dnevno (ujutru i uveče) dok se stanje ne poboljša.

Odvar od duvana

Odvar od duvana primenjuje se za lečenje šuge, svraba, oštećenja kosmatog dela glave, osipa, ali je efikasan i u borbi s vaškama. Dve kašike isitnjenih suvih listova duvana prelijte sa 400 ml vode i kuvajte 20 minuta. Prohladite i procedite. Mažite oštećene delove tri puta dnevno dok god se stanje ne poboljša.

Duvan je otrovan i zato za pripremu tinkture i odvara treba da koristite posebnu posudu.

Kontraindikacije: trudnoća, laktacija, oslabljen imunitet, individualna nepodnošljivost.

Pročitajte i… Neven – brza pomoć za kožu

 

 

Foto: Neydtstock / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com